Fotografija, ilustracija i kiparstvo ovog su nam puta na radaru art radaru. S obzirom na to da se radi o mladim umjetnicama ispreplitanje s drugim tehnikama i medijima nije im strano.

I baš kada polje umjetnosti postane igralište za bezbroj mogućnosti, istraživanja su sve zanimljivija. Ovo su tri umjetnice čije radove nemojte propustiti, a možete ih razgledati na ove tri aktualne izložbe u Zagrebu i Zadru.

Klasja Habjan / „Nadogradnja“
Gdje: Umjetnički paviljon
Kada: do 31. listopada 2023.

Iako je Umjetnički paviljon trenutno u procesu obnove, njegov umejtnički život je i dalje živ, ovog puta, ispred njega. Nadogradnja, digitalni crteži, kolaži i animacija Klasje Habjan umetnuti u dokumentarne fotografije aktualnog interijera Umjetničkog paviljona, koje je snimila Sanja Bistričić Srića, unose drugu dimenziju gledanja na izložbeni prostor trenutno nedostupan publici. Ciljano predstavljene na ceradi i građevinskoj ogradi koje trenutno čine vizualni pejzaž našeg grada, grafike Klasje Habjan otvaraju prostor eksperimenata i novih naracija za grad. Vizualno jednostavne, stilski minimalističke, a sadržajno pozitivne i ponekad duhovite lako mogu uvjeriti promatrača da se u Paviljonu uz ozbiljne radove odvija i nepredvidiva imaginarna umjetnička igra. Time se javni prostor sinergizira s umjetničkim, simboličnim porukama, a ciljanim i slučajnim prolaznicima signalizira; I dalje smo tu!

Klasja Habjan (Zagreb, 1993.) bavi se ilustracijom, grafičkim dizajnom i pisanjem. Diplomirala je na Studiju dizajna (Zagreb, 2016.), smjer vizualne komunikacije, s magna cum laude i godišnjom nagradom za samoinicirani projekt Od(blok)iraj, blok za crtanje, pisanje i istraživanje. Uvrštena je među deset hrvatskih ilustratora čiji se rad prezentirao putem kataloga Illustrators from Croatia / Illustrateurs de Croatie (Mala Zvona, Zagreb, 2020.) na međunarodnim sajmovima knjiga. Sklonost ilustriranju vlastitih priča (ili obrnuto, pisanju prema grafičkim predlošcima) obilježava njene samostalne izložbe.

Sanja Bistričić Srića (Zadar, 1982.) multimedijalna je umjetnica, fotografkinja i snimateljica. Kroz svoju umjetničku praksu, koja se nerijetko bavi osobnim temama, Bistričić kolažira i dekonstruira zvuk, tekst i sliku, koristi film, video i foto medij te instalacijske forme, istražuje doku-fikcijske žanrove.

Inia Herenčić / “Mama di sam?”
Gdje: ADU Galerija f8
Kada: do 28. listopada 2023.

U zagrebačkoj Galeriji f8 prije koji dan otvorena je diplomska izložba Inie Hrenečić čije smo vam radove i predstavili kroz našu rubriku Foto/Crush. Izložba je dio programa kojim ADU predstavlja Ciklus diplomskih izložbi studenata Katedre za fotografiju na Odsjeku snimanja Akademije dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, a Inia je upravo tamo brusila svoje fotografske vizije koje neosporno dokazuju da je jedna od najzanimljivijih umjetnica srednje generacije.

O svojoj diplomskoj izložbi kaže; „Što se događa kada dosegnemo trenutak ekstaze na plesnom podiju i krenemo niz emotivni tobogan? U mračnom prostoru kluba, vidjela sam slike kao refleksije tjeskobe, samoće, preispitivanja i dualnosti. Glazba je bila moj vodič, poticala me da odlijepim stopala s tla, prepustim se pokretu i potpuno uronim u ritam. U tom ritmu susrela sam druge. Na plesnom podiju, intimnost i bliskost ne zahtijevaju riječi. On nije samo mjesto susreta, već i izvor inspiracije za novu umjetničku suradnju. Kako bih fotografirala krhki trenutak prisutnosti, ali i odsutnosti koji proizlazi iz plesa, izmještala sam pojedince jednog po jednog izvan okvira kluba. Stvorili smo sigurno mjesto gdje smo razmjenjivali ideje i nastavili zajedno plesati.“

Inia Herenčić rođena je 1985. godine u Zagrebu. Završila je diplomski studij komunikacijskog menadžmenta i od tada aktivno sudjeluje na raznim fotografskim radionicama. 2021. godine upisuje diplomski studij Fotografije na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Dobitnica je rektorovih nagrada za znanstveno- umjetničke projekte i izlagala je na međunarodnim grupnim izložbama. Aktivno istražuje svoj umjetnički izričaj konstruiranjem svijeta na granicama imaginacije i stvarnosti. Njezin interes su ljudske emocije i odnosi, u kojima propituje svoju ulogu majke i fotografkinje.

Lucija Krizman / „Master of Voids”
Gdje: Gradska loža u Zadru
Kada: do 10. studenog 2023.

Zadarska izložba mlade umjetnice Lucije Krizman otvara se sutra u Gradskoj loži, a nosi naziv „Master of Voids”. Naslov je to visokopoetičnih site specific instalacija kojima umjetnica, suprotno praznini, upravo ispunjava prostor u kojem ih izlaže, čineći rad i prostor jednim. „Ja sam skupljač i prevoditelj. Skupljam iskustva i prevodim njihov jezik u jezik obujmljujućeg iskustva“, kazala je Krizman.To iskustvo postiže se upravo ulaskom u sam rad oprostoren na određenom mjestu. Svojim ulaskom i gledatelj sam postaje protagonist. Biva u radu, prolazi, promatra, stvara nove veze temeljene na svojim asocijativnim predlošcima i daje radu nova značenja.

Lucija Krizman zadarska je umjetnica, živi i radi u Londonu gdje je diplomirala kiparstvo na Royal College of Art. Dobitnica je Frankopan stipendije za izvrsne studente iz Hrvatske studirajući u Ujedinjenom Kraljevstvu. Sudjelovala je na izložbama diljem Europe, među kojima su istaknute “Art Biesenthal” 2019. i 2022. u Berlinu, “IN Sonora” 2022. multimedijalni festival u Madridu, “Master of Voids” 2022. samostalna izložba u Galeriji Karas u Zagrebu, “I Object” 2021. skupna izložba studenata RCA u suradnji sa Freud Muzejom u Londonu.

Foto: promo, Galerija Kranjčar/Klasja Habjan/naslovna