Viralne metode njege kože niču kao gljive poslije kiše. A koliko su doista sigurni i učinkoviti? Dermatolozi savjetuju da budete vrlo oprezni prije nego što ih isprobate.

Zahvaljujući društvenim mrežama, otkrivanje novog savjeta za njegu nikada nije bilo lakše. Ali prije nego što krenete i kopirate novu rutinu njege kože svoje omiljene beauty influencerice, trebali biste se posavjetovati s dermatologom. Ono što je nekome dobro ne mora značiti da će biti dobro i vama. I ne samo to. Dermatolozi upozoravaju da mnoge viralne metode koje su preplavile društvene mreže mogu biti i rizične.

Viralne metode za njegu kože koje ne treba uzimati zdravo za gotovo

Nepravilno nanošenje SPF krema

Primjena više proizvoda jednog za drugim postala je popularna metoda ljepote za njegu kože. Međutim, pri nanošenju SPF-a, David Kim, certificirani dermatolog u IDRISS Dermatology i osnivač LIGHTSAVER Skin Care, kaže da je potrebna posebna njega. “Da bi krema za sunčanje pružila navedenu SPF zaštitu, potrebno ju je ravnomjerno rasporediti i nanijeti na kožu”, objašnjava.

Kada se pomiješa sa serumima i hidratantnim kremama, krema za sunčanje ne može pružiti odgovarajuću UV zaštitu i neće biti tako učinkovita. Nanesite kemijsku SPF kremu prije hidratantne kreme i pričekajte da se potpuno osuši prije nanošenja bilo čega drugog. Ako koristite mineralnu SPF kremu, treba je nanijeti na kraju, kada je koža potpuno suha.

Prekomjerna upotreba vitamina C

Serumi s vitaminom C nedavno su eksplodirali, a iako ih mnogi dermatolozi hvale i preporučuju za svakodnevnu upotrebu, dermatologinja Blair Murphy-Rose, osnivačica Skincare Junkie, kaže da mogu uzrokovati prištiće. “Većina seruma s vitaminom C sadrži vitamin E, koji začepljuje pore”, objašnjava ona. Murphy-Rose preporučuje da svi koji su skloni aknama koriste nekomedogene proizvode koji sadrže snažne antioksidanse, umjesto seruma s vitaminom C.

Microneedling prepustite profesionalcima

Još jedna viralna metoda s kojom treba biti vrlo oprezan. Kompleti za mikroiglice za kućnu upotrebu postali su popularni tijekom pandemije. No, dermatolozi se slažu da mogu učiniti više štete nego koristi. “Ako sami izvodite microneedling, igle možda neće prodrijeti dovoljno duboko da bi postigle značajnu korist. A ako se ne radi kako treba, može dovesti do povećanog rizika od ožiljaka, hiperpigmentacije i infekcije”, upozorava dermatologinja Marisa Garsik. Bolje to prepustiti profesionalcima.

Stop slugging

Korištenje vazelina za vlaženje kože (slugging) još je jedna viralna metoda koja je privukla ogroman broj žena. I je li doista tako dobar za kožu? “Vazelin je odličan za hidrataciju kože tijekom jeseni i zime ako imate izrazito suhu kožu”, objašnjava David Kim. Međutim, može imati i neželjene učinke. Ako imate masnu kožu sklonu aknama, slugging će pogoršati vaše akne. Ako imate teksturiranu kožu s puno mitesera i bijelih točkica, vazelin to može pogoršati. Umjesto toga, dermatolog preporučuje korištenje gušće hidratantne kreme. “Cilj je hidratizirati kožu, a ne uključiti emolijense u svoju rutinu njege kože”, upozorava dermatologinja.

Foto: Pexels