Guliver/Thinkstock

Jedna od najčešćih dvojbi koja muči trudnice jest treba li uzimati vitaminsku nadopunu? Nije bez razloga, budući da se po tom pitanju još nisu usuglasili niti u znanstvenim krugovima!

Međutim, jedno je jasno – prehrana i način života su krucijalni faktori našeg zdravlja. Stoga nije neobično da u trudnoći još više dobiva na značenju. Jedan od posebno raširenih mitova je taj da trudnica “jede za dvoje”. Zapravo, jedino je točno da ste “odgovorni za dvoje”. U trudnoći se morate pridržavati istih pravila kao i dosad. “Punovrijedna i raznovrsna prehrana, prehrana bogata vitaminima i mineralima, šećer i masnoća u što manjim količinama, što manje kuhinjske soli, tekućine u dovoljnim količinama te svakodnevno unošenje proizvoda od cjelovitih žitarica. A ono što posebno morate izbjegavati jest alkohol, nedovoljno termički obrađeno meso, neoprano voće i povrće i nekuhano mlijeko”, uputila nas je dr. sc. Vesna Harni iz Poliklinike Harni. Uglavnom, za vrijeme trudnoće potrebe se nezamjetno povećavaju. Na primjer, od četvrtog mjeseca nadalje, trebali biste unositi svega 200-300 kalorija na dan više!

RAVNOMJERAN UNOS

Nadalje, sada kada ste odgovorni za još jedno biće, naglašavamo da je iznimno važno obratiti pozornost i na to da imate ravnomjeran raspored unosa obroka. Vjerujemo da tu čarobnu “jednadžbu” već znate: obilan doručak, izbjegavanje duljih perioda gladovanja i ne zaboraviti male užine. Da, mamina jednadžba koju znate od kada ste napunili devet godina. A u tim obrocima “… prednost treba dati namirnicama siromašnima kalorijama, a bogatima vitaminima i mineralnim tvarima. Na primjer, povrće, voće, krumpir, cjeloviti proizvodi žitarica, posno meso i riba, mliječni proizvodi… Dobri izvori bjelančevina, a istodobno i kalcija, te vitamina B12 jesu mlijeko i mliječni proizvodi. Željezo, ali i druge vitamine i minerale u tragovima sadrži svježe povrće kao što je zeleni grašak, leća i druge mahunarke, koje su istodobno i dobar izvor biljnih bjelančevina. Uporabom jodirane soli može se spriječiti manjak joda. Dovoljan unos joda osigurat će se redovitim unosom morske ribe i mlijeka. Unos balastnih tvari, koje su produkti cjelovitih žitarica i povrća, pomoći će protiv zatvora koji često nastupa u trudnoći”, rekla je dr. sc. Harni.

ŠTO JE S DODACIMA?

Sada kada smo usvojili osnove zdrave prehrane u trudnoći, nameće se veliko pitanje – treba li dodatno uzimati vitamine? “Uzimanje vitaminskih nadopuna tijekom trudnoće predmet je oprečnih rasprava u znanstvenim krugovima. Ova suprotna mišljenja oko prenatalnih vitaminskih nadopuna još i više su pojačana stvarnim nedostatkom jednoznačnih znanstvenih dokaza za ohrabrivanje rutinske uporabe vitaminskih dodataka tijekom trudnoće”, objašnjava nam ginekologinja dr. sc. Harni. “Izuzeci od ovoga svakako su uporaba folne kiseline, kao i željeza još u fazi planiranja trudnoće. U nekim zemljama svijeta, kao što su Austrija ili Njemačka koje spadaju u područja siromašna jodom, dopunska primjena joda nije samo nadopuna nego i pitanje ispravnog funkcioniranja štitnjače fetusa. Dnevne potrebe za folnom kiselinom u trudnoći se povećavaju gotovo 100 % i obično nisu zadovoljene samo unosom hrane, a trudnoća predstavlja kritičnu fazu glede unosa dovoljnih količina folne kiseline. Manjak folne kiseline se uvažava i kao rizičan i jedan od glavnih čimbenika u nastanku defekata neuralne cijevi kod embrija. Uzimanjem folne kiseline moguće je spriječiti nastanak defekata neuralne cijevi kod 70 % trudnica, a smanjen je i rizik nastanka spontanog pobačaja. Iz ovih razloga preporučuje se nadomjestak folne kiseline kako tijekom trudnoće, tako i u pripremi trudnoće. Preporučena doza je 400-800 mcg dnevno najmanje četiri tjedna prije planirane trudnoće, i nastavak uzimanja najmanje do kraja prvog trimestra trudnoće”, objasnila je i nastavila: “Željezo je jedan od najvažnijih elemenata ljudskog organizma. Budući da su za krvnu opskrbu ploda i trudnice nužne velike količine željeza, razdoblje trudnoće je vrijeme kada su potrebe za željezom najveće. Manjak željeza i slabokrvnost čimbenici su koji ne samo da ometaju nastupanje trudnoće nego i tijek trudnoće, razvitak fetusa i pojavu poslijeporođajne depresije. Otuda je vrlo važno, još u pripremi trudnoće, provjeriti krvnu sliku i željezo te uzimati hranu bogatu željezom. Ako krvne pretrage pokazuju snižene vrijednosti željeza u krvi unatoč kvalitetnoj prehrani, nužno je koristiti i dnevnu dopunu željeza prema preporuci liječnika. Baš kao i kod vitaminskih nadopuna općenito – potrebna je pažljiva procjena prehrane svake trudnice pojedinačno i prepisivanje nadopuna samo kada se utvrdi da je prehrana manjkava. Međutim, potrebe majke za određenim vitaminima i mineralima tijekom trudnoće se značajno povećavaju. Niti jedna vitaminska nadopuna, bez obzira na to koliko je kompletna, ne može zamijeniti dobru prehranu. Jako je važno znati da većina vitamina i minerala koje uzimate dolazi iz hrane zato što je to najdjelotvorniji način uporabe hranjivih tvari”, zaključila je dr. sc. Harni.