U nadi da najgore ostavljamo iza sebe, ulazimo u novu 2021. Ako pripremate večeru za obitelj ili prijatelje kod kuće, imamo ideju za jedan sjajan recept koji bi vaše goste mogao ugodno iznenaditi.

Gastro iznenađenje nosi naziv “knedle od batata s pečenim jabukama”, a potpisuje ga Luna Džidić na svom blogu kriška i po. Kako mi je rekla Luna: “Za ove knedle su “krive” Ana i Jelena, i ne samo zato što već godinama putevima Malog placa uspješno spajaju naša gladna gradska usta s kvalitetnim lokalnim proizvođačima eko hrane već zato što godinu dana slušam o njihovim prefinim knedlama od ljubičastog batata s punjenjem od malina i pečenim lješnjacima… Nekidan mi je stigla pošiljka s Malog placa s prekrasnim batatima, prosom, pirom, lješnjacima i jabukama, i nije bilo druge nego smisliti neku sličnu knedlu. Za punjenje sam napravila pečene jabuke s malo kokosovog šećera kako bi dobile lagano karamelasti okus, to mi je baš neki zimski comfort đir… Knedle su ispale super, ponavljam ih sigurno, a nadam se da će i još ponetko probati i javiti dojmove.”

Sastojci za 20 / 25 knedli

1/3 šalice prosa

1 šalica vode

1/2 šalice pirea od ljubičastog batata*

1/3 šalice zobenog mlijeka ili vode

2 šalice pirovog brašna

1 prstohvat himalajske soli

1 jušna žlica sirupa agave ili sirupa od datulja (opcija)

1/4 čajne žličice sode bikarbone

1 + 1/2 kg jabuka

2 jušne žlice kokosovog šećera (opcija)**

3/4 šalice pečenih lješnjaka

* pod pireom podrazumijevam pečeni ili kuhani batat zgnječen vilicom. Batat obično pečem na 175 °C u vatrostalnoj posudi u koju ulijem malo vode da prekrije dno – 45 minuta s poklopljenom posudom i još 45 s otklopljenom. Na taj način ispadne mekan i sočan.

** kokosov šećer i agavim sirup će dodatno istaknuti okuse jabuka i tijesta, ali ako ne želite koristiti zaslađivače, možete ih slobodno izostaviti u receptu

Priprema

Narežite jabuke na kockice i ispecite u pećnici 15-20 minuta na 180 °C. Ostavite da se ohlade, po želji narežite na još sitnije komade i pomiješajte s kokosovim šećerom. Stavite proso u lonac sa šalicom vode i kuhajte poklopljeno na laganoj vatri 10-15 minuta, odnosno dok proso ne “popije” svu vodu. Ostavite da se malo ohladi, prebacite u sjeckalicu i dodajte pire od batata, zobeno mlijeko, žlicu sirupa agave ili datulja, sodu bikarbonu, sol i obradite do relativno glatke teksture. Za ovo možete koristiti i štapni mikser ili čak vilicu ako ste dovoljno strpljivi. Ne bih preporučila high-speed blender jer smjesa ipak treba ostati donekle rahla. Dodajte pirovo brašno (ja sam koristila pola iz cijelog zrna i pola bijelog T630) i umijesite tijesto rukama. Malo ga pobrašnite i razvaljajte na debljinu oko 5 mm. Narežite na kvadratne oblike te svaki kvadratić napunite jednom punom čajnom žlicom pečenih jabuka. Spojite krajeve tijesta i oblikujte kuglicu. Stavite knedle kuhati u kipuću vodu; nakon što isplivaju na površinu kuhajte još minutu, izvadite ih i po želji zavaljajte u komadiće pečenih lješnjaka.

Foto: Luna Džidić / kriška i po