Krajem prošle godine dovršen je Cannes submarine ecomuseum, odnosno morski ekomuzej na obali kod Cannesa, prvi ovakve vrste na Mediteranu, kako kažu.

Ne želeći zaostajati za atrakcijama ovakvog tipa koje postoje recimo na obali Meksika gdje se nalazi podvodni muzej kod grada Cancun, vlasti Cannesa uzele su stvar u svoje ruke te s međunarodno priznatim umjetnikom dogovorile ovu zanimljivu umjetničku priču. Naime, Jason deCaires Taylor se i inače bavi stvaranjem ekoloških skulptura koje smješta na specifične lokacije, a Cannes će biti jedini francuski i mediteranski grad koji će posjedovati njegova potopljena djela.

Još u srpnju 2018. godine grad Cannes organizirao je, u dogovoru s umjetnikom, “casting lijevanih” lica iz Cannesa. Kameni radovi visoki 2 metra u studenom prošle godine su konačno završeni, ispolirani, a prije nego su uronili u morsku floru i faunu gdje će provesti desetljeća, trebali su odležati i podrumu.

Monumentalne skulpture iz Cannesa uronjene su u blizini otoka Sainte-Marguerite, stoga ako ste blizu, bacite pogled jer kažu da izgleda čudesno lijepo.

Foto: OFFICIAL Jason deCaires Taylor Facebook page