(Karl Lagerfeld i Virginie Viard na Chanel reviji tijekom Paris Fashion Weeka Womenswear Spring/Summer 2019 /Getty Images)

Dok se modni svijet još oprašta od nedavno preminulog modnog genija Karla Lagerfelda, moda pokazuje svoju ružnu stranu u kojoj nema mjesta za žaljenje i tugovanje te se brzinom munje, u manje od 24 sata prilagođava novonastaloj situaciji i pronalazi zamjenu. Postavlja se pitanje može li netko parirati velikom Karlu?
Priopćenje koje je jutros stiglo iz Chanela potvrđuje imenovanje Virginie Viard kao nove kreativne direktorice Chanela. Obitelj Wertheimer, u čijem je vlasništvu Chanel, želi nastaviti kontinuitet koji su nametnuli Coco Chanel i Karl Lagerfeld, pa je gledajući tako Virginie bila najbolji izbor.
‘Virginie je najvažnija osoba, ne samo meni nego za cijeli atelje i sve’ rekao je Karl u Netflixovom dokumentarcu iz 2018. godine.

(Karl Lagerfeld na zadnjoj Chanel Metiers D’Art 2018/19 reviji s Virginie, The Metropolitan Museum of Art, prosinac 2018./Getty Images)

‘Ona je moja desna ruka, i ako je ne vidim, na telefonu smo cijelo vrijeme’. Viard je ostala u sjeni svog šefa većinu svog života, no njoj je to odgovaralo.
‘Mrzim biti u središtu pozornosti’- rekla je prošle godine. Na zadnjim Chanel revijama je upravo ona izlazila na naklon s Karlom, uključujući i Chanel Métiers d’Art show u New Yorku u prosincu 2018. godine, kada je Karl imao svoj zadnji naklon. U siječnju 2019. kada je prikazana Chanel haute couture revija, Viard je izašla sama na naklon i time potaknula priču da Karl nije zdravstveno najbolje.
Talijanska modna kuća Fendi koja je u vlasništvu LVMH-a, gdje je Karl radio na poziciji umjetničkog direktora ženskih ready-to-wear i couture kolekcija tek treba objaviti, naglasivši da će pričekati s imenovanjem novog dizajnera, zbog poštovanja i počasti pokojnom Lagerfeldu.  Fendi će predstaviti Lagerfeldovu posljednju kolekciju u četvrtak u Milanu.