Bez obzira na to jeste li tek u početnoj fazi uređenja doma ili pak želite napraviti sitne preinake kako biste interijeru pružili dašak svježine, tapete se u oba slučaja nameću kao sjajna opcija. Naime, već odavno znamo da su upravo detalji ti koje sve mijenjaju, a što se tiče tapeta, korištenjem istih vaš prostor dobiti će pravi dizajnerski štih.

Uređenje doma s tapetama može transformirati prostor, dodajući mu osobnost, boju i teksturu, a neki od razloga zašto su tapete već duži niz godina popularne krije se u njihovoj funkcionalnosti i jednostavnosti apliciranja. Naravno, za veće površine ili određene tipove tapeta ipak je potrebno pozvati stručnjake, no druge varijante možete pokušati postaviti i sami.

Prvi korak u uređenju doma s tapetama jest odabir prave vrste i dizajna. Na tržištu su dostupne različite vrste, uključujući papirne, vinilne, tekstilne, flisove, tapete koje se mogu prati ili tapete za bojenje… Jednom kada ste odabrali tip koji vam odgovara, vrijeme je za slađi dio, a to je odabir boja i uzoraka. Svijetle boje i sitni uzorci mogu učiniti malu prostoriju većom i svjetlijom, dok tamne boje i veliki uzorci prostoru dodaju elemente dramatičnost i intimnost. Geometrijski uzorci interijer će pretvoriti u zanimljiv moderan i sofisticiran prostor, dok će nježni cvjetni uzorci pružiti romantičnu atmosferu. Prilikom odabira uzorka, uzmite u obzir stil ostatka prostora kako biste postigli skladan izgled.

Ako niste sigurni želite li prekriti sve zidove u prostoriji, razmislite o stvaranju akcentnog zida. Akcentni zid je jedan zid koji je obložen tapetama, dok su ostali zidovi obojeni u neutralne boje. Ovaj koncept neće previše opteretiti prostor, a svejedno će mu podariti dozu zanimljivosti. Akcentni zidovi najbolje funkcioniraju u dnevnom boravku, spavaćim sobama ili hodniku.

Također, tapete je izvrsno kombinirati s drugim elementima interijera. Primjerice, uskladite boje tapeta s namještajem, zavjesama i dekorativnim jastucima, a odaberete li tapete s upečatljivim uzorkom, ostatak dekora zadržite jednostavnim kako biste izbjegli vizualni nered. Dobar savjet je i kombiniranje tapeta s teksturom i glatkih površina kako biste postigli kontrast i prostoru dodali dubinu.

Prije postavljanja tapeta, važno je pravilno pripremiti zidove. Zidovi trebaju biti glatki, čisti i suhi, a sve nepravilnosti i pukotine treba popraviti ili stare tapete potpuno ukloniti. Pratite upute proizvođača za miješanje ljepila i nanošenje tapeta te počnite od vrha zida i radite prema dolje, koristeći četku ili valjak kako biste izbjegli stvaranje mjehurića. No, mislite li da biste mogli pogriješiti ili da niste dovoljno vješti, svakako pozovite stručnjake koji će sve riješiti bez greške.

Kad je riječ o održavanju, tapete su vrlo zahvalne. Vinilne tapete su jednostavne za čišćenje i otporne na vlagu, što ih čini idealnima za kuhinje i kupaonice. S druge strane, papirnate i tekstilne tapete treba čistiti nježno, koristeći suhe ili blago vlažne krpe.

U nastavku potražite nekoliko zanimljivih ideja kako tapete uklopiti u svoj interijer!

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Anna Berner (@annabernerinteriors)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Mrs Mighetto (@mrsmighetto)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by PROSTORNINA (@prostor_nina)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Komar Products (@komarproducts)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Porter Teleo (@porterteleo)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ash + Chess (@ashandchess)

Foto: Instagram / @_chichamicha, Pexels