Na otoku Čiovo, samo par sto metera od centra malog ribarskog mjesta Slatine, smjestila se Villa Garma. Iako je dobro povezana; do Trogira se dolazi preko mosta, a zračna luka Split je udaljena svega 15-ak minuta vožnje automobilom, vila se nalazi na dobro izoliranom mjestu, tik uz obalu mora, na savršenoj lokaciji za opuštajući boravak i odmor. 

Villa Garma

Nagrađivana arhitektura, Villa Garma, koju potpisuje arhitektica Darinka Kuzmanić, okružena je stoljetnim borovima i prekrasnom vegetacijom. Poravnana na osi sjever/jug, vila nudi panoramski pogled na Jadransko more i izravan pristup plaži s vlastitim privatnim molom. Cijelo vrijeme okružena bujnim mediteranskim vrtom. Povučen s ulice, pomno osmišljen ulaz u vilu pruža potpunu privatnost i osjećaj okruženosti prirodom. Postoji jednostavnost u rasporedu kuće koja donosi najbolje u unutarnjem i vanjskom životu.

Prekrasan vrt i otvoreni pogled na more susreću se s a šest metara dugim kliznim vratima koja povezuju interijer s eksterijerom. Betonske stepenice nadopunjuju bogati i mekani materijali: epoksidni podovi, elementi i zidovi od javora, ograde od tikovine, ploče od inženjerskog kamena i dizajnerski namještaj.

Blagovaonica i dnevni prostori izlaze na veliku terasu s otvorenim pogledom na more. Vila je idealno mjesto za uživanje “na moru” zahvaljujući molu, prirodnoj kamenoj plaži ispred kuće i prekrasnoj šljunčanoj plaži udaljenoj 100m.

Osjećaj izoliranosti, bijega od urbanog, čak samo naseljenog, povezanosti s prirodom još je više izražen jer se ovdje radi o arhitekturi na otoku. Koliko god je ovaj blizu obale i povezan mostom, i dalje je – otok. A znamo da je boravak na otoku drugačiji, sporiji, smireniji od onoga na kopnu. Pogledajte vilu iznutra i kizvana, momentalno ćete dobiti želju iskusiti odmor na otoku, uz more, u minimalističkoj vili, u Dalmaciji.

Fotografije: Damir Fabijanić