Znanstvenici su stvorili mišje embrije bez korištenja spermija i jajašca, samo uz pomoć matičnih stanica! Naravno, postavljaju se mnoga pitanja, ali prvo je najkompleksnije –  kako bi to sve izgledalo u praksi i s trendovima našeg društva koji uvijek nekako sve uspije izokrenuti u najgorem mogućem smjeru

Nakon desetljeća istraživanja, znanstvenici su stvorili sintetski embrij miša koji je počeo formirati organe bez spermija ili jajašca, navodi se u studiji objavljenoj u četvrtak u časopisu Nature, koja je iznenadilo kako znanost, tako i građane.

“Naš model mišjeg embrija ne samo da razvija mozak, već i srce koje kuca, sve od čega se sastoji tijelo”, rekla je glavna autorica studije Magdalena Zernicka-Goetz, profesorica razvoja sisavaca i biologije matičnih stanica na Sveučilištu u Cambridgeu u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Rast bebe izvan maternice poznat je kao ektogeneza (ili egzogeneza). I već koristimo to kada se nedonošče premjesti u humidicribs kako bi nastavilo svoj razvoj u neonatalnoj jedinici, to je djelomična ektogeneza. Ali cijela umjetna maternica i umjetni embrij mogli bi produljiti razdoblje u kojem bi fetus mogao biti trudan izvan tijela. Na kraju bismo mogli u potpunosti ukinuti ljudske maternice (!!!).

“Naprosto je nevjerojatno da smo dogurali tako daleko. Ovo je godinama bio san naše zajednice i glavni fokus našeg rada cijelo desetljeće, i konačno smo to učinili.” Dokument je uzbudljiv napredak i bavi se izazovom s kojim se znanstvenici suočavaju proučavajući embrije sisavaca u maternici, rekla je Marianne Bronner, profesorica biologije na Kalifornijskom institutu za tehnologiju u Pasadeni (Caltech). Bronner nije bio uključen u studiju. “Oni se razvijaju izvan majke i stoga se mogu lako vizualizirati kroz kritične razvojne faze kojima je prije bilo teško pristupiti”, dodala je Bronner.

Istraživači se nadaju da će prijeći s mišjih embrija na stvaranje modela prirodne ljudske trudnoće, od kojih mnoge ne uspijevaju u ranim fazama. Također, znanstvenici su dobili bolji uvid u proces kako bi saznali zašto neke trudnoće završavaju nesretno i kako to spriječiti.

No prije nego pomislimo da je ćemo uskoro uživo gledati SF film koji se bavi uzgojem ljudi, potrebno je reći kako će znanstvenicima ovo prvenstveno pomoći otkriti kako izgraditi sintetske organe za ljude kojima su potrebne transplantacije. No i to zvuči kao nešto za što bi trebalo otvoriti brojne pravne i etičke knjige.

Prije prelaska na ljudske sintetičke embrije, trebali bismo vidjeti kako ne napraviti određenu etičku pogrešku, a znanstvenici koji rade na ovom impresivnom projektu kažu da bi upravo zbog toga mogla proći desetljeća prije nego što bi im se dozvolilo kreirati umjetni ljudski embrij.

Ideja o uzgoju beba izvan tijela desetljećima je inspirirala romane i filmove, i gotovo svi završe loše za ljude. Da, umjetne maternice mogle bi pomoći prijevremeno rođenim bebama i glavna rasprava ide u smjeru potencijalne koristi povećanja stope preživljavanja izrazito rano rođenih beba. Korištenje zapečaćene “biovrećice”, koja oponaša majčinu maternicu, moglo bi pomoći iznimno prerano rođenim bebama da prežive i poboljšaju njihovu kvalitetu života.

No, moglo bi se dogoditi da korištenje umjetne maternice za trudnoću postane hit među bogatima, što će pojačati jaz između bogatih i siromašnih. Također, zakonski bi se moglo prisiliti žene koje žele pobaciti da koriste umjetnu maternicu i nastave trudnoću. Ili da manje vrijede jer ne mogu zatrudnjeti na “prirodan način”. A ako se uspiju proizvesti i umjetni embriji, potencijalno bi se moglo dogoditi da se ciljano proizvode određeni budući radnici i radnice. I onda smo dobili to da se George Orwell okreće u grobu.

A tu je i “dobar stari” rasizam – možemo li jamčiti da prve bebe rođene umjetnom maternicom ne bi bile prisilno izložene publicitetu, a kasnije i diskriminaciji te vjerskom progonu? Jer, sigurno će mnogi smatrati da je riječ o nečemu što je protuprirodno. Na sva ta pitanja vrijedi odgovoriti prije nego “krenemo dalje”, a taj korak će se sigurno dogoditi s obzirom na pad nataliteta diljem svijeta.