Kako bismo dali više medijskog prostora kvalitetnim domaćim brendovima, udružili smo se s ekipom iza Mali Poduzetnici Hrvatske, o kojima smo vam već pisali, čiji tim svakodnevno neumorno traži najoriginalnije i najkreativnije domaće poduzetničke priče

Tako na njihovom portalu i Instagram profilu možete pronaći mnoštvo inspirativnih iskustava i ideja pojedinaca koji su krenuli u tom odvažnom smjeru, dok ćete kod nas moći svakog mjeseca pronaći poduzetničku priču mjeseca. Mali Poduzetnici Hrvatske odlučili su razgovarati s cvjećarkom aranžerkom Anitom Slipčević Ježina koja stvara fantastične cvjetne dekoracije. Intervju prenosimo u cijelosti.

“Nakon (pre)duge pauze, ponovno su nam se na društvenom horizontu počela pojavljivati događanja, koncerti, proslave, ali i ono što nas sve posebno veseli – vjenčanja. Upravo je to razlog zašto smo za ovomjesečni članak o hrvatskom poduzetniku/ici mjeseca odlučili predstaviti cvjećarku aranžerku Anitu i pokazati vam iznimne cvjetne dekoracije koje stvara.

Anita, i samim letimičnim pregledom vašeg Instagram profila – @floranita_flower_design, jasno je da je iza vas puno iskustva u radu s cvijećem. Možete li nam više reći o počecima vašeg zanimanja za cvijeće i idejama koje vas na istom putu danas drže?

 S cvijećem sam se počela ozbiljnije baviti već u srednjoj školi. Iako sam prvenstveno upisala gimnaziju, vrlo brzo je postalo jasno da mi je potrebno nešto kreativnije i ”stvarnije”. Zato sam se prema savjetu majčine sestre prebacila u školu za cvjećara aranžera. Danas sam joj vrlo zahvalna što je već u tako ranoj dobi kod mene prepoznala talent i senzibilnost za estetiku.

Odmah nakon završetka srednje škole, u Zagrebu sam upisala privatnu školu za dizajnera unutrašnjeg interijera, jer su prekrasni interijeri i arhitektura nešto što me oduvijek privlačilo. U kombinaciji s cvijećem ta su se znanja pokazala kao pun pogodak. Isto iz razloga jer prilikom dekoriranja nikad ne promišljam ”samo” o cvijeću, već gotovo uvijek inspiraciju pronalazim u izgledima prostora i atmosferi koja se želi postići. Dekoracije onda prilagođavam i integriram u cjelokupni željeni dojam.

Kad ste shvatili da bi se cvijećem i cvjetnim aranžmanima mogli baviti isključivo i profesionalno te kako se ta odluka odrazila na vaš život?

Profesionalno sam se odlučila baviti cvijećem prije sedam godina, kad sam se nakon rođenja trećeg djeteta i sigurnosti dugogodišnjeg posla odlučila da je došlo vrijeme za mene.

Prirodno sam avanturističkog duha i nemam straha prema izlascima iz sigurne zone.

Ipak, neizmjerno mi je značila i bezrezervna podrška supruga. On je napustio svoj posao i posvetio se našoj djeci, a nedugo zatim mi se i pridružio na ovom cvjetnom poduzetničkom putu. Danas bi mi bilo puno teže raditi bez njega, jer je posao u mnogim segmentima postao zajednički. Bezuvjetnu sam potporu dobila i od svoje obitelji, koja nikad nije sumnjala u naš uspjeh.

Vjerujemo da je raditi vjenčanja radi količine stresa i potrebnih priprema izuzetno zahtjevno. Kako se nosite sa željama mladenaca i koji su vaši recepti za uspješnu suradnju?

 Imate pravo. Posao cvjetnog aranžera vjenčanja iznimno je stresan i zahtjevan. Ništa se ne smije prepustiti slučaju i dobra je organizacija od ključne važnosti. Međutim, imam veliku sreću da organizatori vjenčanja i budući mladenci cijene i prepoznaju moj rad. Kroz godine i radno iskustvo, razvila sam i poseban ”profil” klijenata za koje unaprijed mogu pretpostaviti da će se uzajamna suradnja ostvariti vrlo uspješno i na obostrano zadovoljstvo.

Drugim riječima, njegujem individualni pristup ljudima pa nije neobično da jako često nakon vjenčanja s mladencima ostajemo prijatelji. Dobre emocije su ipak ključne za uspjeh.

Gdje se odvija najveći broj ”vaših” vjenčanja i imate li suradnike?

Iako je priroda posla takva da dosta putujemo i nikad nismo sigurni gdje će nas radni zadaci sve dočekati, najviše vjenčanja odrađujemo na otoku Hvaru i drugim dalmatinskim otocima te duž cijele obale. Suradnike – osim supruga – za sada nemam. Iza svakog projekta ”Floranite” stojimo isključivo nas dvoje. Ipak, zbog opsega posla smo nedavno počeli razmišljati o uključivanju i drugih talentiranih pojedinaca u naš posao i projekte.

 2020. godina za poduzetnike pojedince i poslovanja općenito bila je možda i jedna od najizazovnijih do sada. Kako se korona-kriza odrazila na vas i vaše poslovanje? Mislite li da su se stvari počele polako vraćati u normalu?

 Možda je neobično, ali korona-kriza koja se nesmiljeno osjetila u industriji vjenčanja i događanja, u mom je slučaju bila ”dobrodošla”.

Kako su nam radni tempo i obujam posla u 2019. godini bili na samim granicama normale i mogućnosti – nakon početnog stanja i brige što ćemo i kako ćemo – prihvatili smo pauzu punim plućima i opustili se.

Stvari se sad vraćaju u normalu i evo nas u 2021. radimo punom parom, s puno rezervacija za 2022. godinu.

Kakvi su vaši planovi za daljnji razvoj i budućnost Floranite?

 Moja želja je i dalje biti u korak s trendovima vjenčane estetike, uz maksimalnu posvećenost svakom od detalja na dan vjenčanja. Ostati dosljedna svom načinu rada i zadržati kvalitetu samoograničenjima na broj projekata koji možemo besprijekorno odraditi – moji su glavni ciljevi. U svakom slučaju, harmonizirati majčinstvo i poduzetništvo nije lako pa se i osobno divim svim ženama koje svakodnevno ustraju istim putem.