Prosvjedi u Budimpešti

Svake srijede, donosimo mali briefing važnih događanja taj tjedan iz područja politike i društva

U svakodnevnom moru vijesti teško je filtrirati one važne, zato je naša Andreja odabrale neke za koje misli da su vam možda prošle ispod radara, a od velike su važnosti

Rekreiranje procesa koji pokreće sunce

Četrnaest godina nakon što su dobili službeno odobrenje, znanstvenici su na jugu Francuske u utorak počeli sastavljati stroj koji će pokušati dokazati može li nuklearna fuzija, proces koji pokreće Sunce, biti siguran i održiv izvor energije za naš planet.

Prema Guardianu, riječ je o sklapanju najkompleksnijeg stroja u povijesti naše civilizacije – ITER-a, kojim se žele reciplirati procesi koji se odvijaju unutar Sunca i tako omogućiti stvaranje neograničene čiste energije uz pomoć nuklearne fuzije, koja bi trebala biti, ako sve prođe dobro, i komercijalno isplativa.

Sljedećih pet godina gradit će se na -269 stupnjeva Celzijevih oko 23 tisuće tona težak reaktor u koji će se ugraditi nekoliko milijuna komponenata, među kojima će biti i više od 3000 tona superprovodljivih magneta i više od 200 km superprovodljivih kabela. Nakon što ITER bude dovršen 2025. godine, započet će prvi eksperimenti, a krajnji je cilj da do 2050. godine imamo pogon na nuklearnu fuziju.

Prosvjedi protiv narušavanja slobode medija

Više tisuća ljudi izašlo je na ulice Budimpešte i kreće se prema sjedištu vlade, u znak protesta na sve žešće napade vlasti na slobodu medija, piše N1. Demonstracije su organizirane nakon što je više od 80 novinara najvećeg nezavisnog mađarskog portala Index.hu dalo otkaz zbog toga što je smijenjen glavni urednik Szabolcs Dull.

Sve se dogodilo nakon što je Dull, kako je službeno priopćeno, otkrio sadržaj internih dokumenata o redizajnu ovog najčitanijeg portala u zemlji te izrazio neslaganje s vlasnicima oko te odluke, tvrdeći da je zbog “vanjskih pritisaka” ugrožena neovisnost mađarskog Indexa.

“Nismo se okupili zato što se svi slažemo s onim što piše Index, već zato što smo došli do točke u kojoj je ugrožena sloboda informiranja”, izjavio je jedan od sudionika u prosvjedima. Istovremeno, ministar vanjskih poslova Péter Szijjártó rekao je da se vlada suočava s “neistinitim optužbama” da ugrožava slobodu medija. No, prema navodima određenih portala. mađarska vlada koristi pandemiju koronavirusa kako bi se profilirala kao učinkovita regionalna sila i izvezla svoj koncept „neliberalne demokracije“, a jedan od načina je i investiranje u balkanske medije.

Besplatni menstrualni proizvodi za učenice

Nakon što je Škotski parlament u veljači donio odluku prema kojoj će svi sanitarni menstrualni proizvodi biti besplatno dostupni ženama u državi, australska Victoria odobrila je inicijativu da javne škole omoguće besplatne uloške i tampone svojim učenicama, čime će razbiti stigmu i normalizirati menstruaciju te smanjiti nelagodu često povezanu s mjesečnicom.

Tamponi i ulošci bit će dostupni u kupaonicama u više od 1.500 škola, a uz njih će sadržavati i osnovne zdravstvene informacije o menstrualnom ciklusu.

Vlada se nada da će ovom inicijativom uštedjeti nekoliko stotina dolara obiteljima godišnje, te pomoći učenicama da se lakše fokusiraju na učenje. Čekamo da se ovakva inicijativa pokrene i u Hrvatskoj!

Fotografije: Guliver/Reuters