Arcadia Group, vlasnik britanskih marki Topshop i Miss Selfridge zbog novog lockdowna stavljaju upitnik na budućnost svoga poslovanja

Brojne trgovine diljem Engleske morale su se zatvoriti tijekom drugog nacionalnog lockdowna u zemlji. Arcadia Group, koja je vlasnik britanskih marki, uključujući Topshop, Miss Selfridge i Dorothy Perkins, to možda neće izdržati, izvori su rekli za Sky News. Brendove pod ovom velikom tvrtkom pogodila su dva državna lockdowna, što je natjeralo sve tvrtke koje nisu krucijalne, a među njima i trgovine odjećom, da se zatvore, što je u slučaju Arcadije riječ o više od 500 trgovina i 13 tisuća radnih mjesta. U izjavi za Sky News, Arcadia je potvrdila da su njezini odbori “radili na brojnim nepredviđenim mogućnostima kako bi osigurali budućnost robnih marki grupe”.

Jedan od pokušaja spašavanja jest i osiguranje zajma od čak 30 milijuna funti kako bi opstalo više od 500 trgovina diljem Velike Britanije, no trenutačno su se pokazali neuspješnima.

Modna industrija je jedan od maloprodajnih sektora koji je najviše pogođen pandemijom. No, Arcadia je teže pogođena od mnogih konkurenata, jer, unatoč tome što pojedini njihovi brendovi imaju dobro uspostavljene kanale web-trgovine, većina prodaje se i dalje generira ”offline” jer njihovi kupci nisu stvorili naviku na taj način prodaje. “Digitalni kanali njima neće nadoknaditi značajnu prodaju izgubljenu zbog zatvaranja trgovina tijekom locdowna”, objasnila je Willmott. S druge strane, na primjer, brojni drugi brendovi koji su bili primorani preusmjeriti svoje poslovanje na online prodaju nemaju taj problem i dapače, mogli bi zabilježiti i veću zaradu tijekom pandemije i strožih mjera. Ključ je bio u pravovremenoj reakciji na ”novo normalno”, komunikaciji s vjernim kupcima i motiviranjem za online kupovinu. Asos i Boohoo primjerice, nisu toliko osjetili pooštravanje mjera.

Pojedinci predviđaju da bi sljedeći kupac najcjenjenije marke, Topshopa, mogao biti div fast-fashiona – Boohoo. Među njima je i Sofie Willmott, voditeljica poslovanja u Global Dati, koja potvrđuje da bi u tom slučaju Topshop mogao biti dostupan samo online jer Boohoo vjerojatno ne planira upravljati fizičkim trgovinama. 

I prije pandemije je Arcadia Group punila medijske stupce – ne toliko zbog lošeg stanja na tržištu koliko zbog kontroverzija koje dolaze od predsjedatelja tvrtke, Sir Philipa Greena. Poslovni tajkun isplatio je 1,2 milijarde funti dividende svojoj supruzi, koja je registrirana vlasnica Arcadije, samo tri godine nakon što je grupu kupio za 850 milijuna funti. Osim toga, u lipnju 2019. Green je optužen za četiri prekršajna napada nakon što ga je fitnes instruktorica optužila za neželjeno dodirivanje u Arizoni. Samo nekoliko mjeseci prije toga, član britanskog parlamenta imenovao ga je akterom nekolicine seksualnih uznemiravanja, zlostavljanja i optužbi za maltretiranje.

 

Fotografija: Reuters