Božić je vrijeme kada svi volimo uživati u mirisima iz kuhinje, a ništa ne donosi toliku radost kao tradicionalni božićni kolači
Mirisi cimeta, vanilije, oraha i meda koji se šire iz pećnice uvijek nas podsjećaju na obiteljske trenutke, svečane večere i blagdansku harmoniju. Ali nije uvijek potrebno biti profesionalni slastičar kako bi se pripremilo kolače koji oduzimaju dah. Čak i ako ste početnik u pečenju, postoji puno jednostavnih, a ukusnih recepata koji će vam omogućiti kreiranje prave božićne čarolije u svome domu. U nastavku donosimo pet tradicionalnih kolača kojima ćete oduševiti najbliže bez obzira na prethodne kulinarske vještine.
Medenjaci
Sastojci:
- 500 g brašna
- 1 jaje
- 100 g meda
- 100 g šećera
- 100 g maslaca
- 1 prašak za pecivo
- 1 žličica cimeta
- 1/2 žličice klinčića u prahu
- 1/2 žličice đumbira u prahu
Priprema:
- Umutite jaje sa šećerom, dodajte med i otopljeni maslac.
- Pomiješajte sve suhe sastojke, a zatim dodajte u mokre. Mijesite dok ne dobijete glatko tijesto.
- Ostavite tijesto u hladnjaku odmarati 30 minuta.
- Razvaljajte tijesto na pobrašnjenoj površini i izrežite oblike po želji.
- Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 °C nekih 10-12 minuta.
Orahnjača
Sastojci za tijesto:
- 500 g brašna
- 100 g maslaca
- 200 ml mlijeka
- 1 kvasac (svježi ili suhi)
- 50 g šećera
- 1 jaje
- 1 žličica vanilin šećera
- prstohvat soli
Sastojci za punjenje:
- 200 g mljevenih oraha
- 100 g šećera
- 100 g meda
- 2 žlice mlijeka
- 1 žlica ruma (po želji)
- prstohvat cimeta (po želji)
Priprema:
- U 200 ml mlakog mlijeka otopite kvasac s malo šećera. Ostavite da odstoji 10-ak minuta dok se ne zapjeni. U velikoj posudi pomiješajte brašno, šećer, vanilin šećer, sol i jaje. Dodajte zapjenjeni kvasac, rastopljeni maslac i zamijesite tijesto. Ako je potrebno, dodajte još malo brašna da se tijesto ne lijepi. Pokrijte ga i ostavite da naraste na toplome oko sat vremena.
- U međuvremenu, pomiješajte mljevene orahe, šećer, med, mlijeko i rum (ako koristite) u gustu smjesu. Dodajte malo cimeta po želji.
- Kad je tijesto naraslo, podijelite ga na dva dijela. Na pobrašnjenoj površini razvaljajte jedan dio u pravokutnik. Premažite ga pripremljenim nadjevom od oraha. Zatim pažljivo zarolajte tijesto u čvrstu roladu.
- Stavite roladu na pleh obložen papirom za pečenje. Ostavite ju još 15 minuta da se odmori, a zatim je pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 °C oko 30-40 minuta dok ne poprimi zlatnosmeđu boju. Po želji, nakon pečenja, prelijte ju s malo sirupa od šećera i vode za dodatnu sočnost.
View this post on Instagram
Linzeri
Sastojci:
- 250 g brašna
- 100 g maslaca (hladnog)
- 1 jaje
- 100 g šećera u prahu
- 100 g mljevenih oraha ili badema
- 1 žličica vanilin šećera
- marmelada po izboru (najbolje od malina ili marelice)
- šećer u prahu za posipanje
Priprema:
- U posudi pomiješajte brašno, šećer u prahu, vaniliju i mljevene orahe. Dodajte hladni maslac narezan na kockice i prstima utrljajte u brašno dok ne dobijete mrvičasto tijesto. Dodajte jaje i sve dobro zamijesite. Ako je tijesto previše suho, dodajte malo hladne vode. Oblikujte ga u kuglu, zamotajte u plastičnu foliju i stavite u hladnjak na 30 minuta.
- Razvaljajte tijesto na pobrašnjenoj površini na debljinu od oko 3 mm. Izrežite krugove (ili bilo koji drugi oblik po želji). Na polovicu od njih izrežite manji krug u sredini (to će biti gornja polovica kolačića).
- Stavite kolačiće na pleh obložen papirom za pečenje i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 °C oko 10-12 minuta, dok ne postanu svijetlosmeđi. Ostavite ih da se ohlade.
- Na cijele kolačiće stavite malo marmelade, a na njih stavite kolačiće s izrezanim sredinama. Posipajte šećerom u prahu.
Raspucanci
Sastojci:
- 200g tamne čokolade ili one za kuhanje
- 50 g maslaca
- 2 jaja
- 100 g smeđeg šećera
- 1 (bourbon) vanilin šećer
- 1 žličica arome vanilije
- 200 g glatkog brašna
- 1/2 praška za pecivo
- prstohvat soli
- šećer u prahu
Priprema:
- Na pari ili u mikrovalnoj (u intervalima uz miješanje) otopite čokoladu i maslac te pričekajte da se ohladi.
- Dobro i pjenasto izradite jaja i šećere te aromu vanilije.
- U posebnoj zdjeli izmiješajte suhe sastojke: brašno, prašak za pecivo i sol.
- U zdjeli s jajima umiješajte čokoladu.
- U istu zdjelu u dva navrata umiksajte suhe sastojke tako da se povežu u jednolično tijesto
- Umijesite u kuglu i prekrijte prozirnom folijom pa stavite u hladnjak najmanje dva sata ili preko noći (ako se tijesto dobro ne rashladi, raspucanci će na kraju biti više plosnati negoli okrugli)
- Obložite protvan od pećnice papirom za pečenje.
- Zagrijte pećnicu na 180 °C.
- Izvadite tijesto i formirajte male kuglice veličine oraha.
- Uvaljajte u šećer u prahu (obilno i pritisnite ga prstima) pa ih slažite na pleh.
- Pecite 10-12 minuta na 180 °C
View this post on Instagram
Vanilin kiflice
Sastojci:
- 1 bjelanjak
- prstohvat soli
- 2 žličice vanilin šećera
- 130 g maslaca
- 60 g šećera u prahu
- 250 g brašna
- šećer u prahu
Priprema:
- Umutite bjelanjak pa dodajte vanilin šećer. Izmiješanu smjesu ostavite sa strane.
- U drugoj posudi umiješajte maslac sa šećerom u prahu pa dodajte sol. Naizmjenično dodajte bjelanjak i brašno. Tijesto je spremno kad se ne lijepi za prste.
- Narežite tijesto na 6-7 dijelova pa svaki izvaljajte. Režite tijesto na dužinu od oko 6-7 cm. Oblikujte male kiflice.
- Pećnicu uključite na 180 °C. Pecite ih 8-1 minuta ili dok blago ne porumene. Uvaljajte ih još dok su vruće i pustite ih neka se ohlade.
View this post on Instagram