Složit ćete se s nama da su vrućine gotovo pa nepodnošljive, stoga, iznimno je važno ne zaboraviti na valjanu hidraciju organizma. Naime, tijekom vrućih dana, tijelo se znojenjem hladi kako bi održalo optimalnu tjelesnu temperaturu, ali to dovodi do gubitka tekućine i elektrolita. Ako se izgubljena tekućina ne nadoknadi – može doći do dehidracije koja otežava regulaciju tjelesne temperature i povećava rizik od neugodnih zdravstvenih stanja.

Stoga dehidracija organizma može doći poprilično iznenadno i neprimjetno te nikako nije nešto što biste trebali olako shvaćati. Budući da je ljeti voda najbolji oblik odgovarajuće dnevne hidracije, zašto je ipak ne biste učinili nešto zanimljivijom i sačuvali novac volite li kupovati vode s okusom? Domaće vode s okusom ne samo da pomažu povećati unos tekućine već su i izrazito osvježavajuće i ukusne, a kako bismo vam dali par ideja, u nastavku potražite “recepte”.

Baza svakog recepta je ista te sadrži – vodu, a uz slasne sezonske dodatke, dobit ćete ukusan i još zdraviji napitak!

Voda s limunom i krastavcem

  • Limunada s dodatkom krastavaca idealna je za detoksikaciju tijela, osvježavajuća i ukusna, a sve što trebate napraviti jest iscijediti limun te narezati krastavce, koje prethodno temeljito isperite.

Voda s jagodom i bosiljkom

  • Stavite jagode i bosiljak u staklenku i prelijte vodom te ostavite u hladnjaku barem sat vremena prije konzumacije. Ova je voda finog, slatkog okusa i sjajna opcija pazite li na prehranu te se u danu poželite zasladiti.

Voda s lubenicom

  • Ovu opciju nije potrebno dodatno predstavljati jer je obožavaju baš svi, a proces je sljedeći. Narežite komade lubenice na kriške te očistite koštice, a zatim lubenicu izdrobite. Smjesu ubacite u staklenku vode, pustite da se rashladi i to je to.

Voda s borovnicama i limetom

  • Pomiješajte borovnice i limetu s vodom te ostavite u hladnjaku najmanje sat vremena kako bi se okusi spojili, a onda u konačnici uživajte u vodi s okusom koja je bogata antioksidansima.

Voda s ananasom i kivijem

  • Ananas i kivi narežite pa stavite u staklenku s vodom. Kao i kod prethodnih varijanti, ostavite da odstoji u hladnjaku najmanje sat vremena prije posluživanja te uživajte u pomalo tropskom okusu vode.

Foto: Pexels, Instagram/@aina.simon