“Tvoj virtualni kut za feminizam, politiku, kvir kulturu, umjetnost i znanost”, Instagram profil @grofdarkula koji upozorava na mnoge društvene teme i uz to ih uvijek promišljeno, informirano i jasno obradi radeći time na edukaciji svojih pratitelja i svih onih željnih nešto više znanja, u zadnjem postu se dotaknuo jedne vrlo zabrinjavajuće teme – porasta vjerskog fanatizma u Hrvatskoj. Njihovu objavu “Zašto je opasno ignorirati porast vjerskog fanatizma u Hrvatskoj?” donosimo u cjelosti.

“Od listopada prošle godine u Hrvatskoj je počela djelovati inicijativa Vitezova bezgrešnog srca Marijina. Isključivo sastavljena od muškaraca koji se svake prve subote u mjesecu na glavnom zagrebačkom trgu klečeći mole za zabranu pobačaja, čednost u ženskom odijevanju i ponašanju, prestanak spolnih odnosa prije braka, duše u čistilištu i obraćenje hrvatskog naroda. Nakon Zagreba molitve su se proširile i na Vinkovce, Split, Šibenik. Inicijativa je krenula s katoličkog portala Muževni budite, a podupiru je i ultra-konzervativne zaklade Vigilare i Ordo Iuris.

Ordo Iuris sličnu su stvar pokrenuli prije desetak godina u Poljskoj, kada su njihove ciljeve mediji i cjelokupna javnosti banalizirali, relativizirali pa čak i ismijavali. Danas su zaslužni, zajedno s poljskom vladajućom strankom Pravo i pravda, za skoro pa potpunu zabranu pobačaja, kazneno procesuiranje aktivistkinja za reproduktivna prava, zakon o blasfemiji koji s tri godine zatvora kažnjava ismijavanje i kritiziranje vjerskih dogmi, LGBTIQ+ free zone i prijedlog zakona o skoro pa nemogućoj rastavi za bračne partnere.

Primjer iz Poljske pokazuje nam da je ismijavanje i ignoriranje molitelja na trgu opasno i zabrinjavajuće. Vjerski fanatizam u Hrvatskoj širi se velikom brzinom, a prva na udar dolaze ženska reproduktivna prava i prava seksualnih manjina, što nam pokazuju brojčano veliki hodovi za kriminalizaciju pobačaja te bdjenja pred bolnicama i ginekološkim ambulantama u 38 hrvatskih gradova. Cilj Vitezova bezgrešnog srca Marijina ne staje samo na pobačaju, već on seže puno dalje u potpuno nametanje radikalno kršćanskih načela svim stanovnicima ove države koji moraju biti u predbračnoj čistoći i pratiti manire čednog ponašanja i oblačenja.

Hoćemo li umjesto vjerskog fanatizma iz Poljske uvesti kvalitetno obrazovanje kakvo imaju djeca iz Norveške, Finske ili Danske te njihove socijalne i stambene politike?

Klečanja na trgovima ne predstavljaju samo obične molitve, već borbu za oduzimanje osnovnih ljudskih prava. Vrijeme je da na njihov opasni vjerski fanatizam uzvratimo jednako glasno te da se bez zadrške borimo za društvo u kojem ćemo svi biti jednaki.”

TKO SU VITEZOVI BEZGREŠNOG SRCA MARIJINA?

Skupina muškaraca koja svake prve subote u mjesecu moli i kleči na glavnom zagrebačkom trgu. Inicijativa se počela širiti i na druge hrvatske gradove kao što su Vinkovci, Split i Šibenik. Prvi molitveni susret organiziran je 8. listopada 2022. u Zagrebu, a Vitezovi su povezani s katoličkim portalom Muževni budite (s kojeg je inicijativa započela) te ultra-konzervativnim zakladama Vigilare i Ordo Iuris.

ZA ŠTO SE TOČNO MOLE VITEZOVI ?

Nakane za koje mole različite su pa se osim za duše u čistilištu Vitezovi mole i za prestanak spolnih odnosa prije braka, zabranu pobačaja i čednost u odijevanju i ponašanju žena kako je objasnio pater Božidar Nagy koji s Vitezovima moli krunicu svake prve subote u mjesecu.

ŠTO PROPAGIRAJU DVIJE ZAKLADE KOJE PODRŽAVAJU VITEZOVE?

  1. Ultra-konzervativna zaklada Vigilare bori se za potpuno ukidanje prava na pobačaj čak i slučajevima incesta i silovanja kao i za ukidanje svih zakonskih prava LGBTIQ+ osoba. Promiču i brane kulturnu baštinu i dostignuća kršćanske civilizacije kroz širenje pseudo-znanstvenih informacija, zastrašivanja i manipulacije najčešće na štetu raznih manjinskih skupina i ženskih reproduktivnih prava. Prošle su godine osuđeni, presudom Vrhovnog suda RH, za uznemiravanje i diskriminaciju LGBTIQ+ osoba i njihovih obitelji.
  2. Radikalno- kršćanska pravna zaklada Ordo Iuris potječe iz Poljske i cilj joj je putem sudskih procesa i obuke mladih pravnica/ka zakonski urediti državu po svojim fundamentalističkim načelima. U Poljskoj su ih na njihovim samim počecima svi ismijavali, a danas su zajedno s vladajućom strankom zaslužni za skoro pa potpuno ukidanje prava na pobačaj, zakon o blasfemiji kojim je kažnjivo kritizirati i ismijavati vjerske dogme, LGBTIQ+ free zone u kojima je zabranjen ikakav spomen LGBTIQ+ tematike, eventi i prajdovi, kazneni progon aktivistkinja za reproduktivna prava i prijedlog zakona o otežavanju rastave za bračne partnere.

KOLIKO JE ZAMAHA UZEO VJERSKI FANATIZAM U HRVATSKOJ?

Osim Vitezova bezgrešnog srca Marijina, koji su s djelovanjem počeli prošle godine u Hrvatskoj, od 2016. djeluje Hod za život kojemu je cilj kriminalizacija pobačaja. Prvi skup održan je samo u jednom gradu – Zagrebu. Ove godine skupovi se planiraju održati u njih čak 12. U tzv. “pro-life” povorkama hodaju na tisuće ljudi koji žele zatvorski kažnjavati žene koje se odluče za ovaj siguran medicinski zahvat koji je dio njihova reproduktivnog zdravlja. U Hodu za život već godinama sudjeluje i osuđeni ratni zločinac Dario Kordić koji je u Haagu proglašen krivim za pokolj 116 civila, među kojima 11 djece i tromjesečna beba, u selu Ahmići.

Inicijativa 40 dana za život u Hrvatskoj se po prvi puta pojavila 2014. godine. Danas se mreža razgranala na 38 gradova u kojima volonterke/i stoje pred bolnicama i ginekološkim ambulantama i mole za prestanak pobačaja. U 2016. godini vukovarski ogranak inicijative je na svojem profilu na Facebooku najavio dolazak trudnice na pobačaj u vukovarsku Opću bolnicu te je pozvao molitelje da je ispred nje dočekaju kako bi joj pomogli da izabere život. Nakon toga pokrenuta je istraga od strane DORH-a. Dio ključnih elemenata inicijative prenosimo u nastavku teksta. “Naša prisutnost također je poruka medicinskome osoblju koje vrši abortuse te onim roditeljima koji su ih učinili. Naša prisutnost je znak i jamac milosrdne Božje ljubavi koja će oprostiti svakome tko se iskreno i ponizno pokaje.”

ZAŠTO BISMO TREBALI OZBILJNO SHVATITI PORAST VJERSKOG FANATIZMA U HRVATSKOJ!

Zato što živimo u sekularnoj državi, a ne u teokracijama poput Irana i Vatikana. Zato što iako poštujemo slobodu svih vjeroispovijesti, ustave i zakone ne pišemo o njihovim načelima. Zašto što je vjerski fanatizam usmjeren na ukidanje ili ograničavanje prava svima, ne samo ženama ili seksualnim manjinama. Zato što moramo učiti na primjerima iz Poljske, zato što se temeljna ljudska prava moraju čuvati stalno.”

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Grof Darkula (@grofdarkula)