U skladu s Tiny House pokretom, pametna kuća-kontejner Gaia nudi sve što vam treba, ali u mini izdanju

Društveni i arhitektonski pokret “minijaturne kuće” nastao je 2015. godine u SAD-u s ciljem promoviranja ekološke osviještenosti i poticanja jednostavnijeg i skromnijeg života bez nepotrebnog gomilanja suvišnih stvari koje nam zapravo stvaraju stres jer stalno želimo – još.

Ukoliko se slažete s ovom idejom, onda biste definitivno trebali razmisliti o izgradnji vlastite kućice prema eksperimentalnom off grid Pin-up House konceptu. Evo i zašto! 

Pin-up House kuća-kontejner

Pin-up House kuća-kontejner

Kompaktna i samodostatna 

Uz ovu održivu kućicu od brodskog kontejnera i interijera od drva, ne trebaju vam vanjski izvori energije ili voda, budući da objekt koristi vjetro-solarnu energiju.
Naime, kontejner je opremljen solarnim pločama i vjetroagregatom koji osigurava kontinuirano punjenje baterija tijekom cijele godine, a potrošnju i status punjenja moguće je pratiti uz pomoć mobilne aplikacije. Kućica također ima kamin te sustav za zadržavanje i filtriranje kišnice koja se koristi u kupaonici s tušem i maloj kuhinji, te je opremljena svim potrebnim elektroničkim uređajima jačine od 12 i 24 volti.

Pin-up House kuća-kontejner

Pin-up House kuća-kontejner_kuhinja

Pin-up House kuća-kontejner_tuš

Gaia ima dvostruka staklena vrata kao i malu terasu, što je definitivno njezin najatraktivniji feature, a može se preklopiti u slučaju lošeg vremena ili radi sigurnosnih razloga.
Površina trijema iznosi 6,4 kvadratnih metara, odnosno gotovo pola površine cijele kućice dužine 6,1 m i širine 2,4 m.

Pin-up House kuća-kontejner

Pin-up House kuća-kontejner

Iako ograničenih gabarita, njezin interijer inkorporira različita višenamjenska rješenja koja na praktičan način nadoknađuju manjak prostora – uz naglasak na funkcionalnost. Primjerice, vrata objekta mogu se u potpunosti otvoriti s jedne strane, a pritom krila služe kao mjesto za vješanje odjeće ili odlaganje stvari. 

Pin-up House kuća-kontejner

Pin-up House kuća-kontejner

Do vlastite kućice za tri mjeseca

Ukoliko se odlučite na ovaj DIY pothvat, za izgradnju kućice trebat će vam otprilike tri mjeseca, a trošak njezine izgradnje iznosi oko 21 tisuću dolara.  

Uputstva za gradnju, po cijeni od 190 dolara, uključuju step-by-step eBook vodič, kompletan projekt konstrukcije kontejnera i namještaja, kao i detaljan popis potrebnih materijala i alata.

Pin-up House kuća-kontejner_nacrt

Možete ih pronaći ovdje, a nakon toga vam samo preostaje da razmislite o zemljištu u prirodi gdje biste voljeli postaviti svoju Gaia kućicu.
Zvuči primamljivo, zar ne?
Nama definitivno da, pogotovo u snježnim uvjetima – dok čitate knjigu i slušate pucketanje vatre kao što smo to radili u Zir Zen kućici u Lovincu. 

Pin-up House kuća-kontejner

 

Foto: Pin-up House