Sudeći po novim tendencijama u dizajnu interijera, možemo sa sigurnošću reći da minimalizam polako postaje passé 

Budući da su krizna vremena često plodno tlo za najveću kreativnost, nije iznenađujuće da se ovaj mindset reflektirao i na domenu uređenja interijera.
Pritom se nemoguće referirati na fundamentalnu promjenu u svijetu rada tijekom pandemije, a koju su obilježile umreženost, fleksibilnost te fokus na pojedinca i njegove potrebe u kontekstu novih hibridnih oblika organizacije života i rada.

Rad od kuće postao je naša nova normalnost, a naši domovi višestrani uredski prostori koji se za ovu namjenu adaptiraju zahvaljujući ergonomskim i inovativnim rješenjima te principima biofilnog dizajna koji stimuliraju naš well-being – s glavnom premisom “bringing outdoors inside”. 

Stoga, kako ističe Vana Haklička, mlada arhitektica i dizajnerica interijera iz splitskog Mijić Haklička Studija, prostor interijera percipira se kao utočište za rad i druženje, s naglaskom na funkcionalnost i harmonični spoj s prirodom. 

Potonje se upravo postiže korištenjem materijala, tekstura, boja, oblika i tkanina inspiriranih prirodom, koje unose poseban osjećaj udobnosti, prozračnosti i topline u naše domove – uz distinktivni touch nostalgije.

Naime, upravo je retro i vintage namještaj jedan od dominantnih trendova u uređenju interijera koje izdvaja Vana – a koji su se još našli na ovom popisu, saznajte u nastavku!

NIJANSE ZEMLJANIH TONOVA

Dok su prethodno u uređenju interijera prevladavale bijele boje, odnosno neutralne boje hladnog tonaliteta, ove godine ih zamjenjuju bogate i tople nijanse zemljanih boja – od onih intenzivnijih kao što su čokoladne, karamel, konjak i terakota, do neutralnih pješčanih tonova.

H&M_headboard
H&M Home

HK living_jastučnica

Fioranese Ceramica_pločice
Fioranese Ceramica
H&M Home_jastučnica
H&M Home
Ferm Living_tepih
Ferm Living
Coin Casa_vaza
Coin Casa

Bilo da je riječ o namještaju, bojama zidova, zidnih tapeta ili dekorativnih elemenata – zemljane boje su definitivno “in”.  

SKULPTURALNI NAMJEŠTAJ

Umjesto oštrih geometrijskih linija namještaja, sada su veliku popularnost dobili zaobljeni, meki oblici namještaja i dekorativnih elemenata koji imitiraju forme iz prirode. 

HK Living_stol
HK Living
Zara Home_ogledalo
Zara Home
Dizajnoholik_svjećnjak
Dizajnoholik
Coin Casa_skulpturalna vaza
Coin Casa
Mijić Haklička studio_stol
Mijić Haklička Studio

VINTAGE/RETRO NAMJEŠTAJ

Osviještenost o ekologiji i održivosti definitivno će se odraziti i u interijerima, čemu svakako ide u prilog sve prisutniji trend obnavljanja starog namještaja (upcycling). A s obzirom da je nerijetko riječ o statement komadima namještaja modernističke estetike, vintage elementi postaju glavni “protagonisti” prostora. 

Vivre_vintage fotelja
Vivre.hr
Zara Home_kolica
Zara Home
HK Living_ormar
HK Living
Zara Home_lampa
Zara Home

A gdje možete pronaći ovakve jedinstvene komade po povoljnoj cijeni?
Zavirite u tavan kod baka i djedova, prošetajte po buvljacima, istražite prenamijenjene trgovine namještajem i lokalne preprodajne stranice, ili pogledajte ponudu domaćih brendova koji renoviraju namještaj.

MIJEŠANJE STILOVA I MATERIJALA

Iako je ponekad tanka granica između eklektičnosti i kiča, nemojte se bojati eksperimentiranja. 

HK Living_miješanje stilova uređenja interijera
HK Living

Coincasa_fotelja

Kako savjetuje Vana, inspirirajte se francuskim domovima, s obzirom da Francuzi odavno primjenjuju takav princip uređenja interijera. Cijene stari obiteljski namještaj kojeg renoviraju bez obzira na njegove nesavršenosti, kombiniraju vintage namještaj s modernim komadima, postižu balans između različitih stilova i razdoblja, odmiču se od jednoličnosti i nameću vlastita pravila – a produkt toga su nepretenciozni i uvijek ugodni domovi, s modernim prizvukom koji odiše životom. 

Mango Home_vintage
Mango Home

Kombiniranje različitih materijala poput kamena, drva, metala i tkanine poželjne su kontradikcije – bilo da su u pitanju nespojive boje, materijali ili konkretan namještaj.

Kintsugi keramika
Keramika inspirirana japanskom tehnikom Kintsugi – japansko umijeće popravljanja polomljene keramike pomoću japanskog laka pomiješanog sa zlatnim prahom (Fioranese Ceramica)

PREDMETI INSPIRIRANI PRIRODOM

U traganju za povezanosti s prirodom, u interijere su se recentnih godina počeli intenzivno uvoditi prirodni materijali kao što su kamen, terakota, mramor i drvo, a koji se sada koriste za apsolutno sve – od namještaja, dekorativnih elemenata do zidnih obloga. 

Zara home_fotelja od ratana
Zara Home
H&M Home zavjese
H&M Home
H&M Home_sol i papar
H&M Home
Zara Home_mramorni stolić
Zara Home
Kave home_lampa
Kave Home
Kave Home_dekorativne ljestve
Kave Home

Nesavršenost prirode je upravo ono što daje dodatni šarm i toplinu svakom prostoru.  

TAKTILNI MATERIJALI I TEKSTURE

Juta i ratan nastavljaju biti popularni dio interijera, koji svojom teksturom daju dubinu i razigranost materijala u prostoru. 

Kave Home_element za TV
Kave Home
H&M Home stolica od ratana
H&M Home
HK Living_retro cabinet
HK Living
Zara Home_stolić od cementa
Zara Home
Coincasa_stolić od aluminija
Coincasa
Zara Home_tepih od jute
Zara Home

Komadi namještaja različite teksture uvelike će se implementirati ove godine – pa ćemo tako sve više viđati raznovrsne elemente poput tepiha razigranog tkanja ili namještaja s obradom od cementa. 

POVRATAK KOŽE

Kožni namještaj definitivno ima svoj comeback – stoga se u interijere vraćaju kožne sofe, kreveti ili kožne presvlake kao poželjan dekor koji nostalgično podsjeća na minula desetljeća.

Kave Home_kožna stolica
Kave Home
Zara Home_kožna stolica
Zara Home
Prostoria_kožni naslonjač
Prostoria

MULTIFUNKCIONALNI PROSTORI

Polivalentnost prostora još je zastupljena u interijeru pod utjecajem “novog normalnog”. 

“Open space” formiranje prostorija gubi na atraktivnosti nauštrb naglaska jasne granice između prostorija različite namjene i mogućnosti transformacije istih ovisno o životnim i radnim potrebama korisnika.

Ikea radni stol
Ikea
HK Living_ratan pregrada
HK Living
Ikea sobna pregrada
Ikea
Gnijezdo.hr ormar s policama
Gnijezdo.hr

INTERIJERI NADAHNUTI PUTOVANJIMA

S obzirom da ćemo imati mogućnost putovati više ove godine u odnosu na protekle dvije “pandemijske”, inspiracija i doživljaji će se reflektirati u uređenju interijera kroz autentične materijale, dekoracije i namještaj.

Textor_Inca trail
Textor.hr
Coincasa_stolica
Coincasa
Fioranese Ceramica_pločice
Fioranese Ceramica
Balducci_zidna tapeta
Balducci

OBRADA ZIDOVA INSPIRIRANA STARINSKOM ŽBUKOM

Zidovi od žbuke starinskog izgleda koji se izvode na novi način, ali sofisticirano evociraju prošla vremena, postaju the next big thing u interijerima. 

Mango Home_žbuka
Mango Home

Obrada zida, tektura i hrapavost dodat će posebnu toplinu i šarm prostoru.

DODATNI AKCENT NA VANJSKI NAMJEŠTAJ 

Više pažnje posvećivat će se vanjskom namještaju s obzirom da naše terase i balkoni postaju produžeci naših unutarnjih prostora, a poglavito imajući u vidu tendencije provođenja više vremena na otvorenom.

Kave Home_vanjski namještaj
Kave Home
Prostoria_jugo
Prostoria
Jysk_vanjska stolica
Jysk
Ikea_vanjski dvosjed
Ikea

 

Foto:
H&M Home / HK living / Fioranese Ceramica / Ferm Living / Zara Home / Dizajnoholik / Sovet Italia / Ikea / Prostoria / Jysk / Kave Home / Mango Home / Vivre / Balducci / Gnijezdo.hr / Coincasa