Malo što toliko odlično miriše kao domaća pizza u pećnici. Pronašli smo odlične i provjerene recepte koji su omiljeni kod gastroljubaca, i koji uvijek uspijevaju. Ako ne uspiju, uvijek se možete obratiti našem vodiču najboljih pizza u gradu

Neovisno o tome jeste li zaboravili pitati u lokalnoj pekarnici za tijesto za pizzu ili je kasni vikend i sve omiljene pizzerije su zatvorene, sigurno ste se barem jednom okušali u vlastitoj izradi tijesta za pizzu. Postoje stotine načina kako napraviti tijesto za pizzu, ima samo 4 sastojka i možda 10 minuta aktivnog vremena, no i dalje uspijevamo zeznuti.

Osim ako nemate tajni recept prijatelja koji je još k tome i pizza majstor, ubrzo ćete postati malo preplavljeni količinom izbora na internetu i nebrojenim kuharicama. Treba li tijesto za pizzu raditi sa svježim kvascem, instant kvascem ili bez kvasca? Koje brašno uzeti? Koliko treba mijesiti, koliko treba mirovati… Sve su to pitanja na koje razni recepti imaju odgovore, i koji čine veliku razliku u prhkosti, debljini tijesta i bogatom okusu.

Da biste dobili onu prepoznatljivu tanku koru za pizzu u talijanskom stilu, ne tražite dalje. Donosimo odličan vodič kako napraviti pizzu nalik onoj iz krušne peći kod kuće, to jest recept za tijesto za standardnu i calzone pizzu koji provjereno uvijek uspijeva! Što se tiče sastojaka, gore stavite čega god ste fan – no osnova je rajčica i mozzarella.

Na kojoj temperaturi peći pizzu?

Profesionalne pećnice za pizzu ili krušne peći obično peku pizze za samo 1-3 minute na iznimno visokim temperaturama koje niti najbolje kućne pećnice ne mogu imitirati.

Tipičnoj pizzi standardnog promjera potrebno je oko 8-10 minuta u dobro prethodno zagrijanoj pećnici na 240 ili 250 ºC. Zbog toga najbolje tijesto u profesionalnoj kuhinji neće biti najbolje tijesto u kućnoj kuhinji. Primjerice, više će vode ispariti tijekom pečenja kod kuće zbog duljeg vremena pečenja.

Zato kada pečete svoje pizze na nižoj temperautri oko 200 ili 220 ºC otprilike 20 minuta, dobit ćete puno tvrđi i suši rezultat. Da biste imitirali profesionalnu pećnicu, želite da vaša kućna pećnica bude što toplija. Mnogi pizza majstori savjetuju da je jednostavno “nafrljite” na najjače koliko može, a možete je prethodno zagrijati i pustiti tako sat vremena. Tako nećete izgubiti puno topline kada otvorite vrata pećnice kako biste unutra stavili tijesto.

Koji su sastojci najbolji za tijesto za pizzu?

Što se tiče samog tijesta, koristimo tijesto s nešto većom hidratacijom, kod nas poznato kao “nulerica”, odnosno 00, a ako ga nemate, bit će u redu i glatko.

Kad je o kvascu riječ, koristi se manja količina kako bi se omogućila spora fermentacija koja donosi tu divnu dubinu okusa tijesta za pizzu.

Uz to, koristite vama najdraže maslinovo ulje – na njemu nemojte štedjeti!

Na čemu ispeći pizzu?

Ako nemate kamen za pizzu, koristite lim za pečenje pizze – a najvažnije vam je izbjegavati papir za pečenje. Umjesto toga, nauljite lim ili ga umjesto toga malo pobrašnite. Najbolje da kalup ili lim stavite u pećnicu kako bi se zagrijao, a onda ga netom prije nego želite složiti pizzu izvadite, nauljite ili pobrašnite te sve pripremite i stavite je unutra.

Tijesto za pizzu

Sastojci:

2 žličice/5 grama suhog kvasca
4 1/2 šalice/625 grama višenamjenskog brašna
2 žličice/5 grama soli
2 žlice/30 mililitara maslinovog ulja

Priprema:

  1. Prvo stavite mlaku vodu u zdjelu za miješanje, pospite kvasac i ostavite da se otopi na dvije minute.
  2. Dodajte brašno, sol i maslinovo ulje, sve dobro promiješajte kako bi se sjedinilo i formiralo tijesto, oko pet minuta. Nemojte se brinuti što izgleda grublje, tako treba biti!
  3. Lagano pobrašnite radnu površinu. Okrenite tijesto na površinu i lagano mijesite dok ne postane glatko, 3 do 4 minute. Ako želite, izrežite tijesto na 4 jednaka dijela, 225 grama svaki.
  4. Zamotajte komade tijesta pojedinačno u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na minimalno sat vremena ili na 3 sata, ili, za najbolje rezultate, preko noći. Ciljajte na to da tijesto pripremate dan, a čak i dva ranije jer upravo to pizzi daje hrskavost i bogatu nijansu okusa. Također, vrlo je važno ne pratiti recept za tijesto za pizzu odoka, već prema stvarnim omjerima!

Brzo tijesto za pizzu

Da, znamo da nemate uvijek puno vremena, a jako vam se najednom jede pizza. Recepti koji traže da tijesto prenoći znaju malo biti i iritantni, iako stvarno vrijede konačnog rezultata. Iako neće imati one ukusne nijanse okusa, i dalje će vam uspjeti i ovaj brzi recept za tijesto za pizzu i bit ćete zadovoljni, ako se budete pridržavali temperature pećnice i pravila!

Sastojci:

2 3/4 šalice/390 grama brašna 00
2 1/2 žličice/7 grama aktivnog suhog kvasca (1 paketić)
2 žličice morske soli
1/4 šalice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
1 šalica tople vode
2 ili 3 žlice kukuruznog brašna

Priprema:

  1. U procesor hrane ili mikser za tijesto brašno, kvasac i sol. Dok stroj radi, ulijte ulje kroz dovodnu cijev, zatim dodajte vodu u laganom, ravnomjernom mlazu. Nastavite obrađivati ​​2 do 3 minute (tijesto bi trebalo oblikovati grubu loptu i voziti se u procesoru). Gotovo tijesto mora biti mekano, lagano ljepljivo i elastično. Ako je previše suho, dodajte još malo vode; ako je premokro, žlica ili nešto više brašna.
  2. Položite komad prozirne folije na čistu radnu površinu. Izradite tijesto u pravokutnik na plastici. Utisnite prste u gornji dio tijesta posvuda, praveći udubine kao da je focaccia. Preklopite lijevu trećinu tijesta i ponovite udubljenja. Preklopite desnu trećinu i ponovno napravite udubljenja. Preklopljeno tijesto prekrijte plastičnom folijom i ostavite da se diže 20 minuta.
  3. Prerežite tijesto na pola, jedan dio prebacite prebacite u zamrzivač, a drugi pustite da još malo miruje na sobnoj temperaturi, oko 15 do 20 minuta.
  4. Stavite kamen za pizzu ili lim za pećenje u pećnicu i zagrijte je na 240 stupnjeva. Namašćeni lim za pečenje obilno pospite kukuruznim brašnom. Radeći s tijestom u rukama lagano počnite razvlačiti tijesto u kružni oblik, pritišćući šaku u sredinu tijesta i povlačeći rubove drugom rukom. S obje ruke razvucite tijesto pazeći da ga ne potrgate.
  5. Kružnim pokretima povucite deblje rubove tijesta prema van, puštajući gravitaciji da vam pomogne. Nastavite razvlačiti tijesto dok ne bude relativno ujednačeno po debljini (rubovi će biti deblji) i dok ne dobijete veličinu koju želite. Pažljivo ga položite na koru ili lim za pečenje.
  6. Nadjenite pizzu po želji i stavite lim za pečenje u pećnicu. Pecite pizzu 6 do 10 minuta ili dok korica ne postane zlatna i dok sir ne počne biti mjehurićav.

Tijesto za pizzu – calzone

Calzone je poput malog simpatičnog mini pizza džepića koji je praktičan za konzumaciju i vrlo, vrlo ukusan. Kora od tijesta za pizzu puni se do ruba sirom i nadjevom i peče se dok ne porumeni.

Jedino što trebate jest uzeti prvi ili drugi recept te na pola tijesta staviti nadjev, preklopiti i pritisnuti vilicom kako bi se sve spojilo i kako nadjev ne bi iscurio.

Gotove calzone premažite maslinovim uljem i pecite oko 15 minuta ili dok tijesto nije potpuno pečeno!

 

Foto: Unsplash