Avokado je jedan od omiljenijih gostiju kuhinje. Zdrav, ukusan i prilagodljiv različitim načinima pripreme. Njegovi jedini problem je što stiže iz daleka zbog čega često pati kvaliteta. Ono što možete učiniti ako ste fan ove divno zelene namirnice jest uzgojiti svoje vlastito stablo avokada kod kuće.

Dečki iz Dnevne doze biljaka su sam uskočili s idejom i kratkim video tutorijalom te su nas ohrabrili pokazavši da to uopće ne bi trebalo biti teško. U svakom slučaju možete pokušati, a evo i kako.

Prije nego što vam opišemo postupak, moramo napomenuti da je ono što se nalazi u sredini ploda je sjeme, a ne koštica. Sjeme nema posebnu zaštitu, a koštica je tvrdi oklop koji u nekim plodovima štiti sjeme. Dakle, avokado ima sjeme, a plod marelice i breskve ima košticu unutar koje je sjeme.

KAKO UZGOJITI STABLO AVOKADA?

Pazite da sjeme avokada ne oštetite prilikom vađenja iz ploda te ga dobro operite prije nego donju stranu sjemena stavite u vodu. Smjestite ga na toplo i svijetlo mjesto, a vodu mijenjajte svakih tjedan dana. Budite strpljivi – sjeme će proklijati kada bude spremno za to. To može biti kroz nekoliko tjedana ili nekoliko mjeseci. Pogledajte kratke video upute i naučite proces uzgajanja avokada:

View this post on Instagram

Obećali smo vam da ćemo vas naučiti kako uzgojiti stablo avokada iz sjemena! #🥑 Pazite da sjeme avokada ne oštetite prilikom vađenja iz ploda te ga dobro operite prije nego donju stranu sjemena stavite u vodu. Smjestite ga na toplo i svijetlo mjesto, a vodu mijenjajte svakih tjedan dana. Budite strpljivi – sjeme će proklijati kada bude spremno za to. To može biti kroz nekoliko tjedana ili nekoliko mjeseci. 🌿 #dnevnadozabiljaka • We promised we would teach you how to grow an avocado tree from a seed! #🥑 First make sure you’re not damaging the seed as you’re taking it out from the fruit and wash it before you put the bottom end of the seed into water. Put it in a warm and sunny place, replace the water once a week. Be patient – the seed will sprout when it’s ready for it. That can take up to a few weeks or months. 🌿

A post shared by Dnevna doza biljaka (@dnevnadozabiljaka) on

Savjeti za održavanje avokada nakon što ga posadite u zemlju:

Avokado ne voli našu tvrdu vodu punu klora pa ga je super zalijevati i prskati kišnicom ili odstajalom vodom, ali ako nemamo niti jedno od toga, dobro će doći i voda iz slavine. Najbolje je pustiti ju da odstoji u otvorenoj posudi ili boci preko noći da sav klor ishlapi, a onda zalijevati tom vodom koja će već biti sobne temperature. Također, avokado voli visoku vlagu, ali ne i premokar supstrat pa je dobro pustiti da se površinskih 2-3 cm supstrata osuše prije novog zalijevanja. Supstrat za sobne biljke uvijek je dobro obogatiti perlitom kako bi bio rahliji i bolje propuštao višak vode.

Dnevnu dozu biljaka pratite putem Instagrama i Facebooka dok na stranici dnevnadozabiljaka.com možete pronaći još ideja za uzgoj kućnog vrta.

 

Foto: Dnevna doza biljaka, Pexels