Suptilna fluktuacija meditativnog, atraktivnog, dekorativnog i tekstilnog glavna su okosnica aktualne kolekcije dizajnerice Ane Marie Ricov za sezonu jesen/zima.

Nadahnuta vizualno ekspresivnim pravcem u umjetnosti, minimalizmom, Ana Maria Ricov u novoj se kolekciji poigrava i propitkuje linije, oblike i njihove međusobne odnose te ih nastoji u primjenjivoj i nosivoj inačici implementirati na svakodnevnu odjeću.

Minimalistička umjetnost je u svojem obliku maksimalno pročišćena te njeguje kvalitete kao što su red, jednostavnost i sklad. Slikovni jezik geometrijske apstrakcije, utemeljen na korištenju jednostavnih geometrijskih oblika te dinamičnih boja ostavlja estetski iznimno jak dojam. Upravo takva je posljednja AMR kolekcija kojom se provlače neizostavni zimski komadi poput kaputa, dolčevita i tunika.

Iako inspiraciju crpi iz različitih grana umjetnosti, kultura ili pak svakodnevnih atmosfera, dizajnerica ostaje dosljedna svom vizualnom izričaju te se nastoji promišljeno i diskretno nadovezati na posljednju kolekciju. Oštre linije, jednostavni geometrijski oblici, te jasni prijelazi boja, ključni su elementi nove kolekcije.

Manipulacijom elemenata – kao što su boja, tonovi, oblici, linije i teksture, dizajnerica postiže vrlo dinamičan karakter kolekcije gdje njeguje opuštenu i vrlo nosivu formu odjevnih predmeta te nadodaje: ”U svakoj kolekciji neovisno o sezoni primarna misao i zadaća su mi da osmislim funkcionalan i udoban odjevni predmet u kojemu će se žena osjećati slobodno, nesputano, ženstveno, a opet drugačije i posebno. Dakle funkcija je na prvome mjestu nakon koje slijedi estetika, gdje nastojim osmisliti vizualno atraktivne i modno vječne komade.”

Kolekcija je koloritno zasićena i snažna ali tonalitetom izbalansirana. Prevladava dominantna oker žuta boja u kombinaciji sa crnom uz nijanse lososa, tirkiza, nijanse plave te maslinasto zelene. Precizna konstrukcija te pomno odabrani materijali neizostavni su element svake kolekcije. U kontekstu odabira tkanina, akcent je stavljen na teksturirane materijale koji svojim sastavom i posebnom obradom omogućuju udobnost, eleganciju i izdržljivost. Kaputi su izrađeni od vunenih tkanina poput kuhane vune, Shetland vune te vunenih velura, a suknje, bluze, hlače i haljine od poliviskoza te vunenih mješavina. Neopterećenim ispreplitanjem linija u odnosu na oblike, stapanjem konstrukcijski neobičnih rezova i jednostavne forme te eksperimentiranje bojama u kontekstu dinamike i sinergije, dizajnerica je odala svojevrsni homage minimalizmu.

Nova kolekcija je dostupna u AMR showroomu (Valentina Vodnikova 8, Zagreb), a sve
dodatne detalje možete potražiti na službenoj Facebook stranici i službenom Instagram profilu te web stranici www.anamariaricov.com. Fotografije kampanje potpisuje Doris Fatur.