Nažalost, ne možemo reći da je čest slučaj da se kod nas dogodi kolektivni šušur oko neke izložbe i da tu istu izložbu pohode okorjeli zaljubljenici u umjetnost, ali i oni koji ju tek otkrivaju. E pa baš takva je izložba Jelene Bando, “Nice to Meet You” koju možete pogledati do 27. rujna u Muzeju suvremene umjetnosti

Iza suvremene umjetnice Jelene Bando već je nekoliko desetaka izložbi u zemlji i inozemstvu, a na suvremenoj likovnoj sceni pozicionirala se prepoznatljivim umjetničkim izričajem – vještim balansiranjem između slikarskog i crtačkog umijeća. Bando je također izabrana za predstavnicu Republike Hrvatske na World Art Tokyo 2020., a prije sedam godina pokrenula je i projekt 36 Mountains koji se domaćoj i europskoj javnosti predstavio međunarodnom izložbom ilustratorskih radova u Zagrebu, Ljubljani, Parizu i Montpellieru. 

“Bando”

Na izložbi “Nice to Meet You” koju možete pogledati do 27. rujna u Muzeju suvremene umjetnosti, počela je raditi još 2017. kada je naslikala prvu sliku iz serije, sliku “Obitelj”. U ciklusu Nice to meet you portretiram svoje prijatelje i ljude koji su redoviti posjetitelji mog studijskog prostora kroz njihova emocionalna stanja. Tijekom procesa slikanja povezujem se s njihovim emocionalnim stanjima na osobnoj razini, opažajući interakcije s njima kao oblik suosjećajnog stvaranja kroz koje se transformira svaka strana.” kaže nam Jelena te nastavlja.  “Tako se i naziv serije radova spontano nametnuo kao poruka koja dovršava transformaciju o kojoj sam započela „govoriti“ na platnima. Sa svakog portreta zatim izdvajam određeni apstraktni element ili detalj koji potom slikam uvećan na zasebnom platnu istih dimenzija.

Apstraktni element otkriva skrivenu emociju koja predstavljaj nečije unutarnje stanje kojim ujedno težim i osloboditi promatrača.

“Dajući pojedinim individualnim emocionalnim stanjima takvu pažnju i važnost, odnosno otkrivajući ih, između ostaloga, pokušavam istaknuti ranjivost i usamljenost, koje svi dijelimo kao nešto što je prirodno i ljudsko. “

Ljudi kao inspiracija

S obzirom na to da se radi o uvidu u njezin intimni svijet, njezine prijatelje i poznanike, primjetili smo sličnosti s izložbama “Drugi”, “Susreti u nastajanju” te “Pravi prostor” u kojima je Jelena očito također bila pod dojmom tuđih sudbina na koje je naišla kroz život, pitali smo je, znači li to da su joj ljudi i ljudske sudbine, svojevrsni lajtmotiv u stvaranju?

“Natalija i Mars”

“Apsolutno ljudi, tj. situacije koje me okružuju i mjesta u kojima se trenutno nalazim su glavne teme koja se redovito protežu kroz moje radove. Krećem često od osobnog i ne libim se kretati od onoga s čime sam emotivno povezana. Kako se serija radova razvija, tako dopuštam vanjskim faktorima da se uključe, ali u startu uvijek krećem od sebe.” kaže nam ova svestrana umjetnica, ilustratorica, slikarica, organizatorica festivala te kustosica koja se kao i kod umjetničkih uloga ne ograničava niti stilski. “Sa stilom sam najviše eksperimentirala na Akademiji, što je i logično jer se studenti moraju razviti i probati sve tehnike da bi vidjeli s čime se najbolje nose. Stilski se pak ne ograničavam i iskreno se nadam da će se i sam stil dalje razvijati i mijenjati. Želim istraživati i otkrivati nove tehnike, te vidjeti kako se snalazim u svemu tome. Bilo bi dosadno ne raditi drugačije.”

“Strah”

Tri godine je boravila u Berlinu i Parizu, gradovima koje su joj, među ostalim, osvojili zbog umjetničke scene, više zainteresirane publike, galerija i prostora za izlaganje. lako bi to svatko primjetio, Jelena se trudi tu, u kontekstu ponude takvih velikih gradova, našu uspavanu scenu donekle oživjeti. Primjerice, organizatorica je 36 Mountains festivala koji se razvio još u studenskim danima.

“Festival je organiziran s ciljem da se mladima da prilika za izlaganje, a publici dobar sadržaj – u gradovima u kojima sam boravila mladi imaju puno više prilika za tako nešto.

“Naravno, organizacija takvog festivala zahtjeva svakako vrijeme i volju, međutim ako činim nešto dobro za scenu, onda vrijedi svake minute. Mi moramo imati takva događanja koja će stvarati novu publiku, jer jedino tako sve skupa ima smisla.” kaže nam Jelena o festivalu koji će se održati od  15. do 20. rujna u galeriji Bačva Hrvatskog društva likovnih umjetnika.

“Zaštićenost”

S obzirom na njenu  involviranost u umjetničku scenu sa više strana, pitali smo je kako gleda na  interes domaće publike te kako bi joj umjetnost još više približila.  Naravno da puno toga dolazi i od doma, ali nažalost naše školstvo nema naviku voditi učenika na izložbe, a oni koji to rade, rade to nedovoljno.

“Umjetnost koja bi trebala biti dostupna svima time nažalost postaje luksuz jer je onih kojima je umjetnost „u vidnom polju“, koji je lako prihvaćaju i shvaćaju, malo. Ima raznih primjera u svijetu od kojih možemo učiti.”

Rezimira nam Jelena problematiku u par rečenica te nastavlja “U nekim zemljama primjerice postoje velike kvote za upis na umjetničke akademije, svjesni su da će možda samo jedan od upisanih postići neki svjetski umjetnički status, ali bitnije je to da se iz tog bazena regrutira buduća senzibilizirana publika, zaposlenici u kreativnim industrijama, kolekcionari itd. Ali, s druge strane, oni koji prate znaju da je i uz sve te nedostatke naša scena sjajna! Ima fenomenalnih umjetnika, koji se trude i rade bez obzira na sve. “