Nakon knjiga glazbene tematike i onih posvećenih kultnim serijama, prvi iskokorak glazbene knjižare Rockmarkov u devetu umjetnost predstavlja strip o grupi The Doors i njihovom albumu Morrison Hotel.

The Doors & Morrison Hotel u stripu

Morrison Hotel je peti album sastava The Doors koji je izašao u veljači 1970. godine. Nakon dva pop albuma, ovaj album predstavlja povratak blues korijenima. Na cijelom albumu prevladavaju blues rock pjesme poput “Road House Blues” koja je jedan od najvećih hitova grupe. Tekstovi su manje metafizični, a više se bave svakodnevnicom iako i dalje pjevaju o odnosu čovjeka i smrti kao stih iz navedene “Road house blues” – “the future’s uncertain and the end is always near”.

Dok u pjesmi “Peace Frog” Morrison pjeva o svom prvom “susretu sa smrću” kada je vidio mrtve Indijance stradale u automobilskoj nesreći i umislio si da je duša Indijanca ušla u njegovo tijelo. Surađujući s preživjelim članovima benda (predgovor je napisao gitarist Robby Krieger) autorica Leah Moore napisala je jedanaest poglavlja inspiranih svakom od jedanaest pjesama s albuma, a poznata imena iz svijeta stripa dala su svoj umjetnički doprinos svakom od njih.

Na 160 stranica stripa pjesme Doorsa poput “Roadhouse Blues”, “Waiting for the Sun”, “Land Ho!”, “Indian Summer” soundtrack su prosvjedima protiv rata u Vijetnamu, pokretima za građanska prava, podsjećaju na velike koncerte koje su Doorsi održali i događaje koji su obilježili bend, te još jednom potvrđuju utjecaj koji su Jim Morrison i The Doors imali na svoju i sve buduće generacije.

Knjiga se može naručiti na linku.

Fotografije: Rockmark, Getty Images