Ne morate biti ekspert kako biste znali poboljšati okus hrane, ali i uživati u sljubljivanju hrane i vina. Dovoljno je slijediti nekolicinu savjeta, i naposljetku, svoje nepce. Uz koju klopu popiti čašu bijelog vina, uz koju crnog, macerirane graševine ili pak slatkog vina, otkrit ćemo u nastavku.

Bilo da jedete u restoranu ili pripremate slasnu večeru za obitelj i prijatelje, pitat ćete se koje će vino najbolje pratiti okusne pupoljke uz objed koji servirate ili koji je vama serviran.

Ukoliko ste te sreće da ste sjeli u vrhunski restoran, samo se prepustite u ruke konobaru i ne sumnjamo kako će vam on pomoći pri donošenju prave odluke u izboru butelje na vinskoj karti, a ukoliko želite sami procijeniti na temelju vlastitog znanja i iskustva, proučite kratke smjernice u tekstu koji slijedi.

Graševina će idealno oplemeniti bijelu morsku ribu

Obzirom kako je ljetno vrijeme, i kako će se brojni okušati bilo u kuhanju morskih namirnica, bilo u degustaciji istih, nije na odmet uputiti se i u vina koja će lijepo pratiti ovakvu bogatu hranu. Vrhunska morska riba, tipa škarpina, zubatac ili pak oslić, traži harmonično i sadržajno vino kristalno zlatne-žute boje sa zelenkastim notama poput zlatom nagrađivane Vrhunske Graševine vinarije Kutjevo. Citrusna aromatika s nijansama zelenih jabuka i vinogradarske breskve, uz prisustvo snažne mineralnosti u retrookusu poboljšat će okus morskim delicijama, kako ribi, tako i rižotu od škampi ili kozica. Specifičan profinjen i pun okus ovog vina serviran na 10-12°C, dat će navedenim delicijama onaj final touch. Njegova herbalna aromatika i voćni bouquet idealno se nadopunjuje i s jelima od dimljenog mesa, pečene piletine i puretine, koje ćete, ne sumnjamo, sa zadovoljstvom pripremiti za svoje najmilije.

Upotpunite svoj sočni biftek kvalitetnim crnim vinom

Već i ptice na grani znaju kako se crno vino, generalno gledajući, pije uz jela od tamnog mesa i divljači. Ipak, ne bi bilo loše malo zaroniti u dubinu i strukturu kompleksnog vina Maximo Nero, nagrađenog zlatnom medaljom na renomiranom natjecanju Concourus Mondial, koje će svojom punoćom okusa upotpuniti brojne gurmanske delicije. Posluženo na 18-20 °C odlično se sljubljuje uz plavu morsku ribu poput tune, palamide ili lososa, ali i aromatične srednje dozrele i izrazito dozrele sireve.

Vrsni gurmani, koji su ekspertirali pripremu raznih gulaša, steakova i drugih delikatesa u kojima dominira tamno meso, složit će se kako je ovo vino izvrstan suputnik ovakvim jelima. Njegova bogata voćna aromatika tamne višnje i kupine i nježna začinska nota dobivena odležavanjem u barriqueu daju zaokruženost, ekstraktnost, punoću i eleganciju okusa vašem sočnom bifteku. Kako je bogato taninima, savršeno će izbalansirati masniji odrezak otpuštajući njegov puni okus.

 

Zadovoljite poriv za slatkim uz ledenu berbu

U raskoši okusa koje nam nude slatke delikatese možemo uživati tokom cijele godine. Ako ste izvrstan slastičar ili slastičarka home made kolača, trebate znati da okus svojih slastica možete obogatiti i vinima, i to ne bilo kojim. Kutjevo Ledena berba Graševina čuveno je vino prepoznato i, među ostalim, na uglednom Decanter natjecanju, osvojivši zlato koje se odlično sljubljuje s profinjenim desertnim jelima od voća, kestena ili meda.

Voćne salate, kolači na bazi voća, kesten pire ili medena pita neke su od jednostavnijih slastica koje možete napraviti i u kućnoj radinosti. Oduševite svoje goste pripremom vrhunske slastice uz čašicu ovog uravnoteženog, istaknutog vina. Njegova savršena ravnoteža između karakteristične osvježavajuće note i elegantne i profinjene slatkoće ističe sve slojeve okusa. Ispijanjem ovog vina u retrookusu otkrit ćete kandirani limun i slador marelice. Najimpresivnija karakteristika opisanog vina jest izrazito intenzivan i produljeni finiš koji ostavlja snažan dojam na nepcu. Na kraju krajeva, ako i nemate desert koji bi ponudili gostu, punoća ovog vina dovoljna je da i samostalno zadovolji želju za slatkim. Citrusna slast koja se zadržava i nakon što je vino popijeno ističe spomenutu butelju među ostalima. Pije se ohlađeno na 6 °C  u jako malim količinama obzirom kako je samo jedan gutljaj dovoljan za dobivanje punoće i raskoši okusa

Obogatite raskošni ručak uz maceriranu graševinu

Opuštena blagdanska, obiteljska atmosfera u vlastitom domu, ili pak ručak u profinjenom restoranu s poslovnim partnerima, uz neodoljivu puretinu s mlincima, ili ukusnu teleću koljenicu, teleća rolana prsa i pečeno carsko meso, zaista je potrebno ukomponirati s vrhunskim suhim bijelim vinom. Netko tko želi ostaviti najbolji dojam serviravši ovakav ručak, upotpunit će ga premium vinom, vinom najviše razine.

Spomenuta vrhunska gastronomska pratnja u kombinaciji s Koriom Maceriranom Graševinom serviranom na 12-14 °C osvojit će i nepca najzahtjevnijih. Iznimna svježina i mineralnost daju ovom vinu impresivan karakter, finu kakvoću, intenzivnost i bogat retrookus, a spomenute kvalitete okrunilo je i Grow du Monde natjecanje plasirajući Koriu na sami tron kategorije jantarnih graševina. Djelomično je i toplo i mekano, dobro ukomponiranih tanina i srednjeg tijela te kao takvo izvrstan pratitelj i ribi s povrćem, ali i tjestenini s tartufima. Opisano vino ima i jak aromatski profil dominirajuće note vanilije i zrele kruške koju prati nota suhe trave, suhog badema i marelice koji se odlično slažu s poluodležanim kozijim i ovčijim sirevima.

Iako mnogi misle kako mogu servirati bilo koje vino uz hranu koju pripremaju, to doista nije tako. Ne postoje bezrazložno sommelieri i drugi vrhunski znalci koji su od sljubljivanja spomenuta dva elementa izgradili cijelu filozofiju utemeljenu na brojnim argumentima.

Uz navedene enološko-gurmanske savjete uživajte u vrhunskom spoju gastronomskih delikatesa i istaknutih vina koja su svoj status potvrdila i na prestižnim natjecanjima.

Tekst i fotografije: Promo