Izraženi geometrijski karakter nove kolekcije kultnog brenda Alessi neodoljivo podsjeća na art deco dizajn 1920-ih – a potpisuje ga renomirani arhitekt Michele De Lucchi.

Upravo ovaj spoj arhitekture i dizajna za svakodnevni život posebno asocira na Bauhaus školu za umjetnost, arhitekturu i dizajn koja je svaki proizvod promatrala kao simbiozu vještine izrade (craftmanship), industrije i umjetničke vizije. Smatrajući da dobar dizajn može poboljšati život ljudi, fokusirali su se na optimizaciju utilitarne namjene proizvoda kroz idealne dimenzije, čiste linije i kvalitetne materijale uz kredo “forma prati funkciju”. 

Upravo ovu funkcionalnu estetiku koje je rezultat multidisciplinarnog istraživačkog rada, prepoznajemo i kod brenda Alessi – što nije iznenađujuće s obzirom da je njegova priča započela još 1921. godine, nedugo nakon osnivanja Bauhaus škole (1919.).

Kafetijera Pulcina_Alessi

Nagrađivani arhitekt i dizajner Michele De Lucchi, čije ime je sinonim za eksperimentalni produkt dizajn koji se bazira na tradicionalnim artisan tehnikama i vještinama (te stoga u ovom tekstu ne možemo niti približno nabrojati sve njegove genijalne radove), za brend Alessi dizajnirao je novu verziju Pulcina kafetijere i kolekciju Plissé iz koje nam se posebno svidjelo kuhalo za vodu. 

Kafetijera Pulcina_Alessi

De Lucchi je prvu aluminijsku Pulcina kafeteriju kreirao 2015. godine (s crnom i crvenom ručkom) kombinirajući tradiciju tvrtke Alessi i tehnologije koju je razvio brend kave illycaffè, pri čemu je glavna novina bila da kafetijera zaustavlja pripremu kave prije nego dobije gorki aftertaste – što kavi daje punu i bogatu aromu.

Budući da gornji dio jedinstvenog dizajna ove kafetijere podsjeća na kljun pilića, simpatični naziv Pulcina zapravo je domišljata igra riječima – “pulcino” je imenica muškog roda koju De Lucchi adaptira za kafetijeru, imenicu ženskog roda. 

Kafetijera Pulcina_Alessi

Nova verzija Pulcine zadržava istu formu, ali joj crna boja daje još atraktivniji izgled zbog kojeg se odmah našla na našoj wish listi, a dostupna je u tri različite veličine – za 1, 3 ili 6 šalica kave.

Plisse_Alessi_kuhalo za vodu

Kuhalo za vodu jedan je od kuhinjskih uređaja koji najčešće koristimo te se stoga uvijek nalazi na vidljivom mjestu u kuhinji, unatoč tome što svojim izgledom rijetko komplimentira njenoj vizuri.
Međutim, zahvaljujući funkcionalnom i atraktivnom dizajnu koju mu daje dekorativni karakter, pomalo “skulpturni” izgled Alessijevog kuhala za vodu (dostupnom u dvije veličine) zasigurno biste poželjeli istaknuti u svojoj kuhinji – bilo da se radi o bijeloj, crnoj, crvenoj ili sivoj varijanti.

Plisse kolekcija_Alessi

Plisse kolekcija_Alessi

A isto bi se moglo reći i za ostale kuhinjske uređaje iz kolekcije Plissé – toster, štapni mikser i sjeckalicu te cjedilo za agrume. 

Cjelokupnu kolekciju, kao i predivne Pulcina kafetijere koje će dati posebnu moka notu vašim jutarnjim ritualima, možete pronaći na web stranici brenda Alessi

Foto: Alessi