Vitamin C je poznat po svojim antioksidativnim svojstvima i sposobnosti u poboljšavanju izgled kože. Međutim, važno je znati s kojim preparatima se može i s kojim se preparatima ne bi smio kombinirati kako biste izbjegli neželjene reakcije ili smanjenje učinkovitosti.

Vitamin C

Vitamin C je moćan antioksidans koji igra ključnu ulogu u njezi kože. Njegova brojna svojstva čine ga popularnim sastojkom u mnogim proizvodima za njegu kože. Donosimo nekoliko načina na koje vitamin C može koristiti koži.

Antioksidativna zaštita

Vitamin C štiti kožu od slobodnih radikala iz okoline, uključujući i one uzrokovane UV zračenjem. Ova antioksidativna svojstva pomažu u prevenciji preranog starenja kože.

Poticanje Kolagena

Vitamin C je ključan za sintezu kolagena, proteina koji održava čvrstoću i elastičnost kože. Redovita primjena može smanjiti bore i poboljšati teksturu kože.

Borba protiv hiperpigmentacije

Vitamin C može smanjiti pojavu mrlja, tamnih fleka i neravnomjerne pigmentacije. Redovita primjena može posvijetliti ten i ujednačiti kožu.

Hidratacija i zdrav ten

Vitamin C može poboljšati hidrataciju kože, čineći je svježom, blistavom i zdravom.

Zacjeljivanje rana

Ima svojstva koja potiču zacjeljivanje rana i ožiljaka na koži.

UV Zaštita

Iako ne zamjenjuje SPF, vitamin C može pružiti određenu razinu zaštite od sunčevih zraka. Ipak, uvijek koristite odgovarajući SPF proizvod zajedno s vitaminom C za potpunu zaštitu od sunca.

Kako koristiti proizvode s vitaminom C?

Vitamin C serum

Serumi s visokim koncentracijama vitamina C obično su najučinkovitiji jer se brže apsorbiraju u kožu. Koriste se nakon čišćenja i prije hidratantne kreme.

Kreme i losioni

Postoje i hidratantne kreme koje sadrže vitamin C. One su dobre za svakodnevnu upotrebu, posebno ako imate osjetljivu kožu koja može reagirati na visoke koncentracije vitamina C.

Maska za lice

Maske koje sadrže vitamin C mogu pružiti intenzivnu njegu i posvijetliti kožu.

Stabilnost proizvoda

Proizvodi s vitaminom C trebali bi biti u tamnim bočicama kako bi se spriječilo oksidiranje (gubitak učinkovitosti) uslijed izlaganja svjetlu i zraku.

Prije nego što započnete bilo koji novi proizvod s vitaminom C, preporučljivo je obaviti patch test (test na malom dijelu kože) kako biste provjerili osjetljivost kože. Također, uvijek slijedite upute proizvođača i posavjetujte se s dermatologom ako imate bilo kakvih pitanja ili zabrinutosti o primjeni proizvoda s vitaminom C na vašoj koži.

S čime se smije kombinirati?

Hijaluronska kiselina

Hijaluronska kiselina je izvrsna za hidrataciju kože i može se sigurno koristiti zajedno s vitaminom C.

Vitamin E

Ova kombinacija može poboljšati antioksidativna svojstva oba vitamina. Vitamin E također može pomoći u stabilizaciji vitamina C.

Nemetalni minerali

Kao što su cink i bakar, mogu poboljšati stabilnost vitamina C na koži.

Peptidi

Neki peptidi mogu poboljšati djelovanje vitamina C i pridonijeti zdravlju kože.

SPF

Ako koristite proizvode s vitaminom C ujutro, uvijek se pobrinite da koristite proizvod sa zaštitnim faktorom od sunca kako biste zaštitili kožu od UV zračenja.

Što treba izbjegavati tijekom korištenja vitamina C i drugih preperata?

Vitamin C i retinol

Kombiniranje visokih koncentracija vitamina C i retinola može iritirati kožu. Ako želite koristiti oba, preporučljivo je koristiti ih u različito vrijeme tijekom dana ili naizmjenično, na primjer, vitamin C ujutro i retinol navečer.

Vitamin C i kiseline (npr. glikolna ili salicilna kiselina)

Ove kiseline mogu povećati iritaciju kože kada se koriste istovremeno s vitaminom C. Ako želite koristiti oba, također razmotrite upotrebu u različito vrijeme tijekom dana.

Nekompatibilni pH proizvoda

Vitamin C je najstabilniji u niskim pH uvjetima (oko 3). Ako koristite proizvode koji imaju visoki pH (bazni proizvodi), to može smanjiti učinkovitost vitamina C.

Nadamo se da smo vam pomogli u pravilnoj njezi kože. Prije nego što kombinirate proizvode, uvijek je najbolje konzultirati dermatologa ili stručnjaka za njegu kože. Svaka koža je jedinstvena i oni će moći pružiti personalizirane savjete o njezi kože i proizvodima koje trebate koristiti. Čuvajte svoju kožu, ipak je ona vaš najveći i najizloženiji organ!

Fotografije: Unsplash