Postoji li savršen trenutak za nakit? Ako ga uopće nosite, svaki trenutak je savršen za nakit, rekle su mi na početku našeg razgovora Tea i Jelena.

Decentan, a opet upečatljiv. Jednostavnih geometrijskih oblika, i baš zato vječan. Kada bih sumirala zašto volim estetiku hrvatskog brenda nakita THE ALL, zvučalo bi ovako nekako. I nisam jedina koja tako misli jer Tea Momčilović i Jelena Malenica svoju vjernu publiku uspješno ‘uređuju’ već nekoliko godina, a publika se iznova vraća po još. Dosljedne estetici moćnog minimalizma, u svakoj od njihovih kolekcija pronaći ćete komad koji predstavlja onaj završni pikantni detalj s kojim ne možete pretjerati već samo decentno podići svaku kombinaciju, pa i raspoloženje.

THE ALL je pokrenula Tea 2013. godine, Jelena joj se pridružila tri godine kasnije i od tada ovaj mala poslovna zajednica funkcionira savršeno. Na pitanje koja je tajna njihove uspješne prijateljsko-poslovne veze, odgovaraju mi:

Puno komniciramo, imamo apsolutno povjerenje jedna u drugu, lako si prepuštamo odluke po pitanju dizajna, društvenih mreža…puno se smijemo, a sličan humor nas je i spojio. I trudimo se biti maksimalno iskrene i izravne u svemu sto radimo. Spojile smo se privatno i poslovno na najbolji moguci nacin i na tome smo jako zahvalne, cak smo bez rasprave podijelile i obaveze u “firmi” i zasad to super šljaka. Spontano se nadopunjujemo i imamo sličnu estetiku, a sve je počelo u ljeto 2016. i od tada THE ALL djeluje ovako.

U svakoj od svojih kolekcija vjerne su geometriji, krugovima, mjesecu te oblicima koji ne poznaju rok trajanja, a najviše vole raditi s mesingom: Radimo s mesingom jer je najbolja opcija s obzirom na to da volimo zlatno, ali da nije umjetno, a niti preskupo. Isto tako, sve mesing modele izrađujemo i u srebru. Možemo reći da smo s godinama postale urednije i preciznije u obradi samog materijala. Svakako radimo pametnije i smislenije te promišljamo o smjeru samog modela i kolekcije općenito. Također, kažu mi da ih prate žene različitih stilova, a javlja im se i sve više muškaraca. Drago nam je što nam se sve više javljaju i muškarci koji prate što njihove partnerice i prijateljice “lajkaju” pa nam nerijetko pišu prije rođendana, blagdana, godišnjica…

A na pitanje kakav je nakit THE ALL danas, u odnosu na prije, odgovaraju mi: Svakako udobniji i nosiviji, a i proširile su nam se mogućnosti u izradi i obradi unatrag dvije godine.

Osim što su prošle godine konačno otvorile i svoj prvi showroom i atelje u jednom, i to na prvom katu Preradovićeve 40 koji dijele s brendom modnih dodataka 47, Tea i Jelena su taman prije krize započele svoju poduzetničku priču. O iskustvu epidemije koja je stopirala tržište govore mi: Šokirala nas je i preplašila kao i većinu ljudi trenutno. Prošle smo jeseni taman ušle u novi prostor u centru grada pa smo dodatno bile zabrinute kako ćemo dalje. Dobra stvar je da smo se u periodu lockdowna odlučile pozabaviti web shopom i društvenim mrežama. Sredile smo atelje nakon potresa i vratile se na posao pa ćemo uskoro vidjeti rezultate.

Još jedna novost za THE ALL je da su cure nedavno zakoračile u svijet jedinstvenih eteričnih skulptura u pokretu – mobila. Kao zaljubljenice u home décor dugo su razmišljale o stvaranju kolekcije koja bi uključivala kućne lampe, posuđe i dekorativne instalacije. Ova je godina označila njihov ozbiljniji iskorak u smjeru pokretnih skulptura koje bi svoje mjesto mogle pronaći tamo negdje na granici između nakita i dekoracije za kuću.

Pažljivo uravnotežene konstrukcije koje se, cjelovito ili djelomično, gibaju pod utjecajem strujanja zraka. To su mobili. Vječno čarobni u svom pokretu, nose jednaku ideju kao i nakit; uljepšati i istaknuti osobnost. Samo će u ovom slučaju mobili postati dio osobnosti (vašeg) doma. Specifičnost izrade mobila jest pogoditi njihovo težište. Svi pojedini elementi moraju se naći u savršenoj težišnoj točci iz koje kreće njihov neometani ples u prostoru.

Svoj prvi mobil Jelena i Tea su napravile 2018. godine u suradnji s grafičkom dizajnericom Barbarom Majnarić. No, prošlogodišnja zagrebačka izložba čarobnjaka skulpturalnog pokreta Alexandera Caldera u Umjetničkom paviljonu te susret uživo s njegovim radovima s kojima i započinje svjetska priča o mobilima kao umjetnosti u pokretu, bili su znak za osmišljavanje prvog “komada nakita” za kuću s potpisom THE ALL. Njihovi mobili kao interaktivna skulptura u pokretu pristaju elegantnim interijerima dajući im dodatnu dozu šarma i profinjenosti, a svoje će mjesto lako pronaći i u dječjoj sobi s obzirom da potiču na akciju dodira rukom i pokretanja.

 

Video na temu THE ALL mobila za njih je zvukom i režijom osmislila Dora Fodor, sve je snimila Eva Milković, a ako vam, dok gledate video, dođe da dotaknete i doživite ovu pokretnu skulpturu uživo, javite se Tei i Jeleni putem stranice thealljewellery.com ,FB i Instagram profila ili ih po dogovoru posjetite u THE ALL ateljeu u Preradovićevoj ulici u Zagrebu.