Fotošopiranje slavnih žena da izgledaju veće pojavilo se kao trend tek nedavno – sve s ciljem fat positivityja. Iako bi taj bizaran pristup mogao nekoga i osnažiti – baš nikome ne čini uslugu

I dok smo mislili da je uređivanje zvijezda da budu “još ljepše”, s napučenijim usnama i većih očiju, bio dovoljno čudan i jednako nepotreban trend, pojavio se opet još jedan. Slavne osobe sada fotošopiraju s namjerom da izgledaju veće nego što zapravo jesu, a sve kako bi se potaknulo tjelesno samopouzdanje. Koga odaberu, između ostalog? Kylie Jenner, trudnu Kylie Jenner.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Alex Light🕊 (@alexlight_ldn)

Riječ je o svojevrsnoj kritici fotošopiranja slavnih žena za brojne naslovnice, kada im ionako male ruke još više stanjuju, ili “višak” na bokovima potpuno odstrane. Borice da ne spominjemo. Svi smo vidjeli razmjere korištenja Photoshopa za manipulaciju tijelima kako bi ih stanjili – postoje stotine Instagram računa koji su posvećeni upravo prikazivanju “stvarnog stanja”, a nemali broj slavnih znao je objaviti sirove fotografije i glasno objaviti da nisu pristale na takve drastične promjene.

Međutim, ovaj trend povećavanja tijela pokazuje novu dozu opsjednutosti tijelima, i to onih poznatih osoba. Uvećavanje stvarno manjih tijela ne vodi ničemu isto kao što ne vodi niti njihovo smanjivanje – osim iskrivljavanja slike što bi trebalo biti lijepo, a što poboljšano – i umjesto da se to radi  – zašto je teško jednostavno slaviti sva tijela?

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by So Much Art! (@art_and_lines)

Manipulacijom fotografija da nečije tijelo izgleda veće i slavljenje takvoga tijela ujedno znači da ne izgledaju najbolje u onoj veličini u kojoj jesu. Kako se onda to razlikuje od stanjivanja struka za Instagram fotku? Španjolski umjetnik David Lopera koji je izazvao bijes na društvenim mrežama još prije 5 godina fotošopiranjem Jennifer Lawrence, Kim Kardashian i Mile Kunis, izjavio je tada da mu one sada izgledaju kao “prave žene”. I upravo dokazao da žene nikako ne mogu ući u nečiji kalup – što god radile i kako god da izgledale.

I potvrđuje da ni ne moramo ulaziti u te iste kalupe. Premršave, prevelike, pazile na prehranu ili pojele hamburger… Naći će se netko kome se nešto na vama neće svidjeti, a sve zato što ne vole vlastitu trenutačnu verziju sebe. Koliko je još trendova potrebno da pustimo ljude da žive? 

Zašto se uopće koriste fotografije javnih žena, koje ionako papparazzi stalno pokušavaju fotografirati u pozama ili “grimasama” kako bi ih ismijavali? Zar moramo neku želju za “positivityjem” koristiti kao izliku da vidimo kako slavna osoba izgleda veća? To je onda riječ o izgovoru za sramoćenje druge osobe zbog njezinog tijela – i ne, baš ništa više.

Niz studija je pokazao korelaciju između aktivnosti na Instagramu i negativne slike vlastitoga tijela. Jedna studija o studentima iz 2020. godine pokazala je da su žene koje su bile često na društvenim mrežama pokazale značajno smanjeno zadovoljstvo svojim izgledom od onih od kojih je zatraženo da ne posjećuju društvene mreže. Ovaj novi trend ne pokazuje da će išta dobroga donijeti u tome smjeru – a neke zemlje počinju tražiti i rigorozne mjere kako bi se natjeralo korisnike da objavljuju stvarne fotografije.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Adele (@adele)

Stoga, prava raznolikost je slavljenje stvarnih tijela, a ne “apgrejdanih” filtrima i Photoshopom. Vrijedi isto i za osobe koje se proglašavaju “body pozitivnima”, a rade stvari koje umanjuju žene, poput Adele koja je smršavila zbog svog mentalnog zdravlja – jer više nije “reprezentativna”. Upravo osuđivanje ikoga što radi sa svojim tijelom nikako nije u realitetu s ičim što ima “positivity” kao dio pojma. 

U idealnome svijetu, svi oblici i sve veličine trebaju biti prihvaćeni, no dominacija razne kulture idealnog tijela, idealne prehrane i savršenog određenog oblika tijela (ne zaboravimo da se to ipak mijenja svakih 5-10 godina) definitivno staje na put tome. No, ako već želite napraviti nešto radikalno i očito rijetko – zašto jednostavno ne ostavite tuđa tijela na miru?

Foto: Alberto E. Rodriguez/Getty Images Entertainment via Getty Images