Sada već lagano možemo početi razgovarati o lijepom vremenu jer sunca je sve više. U skladu s time, izletišta koja su prije zime zatvorila vrata posjetiteljima zbog sigurnosnih razloga, uskoro kreću u novu sezonu

To je razlog da planirate sunčane vikende u prirodi. Evo ideja gdje ćete sve uskoro moći otići na izlet.

Nedaleko od Skrada smještene su dvije čarobne prirodne zanimljivosti spojene u jedinstveno zaštićeno područje – značajni krajobraz Vražji prolaz i Zeleni vir. Zbog iznimne i posebne ljepote i geološke vrijednosti od 1962. izletište nosi ima značaj posebnog geomorfološkog. Osim prirodne vrijednosti u ovom je području smještena i prva hidroelektrana ovog kraja Munjara koja je sagrađena 1921. godine.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Luka Glavas (@lukaglavas)

Jedan od najljepših kanjona Gorskog kotara nosi ime Vražji prolaz i divan je za izlet. Ukupne dužine oko 800 metara, a na pojedinim dionicama širok je svega 2 metra zbog čega je blizina prirode kojom šećete još uzbudljivija. Kanjon je posljedica djelovanja vode koja je tisućama godina izjedala kamen i napravila sebi neobičan put. Kroz kanjon prolazi potok Jasle što je i ime cijelog obližnjeg šumskog kompleksa. Na kraju Vražjeg prolaza, 14 metara iznad potoka Jasle otvor je u stijenu, ulaz u špilju Muževa hiša. Dužine je dvjestotinjak metara, a na njezinom kraju nalazi se dvorana s jezercem. U špilji prezimljava strogo zaštićene vrste šišmiša potkovnjaka koji se ne smiju uznemiravati prilikom posjeta špilji.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Gorski Kotar (@gorski__kotar)

Zeleni vir je druga prirodna zanimljivost značajnog krajobraza. Zadivljujuća 70 metara visoka stijena koja se osovila između dva šumovita obronka, a s vrha stijene obrušavaju se dva potočića. Jedan brzo nestaje u usjeku, a drugi se ruši okomito u obliku slapa koji pada pred otvor špilje s jezercem i ulijeva se u potok Curak koji ovdje izvire. U špilji je jezerce smaragdno zelene boje, kristalno bistre i mirne vode. Podzemni izvor imena Zeleni vir ima dubinu oko 50 metara i izvire u dnu špilje, a ime je dobio po boji jezerca koje stvara. Nezaboravan vikend izlet.

Početak proljetne čarolije u Nacionalnom parku Plitvička jezera obilježava se otvaranjem i Gornjih jezera. Planirani datum je 1. travnja kada će park biti dostupan za obilazak u punom sjaju.

Foto: Unsplash/ naslovna