Posljednje četiri godine, mladi glazbenik ToMa polako i sigurno gradi svoj put na hrvatskoj, ali i međunarodnoj glazbenoj sceni.

U 2018. godini je objavio prvu pjesmu Ljubiš, ali ne voliš čiji je autor Marko Kutlić, a godinu nakon započinje suradnju sa švedskim producentima Andreasom Björkmanom i Adrianom Pupavac koji su ga primijetili i kontaktirali na Instagramu, dogovorili suradnju i objavili ToMinu drugu pjesmu Noć za kraj. Isti autorski i producentski tim zaslužan je i za stvaranje pjesme Vrijeme je koju je ToMa publici predstavio 2020. godine, a šira javnost ga je bolje upoznala kada se pojavio na Dori 2021. godine pjesmom Ocean of love.

Paralelno s karijerom na radiju, ToMa razvija i svoju glazbenu priču. Na Splitskom festivalu 2021. godine za pjesmu Zaboravljeni proglašen je najboljim debitantom, a ovu godinu je započeo osvajanjem 7. mjesta na Dori s pjesmom In the darkness. Nakon Dore, ToMa je izbacio singl Pero na dlanu koji potpisuje Matija Cvek, a za aranžman je zaslužan Ivan Pešut. Ovaj multitalentirani glazbenik je vlasnik smeđeg pojasa u karateu, trenirao je judo, košarku, nogomet, a bio je čak i odbojkaški trener. Sportskog je i natjecateljskog duha, a to je pokazao i kada je bio pozvan na The Voice UK gdje je direktno od nekih 200 tisuća prijavljenih prošao u drugi predizborni krug u kojem je bilo tri i pol tisuće kandidata.

 

ToMa je već imao priliku pokazati svoje plesne i glumačke sposobnosti u mjuziklu Bitanga i Princeza u kojem je imao glavnu ulogu, a to je još jednom potvrdio i u spotu za singl Budala ja koji je nedavno imao premijeru. Videospot je djelo Andrije Jurčevića, ToMinog stalnog suradnika zaslužnog za gotovo svaki njegov spot. Posebnu ulogu u spotu imale su cure iz Plesnog studija Korak, poznate po svom nastupu u Supertalentu i koreografkinja Magdalena Katić. Njihov doprinos spotu i cijelom vizualu dao je posebnu prepoznatljivost. Dok ToMa, naš funky i groovy pratitelj na plesnom podiju priprema svoj prvi album, priveli smo ga na jedan mini-talk. Upoznajte ga.

 

Tko je ToMa u nekoliko rečenica?

Toma je jedna umjetnička duša, lik zaljubljen u serije i filmove, ako smijem reći, a da ne zvučim čudno – just a normal guy next door. Momak kojemu su rad bokova i ples guilty pleasure, radijski voditelj i strastveni zaljubljenik u glazbu.

Baviš se plesom, glumom i glazbom, radijski si voditelj, kako to sve spajaš, u čemu pronalaziš najveće zadovoljstva, stigne li se sve to?

Uvijek sam bio tip osobe koja najbolje funkcionira pod stresom i velikim obujmom posla. Samo onda kad je dan ispunjen s previše obveze te obveze obavljam kvalitetno. Ako imam previše slobodnog vremena, sve pati. Meni je jedini logičan slijed događanja zapravo popunjen dnevni raspored. A zadovoljstvo nalazim u svakom od navedenih polja – da nema zadovoljstva ne bih ništa mogao kvalitetno raditi. Ali, ako moram naglasiti najdraže polje na kojemu djelujem, to je definitivno glazba. Nema ljepšeg osjećaja nego vidjeti kako publika uživa u tvom nastupu.

Dobio si zanimljiv poziv iz Švedske, ali i od producenta Rickyja Martina, ispričaj nam više o tome.

Iza mene je zaista odlična suradnja s Adrianom i Andreasom iz Švedske s kojima sam radio posljednje 4 godine. Naša priča krenula je na Instagramu zbog mojih covera koji su im se svidjeli. Jedan sam od onih koji su doživjeli te bolje strane modernih tehnologija i društvenih mreža. Na sličan način je skoro došlo i do suradnje s producentima Rickyja Martina – plan je bio raditi pjesmu za strano tržište te ju plasirati vani, ali moje osobne obveze u tom trenutku su bile veće i nisam si mogao dozvoliti izbivanje iz Hrvatske u mjeri u kojoj bi se to od mene zahtijevalo. Ali, nije mi žao. Zbog toga nisam propustio toliko dobrih projekata u Hrvatskoj. Uostalom, ta ponuda je i dalje na stolu. Pa tko zna, možda se uskoro otisnem put Amerike.

toma

Sudjelovao si i u britanskoj verziji showa The Voice i dogurao prilično blizu uskog kruga izvođača. Kakvo ti je bilo iskustvo sudjelovanja i kakve dojmove nosiš?

Sudjelovao sam i na engleskom, i na našem The Voiceu i moram priznati da je hrvatska produkcija na svjetskom nivou. Ne kaskamo niti malo za Engleskom. Ipak, tamo su u pitanju puno veće brojke prijavljenih kandidata pa se i teže probiti. Ali, ja sam uspio ući u 3500 kandidata od 200-tinjak tisuća prijavljenih. I to smatram velikim uspjehom. Tog ljeta u Londonu sam shvatio kako za uspjeh talent ima najmanji postotak važnosti. Najviše donosi predan rad i disciplina.

Na našoj sceni se u posljednje vrijeme pojavilo puno novih mladih umjetnika koji stvaraju vrlo sofisticiranu pop glazbu poput ovog što nam ti predstavljaš. Zanimljivo je da si surađivao i s Matijom Cvekom, a i imaš vrlo sličnu boju glasa kao on, što je lijepo. Vas dvojica ste ostvarili suradnju na prošlom singlu. Jeste li razgovarali o budućoj suradnji i postoji li netko od novije generacije glazbenika na našoj sceni s kim bi volio surađivati?

Za Matiju uvijek imam riječi hvale. On je dokaz svima nama mladima da se može uspjeti kada se radi s ljubavlju i predanošću. Tako da ja u njemu vidim veliku inspiraciju. Umjetnik je u kojega bi se mnogi trebali ugledati. Suradnja na pjesmi ‘Pero na dlanu’ s njim je bila odlična i nadam se da će ih u budućnosti biti još. Najljepše je glazbu dijeliti s ljudima koji ju osjećaju na isti način. Volio bih da na popis svojih suradnji dodam i jedno žensko ime koje još uvijek ne bih precizirao da se ne ureknem, ali se jakooo nadam da će se ta suradnja dogoditi. Ali, o tom po tom…

toma

Imaš li uzore i kakva te glazba inspirira?

Naravno da imam uzore. Odrastao sam u Timberlakea, Brunu Marsa, Jamesa Arthura, Eltona Johna… Koliko god da svatko od njih bio međusobno oprečan, ja sam uspio od svakog uzeti neki dio koji mi se najviše sviđa i to sam implementirao u svoju glazbu. Lijepo je biti u mogućnosti učiti od takvih velikana. I svaki je dokazao koliko je glazba različita, a jednako sposobna doći do ljudi. Najviše me inspiriraju emotivne pjesme, tekstovi rađeni po istinitim pričama. Vjerojatno zbog činjenice da su istinite priče iza tih pjesama, još više uranjam u njih. Još ih više živim i osjećam.

O čemu sanjaš?

Sanjam, koliko god da će to biti klišej izjava, da će ToMa s 50-ak godina pogledati unatrag i reći malom ToMi od 10 godina: ”Mali uspio si, živiš svoje snove.”

Foto: Mislav Žabarović