Ako ste naišli na video o Katie, onda ste vjerojatno među onima koji su zapamili njenu rečenicu: ”Ne želim bit najbolja ženska trenerica, želim biti najbolja trenerica.”

Katie Sowers prva je trenerica američkog nogometa koja je došla do Super Bowla. Naime, ona je pomoćna trenerica za klub ‘San Francisco 49ers’ koji je došao do finala, a iako su pobjedu odnijeli Kansas City Chiefs, Katie je osoba po kojoj će se ove godine pamtiti najvažniji sportski događaj u Americi.

Katie je obožavala američki nogomet od malena. Odrasla je uz oca trenera i jedino o čemu je ikada razmišljala i čime se ikad htjela baviti je ‘football’. Sve je počelo tako da je prvo igrala za klub ‘West Michigan Mayhem’, a zatim i za žensku football ekipu SAD-a koja je s njom u timu osvojila prvenstvo u ženskom footballu. U 2016. dobiva poziciju pripravnice za ‘Atlanta Falcons’, a sada je prva žena koja trenira ‘San Francisco 49ers’ i koja ima poziciju trenerice u NFL-u.

No, uspješna karijera nije sve zbog čega je priča Katie Sowers preplavila medije. Još važnije od toga je njena neopterećnost time što je žena u muškom svijetu. Ako pitate nju, ljudi su sami odlučili napraviti podjelu na muška i ženska zanimanja, jer ovo je njen poziv i san. Osim toga, važna poruka koju šalje Katie, i u koju vjeruje, je kako je ključna samo jedna osoba koja će dovesti do promjene i time napraviti prolaz svima onima koji sanjaju o istom. I upravo u tome uspijeva. Ne samo da radi važan korak za žene već i LGBT zajednicu jer je prije dvije godine odlučila i javno reći da je gay.

Tvrtka Microsoft ju je odabrala za svoju veliku reklamu za Super Bowl u kojoj Katie otkriva detalje o svom djetinjstvu i činjenici da sada trenira muškarce. Uz nogometašicu Megan Rapinoe, Katie je svakako još jedna sportašica današnjice koja šalje jasnu i glasnu poruku o tome da nema pravila te da se možete baviti čime god poželite, unatoč očekivanjima većine. I svijet joj je zahvalan na tome.

Foto: Getty Images