Pedro Lemebel – književnik, vizualni umjetnik i pionir queer pokreta u Latinskoj Americi – uzdrmao je konzervativno čileansko društvo tijekom Pinochetove diktature u 1980-ima.

Tijelo, krv i vatra bili su protagonisti njegova djela koje je ovaj iznimni umjetnik pokušao ovjekovječiti na filmu tijekom posljednjih osam godina svoga života… filmu koji, u konačnici, nije uspio doživjeti. U intimnom i pjesničkom putovanju kroz Lemebelove nesvakidašnje performanse čiju tematsku okosnicu čine homoseksualnost i ljudska prava, briljantan dokumentarni film Joanne Reposi Garibaldi prikazuje vrhunac umjetnikove žudnje za besmrtnošću.

Redateljica o filmu: “Pedra Lemebela sam upoznala 1999. godine tijekom rada na video projektu koji se bavio Il Manifiestom, jednim od njegovih najamblematičnijih tekstova. Početak je to prijateljstva utemeljenoga na poštovanju koje smo oboje dijelili prema našem radu. Nakon osam godina, 2007. godine, odlučili smo snimiti dokumentarni film o  njegovu liku i djelu. Počela sam ga snimati u njegovim privatnim, osobnim prostorima. Ta bliskost omogućila mi je i snimanje njegovih posljednjih godina života tijekom kojih se borio s opakom bolešću, rakom grla, bolešću koja mu je oduzela glas te u konačnici, na žalost, i život. Radeći na filmu, sate bi potrošili razgovarajući o našim životima ili o onome što nas je u tom trenutku činilo strastvenima, uvijek uz čašu piva i glazbom u pozadini. Osobito su me dirnuli Lemebelov humor i lucidnost.Biti prisutna u njegovu društvu značilo je dijeliti toplinu koju je ovaj čileanski umjetnik isijavao, kao i svjedočiti mnoštvu nepredvidljivih situacija. Lemebelova me estetika potaknula na reinterpretaciju arhive moga života te stvaranje niza urbanih intervencija u potrazi za kinematografskim skladom u skladu s njegovim djelom. Među raznim projektima koje je ostavio nedovršenima bio je i ovaj film”

Festivali i nagrade: Berlin International Film Festival 2019 (dobitnik nagrade Teddy za najbolji dokumentarni film); Guadalajara International Film Festival 2019; Lima Latin American Film Festival 2019 (dobitnik nagrade za najbolji dokumentarni film); Mar del Plata Film Festival 2019; Rio de Janeiro International Film Festival 2019 (dobitnik nagrade
Felix Award: Prêmio Félix za najbolji dokumentarni film); San Sebastián International Film Festival 2019; Santiago International Film Festival – SANFIC 2019 (dobitnik Grand Jury Prize za najbolji nacionalnidugometražni film); Thessaloniki Documentary Film Festival 2019

Ulaznice se po cijeni od 20 kuna mogu kupiti putem ovog  linka

Foto: Joanna Repossi Garibaldi, Gabriela Jara