Božić je vrijeme kada svi volimo uživati u mirisima iz kuhinje, a ništa ne donosi toliku radost kao tradicionalni božićni kolači 

Mirisi cimeta, vanilije, oraha i meda koji se šire iz pećnice uvijek nas podsjećaju na obiteljske trenutke, svečane večere i blagdansku harmoniju. Ali nije uvijek potrebno biti profesionalni slastičar kako bi se pripremilo kolače koji oduzimaju dah. Čak i ako ste početnik u pečenju, postoji puno jednostavnih, a ukusnih recepata koji će vam omogućiti kreiranje prave božićne čarolije u svome domu. U nastavku donosimo pet tradicionalnih kolača kojima ćete oduševiti najbliže bez obzira na prethodne kulinarske vještine.

Medenjaci

Sastojci:

  • 500 g brašna
  • 1 jaje
  • 100 g meda
  • 100 g šećera
  • 100 g maslaca
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 žličica cimeta
  • 1/2 žličice klinčića u prahu
  • 1/2 žličice đumbira u prahu

Priprema:

  1. Umutite jaje sa šećerom, dodajte med i otopljeni maslac.
  2. Pomiješajte sve suhe sastojke, a zatim dodajte u mokre. Mijesite dok ne dobijete glatko tijesto.
  3. Ostavite tijesto u hladnjaku odmarati 30 minuta.
  4.  Razvaljajte tijesto na pobrašnjenoj površini i izrežite oblike po želji.
  5. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 °C nekih 10-12 minuta.
Foto: Unsplash

Orahnjača

Sastojci za tijesto:

  • 500 g brašna
  • 100 g maslaca
  • 200 ml mlijeka
  • 1 kvasac (svježi ili suhi)
  • 50 g šećera
  • 1 jaje
  • 1 žličica vanilin šećera
  • prstohvat soli

Sastojci za punjenje:

  • 200 g mljevenih oraha
  • 100 g šećera
  • 100 g meda
  • 2 žlice mlijeka
  • 1 žlica ruma (po želji)
  • prstohvat cimeta (po želji)

Priprema:

  1. U 200 ml mlakog mlijeka otopite kvasac s malo šećera. Ostavite da odstoji 10-ak minuta dok se ne zapjeni. U velikoj posudi pomiješajte brašno, šećer, vanilin šećer, sol i jaje. Dodajte zapjenjeni kvasac, rastopljeni maslac i zamijesite tijesto. Ako je potrebno, dodajte još malo brašna da se tijesto ne lijepi. Pokrijte ga i ostavite da naraste na toplome oko sat vremena.
  2. U međuvremenu, pomiješajte mljevene orahe, šećer, med, mlijeko i rum (ako koristite) u gustu smjesu. Dodajte malo cimeta po želji.
  3. Kad je tijesto naraslo, podijelite ga na dva dijela. Na pobrašnjenoj površini razvaljajte jedan dio u pravokutnik. Premažite ga pripremljenim nadjevom od oraha. Zatim pažljivo zarolajte tijesto u čvrstu roladu.
  4. Stavite roladu na pleh obložen papirom za pečenje. Ostavite ju još 15 minuta da se odmori, a zatim je pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 °C oko 30-40 minuta dok ne poprimi zlatnosmeđu boju. Po želji, nakon pečenja, prelijte ju s malo sirupa od šećera i vode za dodatnu sočnost.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by IVAN LONČAR (@ivo_zinee)

Linzeri

Sastojci:

  • 250 g brašna
  • 100 g maslaca (hladnog)
  • 1 jaje
  • 100 g šećera u prahu
  • 100 g mljevenih oraha ili badema
  • 1 žličica vanilin šećera
  • marmelada po izboru (najbolje od malina ili marelice)
  • šećer u prahu za posipanje

Priprema:

  1. U posudi pomiješajte brašno, šećer u prahu, vaniliju i mljevene orahe. Dodajte hladni maslac narezan na kockice i prstima utrljajte u brašno dok ne dobijete mrvičasto tijesto. Dodajte jaje i sve dobro zamijesite. Ako je tijesto previše suho, dodajte malo hladne vode. Oblikujte ga u kuglu, zamotajte u plastičnu foliju i stavite u hladnjak na 30 minuta.
  2.  Razvaljajte tijesto na pobrašnjenoj površini na debljinu od oko 3 mm. Izrežite krugove (ili bilo koji drugi oblik po želji). Na polovicu od njih izrežite manji krug u sredini (to će biti gornja polovica kolačića).
  3. Stavite kolačiće na pleh obložen papirom za pečenje i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 °C oko 10-12 minuta, dok ne postanu svijetlosmeđi. Ostavite ih da se ohlade.
  4.  Na cijele kolačiće stavite malo marmelade, a na njih stavite kolačiće s izrezanim sredinama. Posipajte šećerom u prahu.
Foto: Profimedia.hr

Raspucanci

Sastojci:

  • 200g tamne čokolade ili one za kuhanje
  • 50 g maslaca
  • 2 jaja
  • 100 g smeđeg šećera
  • 1 (bourbon) vanilin šećer
  • 1 žličica arome vanilije
  • 200 g glatkog brašna
  • 1/2 praška za pecivo
  • prstohvat soli
  • šećer u prahu

Priprema:

  1. Na pari ili u mikrovalnoj (u intervalima uz miješanje) otopite čokoladu i maslac te pričekajte da se ohladi.
  2. Dobro i pjenasto izradite jaja i šećere te aromu vanilije.
  3.  U posebnoj zdjeli izmiješajte suhe sastojke: brašno, prašak za pecivo i sol.
  4. U zdjeli s jajima umiješajte čokoladu.
  5.  U istu zdjelu u dva navrata umiksajte suhe sastojke tako da se povežu u jednolično tijesto
  6. Umijesite u kuglu i prekrijte prozirnom folijom pa stavite u hladnjak najmanje dva sata ili preko noći (ako se tijesto dobro ne rashladi, raspucanci će na kraju biti više plosnati negoli okrugli)
  7. Obložite protvan od pećnice papirom za pečenje.
  8. Zagrijte pećnicu na 180 °C.
  9. Izvadite tijesto i formirajte male kuglice veličine oraha.
  10. Uvaljajte u šećer u prahu (obilno i pritisnite ga prstima) pa ih slažite na pleh.
  11. Pecite 10-12 minuta na 180 °C

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Marija Mazalin (@marijamazalin)

Vanilin kiflice

Sastojci:

  • 1 bjelanjak
  • prstohvat soli
  • 2 žličice vanilin šećera
  • 130 g maslaca
  • 60 g šećera u prahu
  • 250 g brašna
  • šećer u prahu

Priprema:

  1. Umutite bjelanjak pa dodajte vanilin šećer. Izmiješanu smjesu ostavite sa strane.
  2. U drugoj posudi umiješajte maslac sa šećerom u prahu pa dodajte sol. Naizmjenično dodajte bjelanjak i brašno. Tijesto je spremno kad se ne lijepi za prste.
  3. Narežite tijesto na 6-7 dijelova pa svaki izvaljajte. Režite tijesto na dužinu od oko 6-7 cm. Oblikujte male kiflice.
  4. Pećnicu uključite na 180 °C. Pecite ih 8-1 minuta ili dok blago ne porumene. Uvaljajte ih još dok su vruće i pustite ih neka se ohlade.