Ovog mjeseca je Taschen, jedna od najvećih i najpoznatijih nakladničkih kuća na svijetu, izbacila čak 24 nove knjige, a nama su tri posebno zapele za oko!

Prva je velika fotografska monografija o Elvisu (uz trenutni hit film Baza Luhrmanna još više pobuđuje zanimanje za ovu glazbenu legendu!), druga je o Paulu McCartneyju i treća o jednom od najvećih umjetnika u povijesti umjetnosti, Monetu. Sve tri knjige su odlično opremljene (tekstualno i vizualno) te su dragocjen predmet koji nećete imati kao ukras na polici, već ćete im se stalno vraćati, ako ništa kako biste ih prolistali i uživali u odličnim fotografija, reprodukcijama.

Alfred Wertheimer. Elvis and the Birth of Rock and Roll

Ova velika monografija će vas skoro pa osobno upoznati s Kraljem. Knjiga donosi zbirku od preko 300 Elvisovih fotografija iz legendarnog portfolija Alfreda Wertheimera. Izvanredne u svojoj intimnosti i neusporedivog opsega, ove slike ovjekovječuju mladog čovjeka, Kralja u nastajanju, u samom procesu stvaranja povijesti. No, kako je Alfred uopće počeo pratiti Elvisa? 1956. godine je mladi freelance fotograf Alfred Wertheimer angažiran da putuje s mladim regionalnim pjevačem Elvisom Presleyjem kako bi dokumentirao izvođačevu prvu nacionalnu turneju. Wertheimer je snimio više od 2000 fotografija na svom desetodnevnom zadatku, a 56 ih je bilo izloženo na putujućoj izložbi “Elvis u 21” prije dvanaest godina. Tako da je ova monografija pravi fotografski dragulj, jer se većina fotografija nalazi i u ovoj knjizi. Alfred Wertheimer preminuo je 2014. godine i zauvijek će ostati poznat po svojoj odlučujućoj ulozi u razvoju rock and roll fotografije, a najpoznatiji po svojim slikama mladog Elvisa Presleya.

Elvis 2

Elvis 4

Harry Benson. Paul

Ovo je intimnan pogled na jednu od najvećih glazbenih legendi, Paula McCartneyja, u trenutku kada navršava 80 godina, a od strane kultnog fotoreportera. Od delirija rane Beatlemanije do žestokih dana Wingsa iz 1970-ih, do njegovog tihog ruralnog života ranih 1990-ih, Paul prati pop genija kroz godine s više od 100 rijetkih fotografija. Knjiga je sada dostupna u komercijalnom/trgovačkom izdanju nakon prošlogodišnjeg rasprodanog kolekcionarskog izdanja.

Paul 1

Paul 5

Monet. The Triumph of Impressionism

Za kraj, za sve ljubitelje umjetnosti, Taschen je izbacio knjigu za vašu umjetničku kolekciju: “Monet. The Triumph of Impressionism”. Nijedan drugi umjetnik, osim možda Turnera, nije se toliko trudio kao Claude Monet uhvatiti samu svjetlost na slikarskom platnu. Od svih impresionista ostao je vjeran načelu apsolutne vjernosti vizualnom senzaciji, slikajući izravno s objekta. Nije ga zavraga Cézanne prozvao “samo oko, ali Bože, kakvo oko!”. Moglo bi se reći da je Monet ponovno izmislio mogućnosti boje. Bilo zbog njegovog ranog zanimanja za japansku grafiku, vremena koje je proveo kao vojni obveznik na blještavom svjetlu Alžira ili njegovog osobnog poznanstva s glavnim slikarima kasnog 19. stoljeća. Djelo koje je Monet stvarao tijekom svog dugog života zauvijek će promijeniti način na koji opažamo prirodni svijet i njegove prateće pojave. Vrhunac njegovih istraživanja bila je kasna serija lopoča, naslikanih u njegovom vlastitom vrtu u Givernyju, koji su, u svom pristupu gotovo potpunoj bezobličnosti, zapravo ishodište apstraktne umjetnosti. Ova monografija u potpunosti odaje počast ovom najznačajnijem i nadasve utjecajnom umjetniku te nudi brojne reprodukcije i arhivske fotografije uz detaljan i pronicljiv komentar. Knjiga koju bi svaki ljubitelj i poznavatelj umjetnosti trebao imati u svojoj biblioteci.

Monet 3

Fotografije: Taschen