Jučer je objavljen dokumentarac pod imenom “Franjo” (eng. Francis) o životu, učenju i djelovanju aktualnog argentinskog pape.

Ono najvažnije što se dogodilo u tom dokumentarcu i o čemu mediji ne prestaju pričati jest Papina izjava; Homoseksualci imaju pravo na obitelj. Oni su Božja djeca. Nitko ne bi trebao biti diskriminiran ili nesretan zbog toga. Njegovi biografi smatraju kako je to najizravnija podrška LGTB zajednici otkada je 2013. izabran za Papu.

Ono što trebamo učiniti jest ozakoniti izvanbračnu zajednicu. To je jedini način da ih se pravno pokrije. Ja sam za to, dodao je referirajući se na vrijeme kada se kao nadbiskup Buenos Airesa protivio istospolnim brakovima, ali je podržavao ideju da se prava istospolnih parova na neki način pravno zaštite. Upravo bi ovaj smjer razmišljanja mogao utrti put sasvim novom poglavlju Katoličke crkve. Iako su već mnoge katoličke zajednice diljem svijeta krenule osporavati takvu direktnu podršku istospolnim brakovima kako ne bi krenuli niti pomišljati na mogućnost posvajanja djece, barem ne uz blagoslov Crkve, ovo je prilično pozitivna vijest na putu do slobode razmišljanja i vlastitog izbora.

Dokumentarac je režirao Jevgenij Afinevski, Rus s američkom adresom, inače nominiran za Oscara za svoj dokumentarni film “Winter on Fire”. Njegova ideja iza ovog dokumentarca je bila upravo pružiti nadu i zato je za protagonistu odabrao aktualnog Papu.

 

Foto: Reuters