Velika Britanija postala je prva europska zemlja koja je odobrila cjepivo protiv virusa Covid-19. Ovog je tjedna donijela odluku o početku korištenja cjepiva proizašlog iz laboratorija tvrtke Pfizer/BioNTech koji će jako brzo biti u upotrebi.

Cjepivo je za hitnu uporabu odobrilo Regulatorno tijelo za lijekove i zdravstvene proizvode (Medicines and Healthcare products Regulatory Authority (MHRA) , prije donošenja službenih odluka SAD-a i Europe. Prema posebnim propisima bili su u mogućnosti to učiniti prije 1. siječnja nakon čega će Vlada u Velikoj Britaniji biti potpuno odgovorna za odobrenje lijekova. Prve doze cjepiva stići će u narednim danima, poručili su iz tvrtke. Velika Britanija kupila je 40 milijuna doza cjepiva, za koje se pokazalo da imaju 95% učinkovitosti u posljednjim pokusima.

Zajednički odbor za cijepljenje i imunizaciju uskoro će objaviti i svoje najnovije savjete za prioritetne skupine koje će dobiti cjepivo, uključujući korisnike domova za umirovljenike, zdravstveno osoblje, starije osobe i klinički izuzetno osjetljive skupine. Cjepivo će biti dostupno u Velikoj Britaniji od sljedećeg tjedna. Tajnik Ministarstva zdravstva Matt Hancock rekao je da će prve doze biti izdane najugroženijim skupinama. Velika Britanija bi tako sljedeći tjedan trebala imati na raspolaganju 800.000 doza, rekao je.

 

Foto: Unsplash