Svake srijede donosimo mali briefing važnih događanja taj tjedan iz područja politike i društva

Tisuće marširaju u Francuskoj zbog klimatskih promjena

Tisuće demonstranata izašle su u nedjelju na ulice Pariza i drugih francuskih gradova pozivajući na ambicioznije mjere u borbi protiv klimatskih promjena. Prosvjedi diljem zemlje uslijedili su nakon što je ovaj tjedan Donji dom parlamenta usvojio klimatski zakon čiji je cilj suzbijanje emisija stakleničkih plinova za koje okolišni aktivisti kažu da ne ide dovoljno daleko niti dovoljno brzo. “U postojećem stanju, predloženi zakon predstavlja klimatski i socijalni neuspjeh”, rekla je skupina klimatskih aktivista “Ensemble pour le climat” (“Zajedno za klimu”). Aktivisti  također optužuju predsjednika Emmanuela Macrona, koji je bio vrlo glasan u svojoj podršci djelovanju na klimatskim promjenama, da je “oslabio” niz mjera koje je u početku predložio.

Nacrt zakona, o kojem će se sada raspravljati u Senatu, uključuje zabranu domaćih letova kraćih od dva i pol sata koja se mogu izvesti vlakom te mjere za potporu obnovi zgrada koje troše puno energije i poticanje zelenijih automobila. U međuvremenu, francuske novine Journal du Dimanche izvijestile su u nedjelju da se referendum koji uključuje potrebu za očuvanjem okoliša u francuski ustav, koji je obećao Macron, neće moći održati. Kako bi se dogodila takva promjena ustava potrebno je parlamentarno glasovanje, a unatoč tome što je odobrena od strane Nacionalne skupštine, dogovor niej postignut u Senatu gdje konzervativna stranka ima većinu. Macronov ured izjavio je da “pitanje okoliša ostaje jedan od prioriteta predsjednika”.

Na društvenim se mrežama brišu objave o događanjima u Jeruzalemu

Dok su Palestinci odlazili na društvene mreže kako bi prosvjedovali zbog deložacija (o čemu smo pisali ovdje), nekima je utvrđeno da su njihovi postovi uklonjeni ili blokirani, a Instagram i Twitter optužili su tehničke pogreške za brisanje objava u kojima se spominje moguće iseljavanje Palestinaca iz istočnog Jeruzalema. Skupine za zaštitu podataka strahuju da su na djelu “diskriminirajući” algoritmi i zahtijevaju veću transparentnost. 7amleh, neprofitna organizacija usmjerena na društvene mreže, zaprimila je više od 200 žalbi na izbrisane postove i obustavljene račune povezane sa situacijom u Jeruzalemu. “Na Instagramu je to uglavnom bilo uklanjanje sadržaja, čak su i arhive iz starijih priča izbrisane. Na Twitteru je većina slučajeva bila suspenzija računa”, izjavila je Mona Shtaya, savjetnica za zagovaranje. Instagram i Twitter odgovorili su da su računi “zbog automatiziranih sustava greškom suspendirani”, a problem je riješen i sadržaj je obnovljen. Instagram je u izjavi rekao da su program u međuvremenu ažurirali i da je to uzrokovalo da određeni sadržaj nestane, što utječe na objave u Sheikh Jarrahu, Kolumbiji te autohtonim zajednicama SAD-a i Kanade.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by shirien (@shirien.creates)

“Uistinu nam je žao što se to dogodilo. Pogotovo onima u Kolumbiji, istočnom Jeruzalemu i autohtonim zajednicama koje su smatrale da je ovo namjerno potiskivanje njihovih glasova i njihovih priča – to uopće nije bila naša namjera”, rekli su u priopćenju iz Instagrama. No, u zajedničkoj izjavi 7amleh, Access Now i druge grupe za digitalna prava pozvali su Twitter i Instagram da koriste “transparentne i koherentne politike moderiranja” i budu otvoreniji kada se dogodi ovakav jedan pad, s obzirom na to da su upravo društvene mreže često krucijalne za širenje stvarnih informacija, međusobnu komunikaciju i borbu protiv cenzure. Marwa Fatafta, savjetnica za politike za Bliski Istok i Sjevernu Afriku za Access Now, rekla je da su korisnici Twittera i Instagrama tijekom vikenda dobili stalna ograničenja na sadržaj. Kako bi se to u budućnosti spriječilo, naglašava važnost transparentnosti tvrtki i “osiguravanja da tehnološki divovi ne krše ljudska prava na takav diskriminirajući i proizvoljan način”. S obzirom na to da se sve više govori da je upravo digitalni aktivizam aktivizam budućnosti, možemo očekivati još ovakvih rasprava.

Životinje će biti zakonski priznate kao bića koja osjećaju

Zakon Ujedinjenog Kraljevstva trebao bi formalno priznati životinje kao živa bića koja osjećaju, što je velika pobjeda zagovornika dobrobiti životinja, a uključit će i zaustavljanje većine izvoza živih životinja i zabranu uvoza lovačkih trofeja. Reforme će se uvesti kroz niz zakona, uključujući zakon o osjećajima životinja, a pokrivat će poljoprivredne životinje i kućne ljubimce u Velikoj Britaniji, te zaštitu životinja u inozemstvu, poput zabrane peraja od bjelokosti i morskih pasa. Neke mjere – uključujući mikročipiranje mačaka i zabrana držanja primata kao kućnih ljubimaca – pripremale su se nekoliko godina, a druge – poput ograničenja izvoza živih životinja – bile su predmet desetljeća dugih kampanja.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Animals (@animals.co)

George Eustice, tajnik za okoliš, rekao je: „Mi smo nacija ljubitelja životinja i prva smo zemlja na svijetu koja je donijela zakone o dobrobiti životinja. Naš akcijski plan za dobrobit životinja ispunit će našu manifestnu obvezu te zabraniti izvoz živih životinja za klanje i tov, zabraniti držanje primata kao kućnih ljubimaca i donijeti nove zakone koji se bave švercom štenaca. Kao neovisna nacija, sada možemo ići dalje nego ikad i nadograđivati ​​svoje rezultate.”

Akcijski plan za dobrobit životinja uključuje mjere koje će uključivati ​​suzbijanje krađe kućnih ljubimaca, što je postalo sve veći problem. Kontroverzne e-ogrlice koje dovode do električnog šoka kako bi dresirale kućne ljubimce bit će zabranjene, a pravila uvoza promijenjena kako bi se zaustavilo krijumčarenje štenaca. Claire Bass, izvršna direktorica Humane Society International, izjavila je da će za postizanje ovog plana biti potrebno razumijevanje i stvarna predanost. “Poštivanje dobrobiti životinja nije samo odlična stvar za životinje, već će igrati presudnu ulogu u suočavanju s globalnim izazovima okoliša i javnog zdravlja kao što su klimatske promjene, rezistencija na antibiotike i prevencija pandemije.”

Foto: Jack Taylor/Getty Images News via Getty Images