Guliver/Thinkstock

Znanost nam svakoga dana donosi nove metode vježbanja i tehnike mršavljenja koje će ubrzati sagorijevanje masti i uz pomoć kojih ćete brže i lakše smršavjeti. Svakako da nove trendove treba pratiti i koristiti ih u praksi, ali postoji nešto što nikada neće biti prevaziđeno i što će vječno biti sredstvo brzog mršavljenja. To su vježbe: čučanj, iskorak i sklekovi.

 

Možda vam na prvi pogled izgleda čudno i pitate se kakve veze imaju ove tri vježbe s mršavljenjem, odgovor na to pitanje je u njihovoj kompleksnosti. Činjenice nam govore da kompleksne vježbe poput čučanj, iskorak i sklek sagorijevaju mnogo veću količinu kalorija / energije od izolacijskih vježbi i vježbi koje aktiviraju samo jednu mišićnu partiju.

Najjednostavniji primjer je automobil. Ako vozite auto sa “jakim” motorom koji ima mnogo konjskih snaga, u gradskoj vožnji ćete trošiti od 10 do 15 litara benzina na 100 kilometara, a ako imate mali gradski auto, potrošnja benzina će biti od pet do sedam litara.

Tako je i s kompleksnim i izolacijskim vježbama. Suština mršavljenja je da se u što kraćem vremenu potroši što veća količina kalorija. Tu činjenicu ćemo ispoštovati jedino prakticiranjem općih / kompleksnih vježbi u našem programu vježbanja.

Čučanj i iskorak su vježbe koje aktiviraju velike skupine mišića donjeg dijela tijela, tu prije svega mislimo na sjedeće regije, mišiće stražnje i prednje lože buta. Vodite računa o tehnici pravilnog izvođenja jer svaki pogrešno izveden pokret može nanijeti mnogo više štete nego koristi.

Sklekovi su savršena vježba za gornji dio tijela koja tijekom jednog ponavljanja aktivira ramena, mišiće nadlaktice i podlaktice i mišiće prsne regije.

Nemojte zaboraviti da kod programa mršavljenja na kraju svakog anaerobnog dijela treninga u koji spadaju i ove tri vježbe uvijek slijedi aerobni, odnosno kardio trening, traka, bicikl ili steper, vi odaberite.