Hladne kupke novi su hit u svijetu, a ti tretmani koštaju pravo bogatstvo. Istina je da jednostavno tuširanje hladnom vodom može poboljšati vaše zdravlje. Evo kako.

Ideja da se dobrovoljno uronite u ledeno hladnu vodu ne zvuči posebno privlačno. Pogotovo zimi. No, kako se pokazalo, dobrobiti hladnog tuširanja su nemjerljive. Uostalom, vrhunski sportaši redovito koriste ledene kupke, a postoje bezbrojne studije koje podupiru dobrobiti ledenog tuširanja. Poboljšan metabolizam, poboljšano mentalno zdravlje, smanjena razina stresa, olakšanje od bolova u zglobovima i mnoge druge zdravstvene dobrobiti: u nastavku pogledajte što su stručnjaci rekli o tome zašto biste trebali razmisliti o redovitom tuširanju hladnom vodom.

Što je ledeni tuš?

Hladna terapija je praksa uranjanja u hladnu vodu. Njegovo  podrijetlo seže u staru Grčku i koristio se prvenstveno u svrhe opuštanja. Danas se u te svrhe koriste preskupi spa uređaji, a hladni tuševi promiču se kao dio holističkog procesa poboljšanja našeg cjelokupnog zdravlja. No, istina je jednostavna – hladna terapija se može provesti bez ikakvih ulaganja. Dovoljno je tuširati se hladnom vodom.

Koje su prednosti tuširanja hladnom vodom?

Smanjuje upalu i oticanje
Smanjuje kronične bolove u zglobovima i bolove u mišićima
Pojačava imunološki sistem
Potiče poboljšanje općeg zdravlja
Poboljšan metabolizam i zdrav gubitak težine
Poboljšava osjetljivost na inzulin i smanjuje rizik od dijabetesa tipa 2
Pomaže u borbi protiv simptoma depresije

Kako djeluje tuširanje hladnom vodom?

Zamislite to kao mali šok za vaš sustav. Kada ste u hladnoj vodi, vaš mozak je previše zauzet rješavanjem neugodnog osjećaja umjesto da razmišlja o svim razlozima zašto ste nesretni ili pod stresom. Tijelo prelazi u reakciju “bori se ili bježi” kada šok hladne vode pogodi naše tijelo, uzrokujući oslobađanje hormona stresa poput adrenalina i kortizola. Kao odgovor na te signale, tijelo počinje hiperventilirati, ubrzava otkucaje srca i sužava krvne žile. Kada se naša koža prilagodi niskoj temperaturi, dobivamo navalu hormona sreće: dopamina, serotonina i endorfina koji će nas opustiti i psihički obnoviti nakon hladnog tuša.

Koji je najbolji način za tuširanje hladnom vodom?

Polagano i postojano je put kada se odlučite za hladan tuš. Ljudi bi s ovom praksom trebali početi postupno, pokušavajući sniziti temperaturu vode na nekoliko sekundi pred kraj tuširanja. Nakon toga prebacite slavinu na vruće-hladno dok se ne počnete osjećati ugodno pod hladnom vodom. Idealna temperatura vode za hladan tuš je 15 Celzijevih stupnjeva. Dodaje da znanstvenici za terapiju hladnoće preporučuju tuširanje hladnom vodom poslijepodne ili navečer za najbolje rezultate.

Koliko dugo treba trajati tuširanje hladnom vodom?

Da biste u potpunosti iskoristili prednosti hladnog tuširanja, ne morate provesti dugo vremena pod hladnim tušem—srećom. Studija iz 2016. godine provedena u Nizozemskoj pokazala je da su oni koji su pod hladnim tušem proveli 30 do 90 sekundi imali 29 posto manje bolovanja od onih koji se uopće nisu tuširali hladnom vodom.

Koje su mane hladnog tuširanja?

Postoji nekoliko negativnih nuspojava na koje treba pripaziti kada se tuširate hladnom vodom. Dugotrajno izlaganje niskim temperaturama (obično više od 15 minuta u bilo kojem trenutku) može povećati rizik od hipotermije, što može uzrokovati ozbiljno oštećenje živaca i ozljede. Osobe s kardiovaskularnim bolestima, hipertenzijom ili drugim problemima povezanim sa srcem trebaju biti oprezne u pogledu bilo kakvog oblika hlađenja tijela i trebaju se posavjetovati s liječnikom za najbolji medicinski savjet. Hladno tuširanje može biti opasno za starije pacijente koji imaju srčane bolesti i nekontroliran visoki krvni tlak, a to naglašava važnost posjeta liječniku prije pokušaja u tim slučajevima.

Foto: Pexels