Uvijek je lijepo vidjeti kako se Hrvatska ponosi sportskim uspjesima svojih državljana, no znanost, a posebice umjetnost često biva zanemarena od strane medija i javnosti, te ju ne prati toliki entuzijazam i ponos iako je upravo umjetnost jedan od temelja nasljeđa i prepoznatljivosti svake nacije pa tako i naše

Kao jedina umjetnica iz Hrvatske doc. dr. art. Ana Sladetić pozvana je i bit će sudionica velike gostujuće grupne interdisciplinarne i internacionalne serije izložbi pod nazivom ARTIST/DON QUIXOTE koja se održava u Njemačkoj, Bugarskoj i Španjolskoj od srpnja do listopada 2019. godine.

Izložba se otvara u subotu 20. srpnja 2019. u Neuer Kunstverein Aschaffenburg im KunstLANDing u Aschaffenburgu u Njemačkoj i traje sve do 15. rujna 2019., a nakon toga će gostovati u još tri države sve do listopada 2019. godine.

Na izložbi sudjeluje deset autora iz različitih zemalja: Ea Bertrams (Njemačka), Christine Biehler (Njemačka), Thomas Breuer (Njemačka), Sofia Greff (Njemačka), Karin Hoerler (Njemačka/Francuska), Mohsen Hosseini (Iran), Vollrad Kutscher (Njemačka), Amir Mobed (Iran), Mehdi Naderi (Iran), Ana Sladetic (Hrvatska). Svi autori, uključujući i Anu Sladetić iz Hrvatske, pozvani su od strane autora cjelokupne koncepcije interdisciplinarnog projekta Ahmeda Rafija.

Iz teksta kataloga saznajemo kako i zašto je upravo Don Quijote postao inspiracijom i lajtmotivom ove izložbe: “…Zamršena priča o književnom anti-heroju poziva čitatelja putovati kako krajolikom Španjolske, tako i unutarnjim krajolikom njezina protagonista. Lik Don Quixota poslužio je kao nacrt za razmišljanje o suvremenoj umjetnosti te je ujedno i tematski fokus ove multimedijalne izložbe. Pozvano je deset međunarodnih umjetnika da podijele svoj osobni pristup i tumačenje lika Don Quixota. Njihova djela, u formi instalacije, fotografije, videa i performansa, opažanja su i usporedbe uloge i samopercepcije umjetnika u suvremenoj umjetnosti i društvu. Radovi samih umjetnika ulaze u interdisciplinarni dijalog koji osigurava temelj i uvid u šira pitanja i rasprave…”

Ako se slučajno zateknete u Njemačkoj, Bugarskoj ili Španjolskoj do kraja ove godine svakako posjetite ovu iznimnu izložbu s mnoštvo pratećih sadržaja i događanja inspiriranih vjerojatno najpoznatijim književnim anti-herojem Don Quijoteom. Ana Sladetić predstavit će se slojevitim radom Memory snimljenim u periodu od 2011. do 2014. godine na značajnim zidovima po svijetu kao što su Kineski zid, Berlisnki zid, Atlanski zid, Zid Seoula, ali i u Hrvatskoj gdje je snimila zid Dioklecijanove palače. Rad Memory sačinjen je od frottaga, video zapisa performansa i fotografija. Umjetnica je na navedenim lokacijama uzimala otiske tehnikom frottage i tim činom apstrahirala pitanje granice, graničnog i sigurnog prostora.

Ana Sladetić – rad Memory na Splitskom salonu 2013.

Složenost Don Quijoteovog karaktera utemeljenog na mnogim kontradiktornostima, ali i nedostižnim idealima predstavlja temelj za razmišljanja o suvremenoj umjetnosti što čini i tematski fokus ove zanimljive izložbe.

 

Ana Sladetić – rad Memory (Ispred Berlinskog zida, 2012.)