Slijedi 7 loših sastojaka na koje bi trebali pripaziti pri kupnji beauty i skincare proizvoda. Nije lako, proizvodi većine poznatih brendova upravo njih sadrži.

Trend clean beautyja nije novost, iako većina žena i dalje ne pazi što nanosi na lice i tijelo, zaboravljajući na to da sve što nanosimo, ostaje u organizmu. Zato je možda krajnje vrijeme da počnete čitati što točno piše na ambalažama, sastojke koji se nalaze u vašem omiljenim proizvodu za lice li tijelo. Na stranici brenda Odacite, iza kojeg stoji Amerikanka koja je osmislila potpuno čiste i prirodne serume za lice, pronašli smo ključnih 7 ‘zla’ u vašim bočicama. Imate li interes malo pročistiti svoju beauty i skincare rutinu, slijede u nastavku:

Aluminij

Većina ga vas dobro poznaje, a nadamo se i izbjegava. Najčešće je sastojak koji se nalazi u dezodoransima. Može naštetiti vašem endokrinom sustavu. To je sustav žlijezda s unutarnjim lučenjem, a proizvodi njegovog lučenja su hormoni.

Imidazolidinyl

Imidazolidinil urea je antimikrobni konzervans koji se koristi u kozmetici. Kemijski je povezan s diazolidinil ureom koja se koristi na isti način. Može vam priuštiti promjene na koži, bolove u zglobovima, pa čak i poteškoće sa spavanjem.

Mineralna ulja

Mineralna ulja zatvorit će pore vašeg lica i neće dopustiti da vaša koža diše što znači da ne dopušta prirodni detoks kože i da ona eliminira štetne sastojke. Isto tako, može dodatno izazvati akne i neželjene pojave na koži.

Parabeni

Još jedan poznati sastojak za koji vjerojatno znate da ga treba izbjegavati, a i sve više proizvoda u kozmetici danas su ‘paraben free’. Mogu pridonijeti hormonalnoj neravnoteži, a često su prikriveni pa obratite pažnju piše li u sastojcima nešto od sljedećeg – Methyl, Butyl, Ethyl, Propyl.

Sintetički mirisi

Sve što je sintetičkog ili umjetnog podrijetla razlog je za brigu. Sintetički mirisi ne nalaze se samo u kozmetičkim proizvodima nego se mogu pronaći i u mirisnim svijećama, kao i osvježivačima zraka. U svakom slučaju provjerite nalaze li se u onom što koristite, osobito svakodnevno.

Natrijev lauret sulfat

Deterdženti, proizvodi za tuširanje – sve ono što ima mogućnost da se zapjeni najčešće u sebi sadrži upravo natrijev lauret sulfat. Zato se nemojte povoditi za time da se vaš proizvod mora pjeniti za kvalitetno korištenje. Upravo onaj koji to ne čini vjerojatno je prirodniji i zdraviji za vas.

Polietilen glikol

Sastojak koji može narušiti vlažnost kože i najčešće se nalazi u proizvodima za masnu i mješovitu kožu. Čini sastojak gušćim i lakšim za korištenje, no može narušiti ono što već imate, lijepu i hidratiziranu kožu.

Foto: Unsplash