Kako bi stvorio svoj izmišljeni svijet Međuzemlja, engleski autor J.R.R. Tolkien je koristio gotovo svaki kreativni alat koji je čovjeku na raspolaganju, bilo da se radi o kaligrafiji, kartografiji, prozi, poeziji ili slikarstvu.

Kako bi podmazao zupčanike svog uma te bio u stanju „izbaciti“ beskonačne slojeve i detalje tipične za romane i dodatke, Tolkien se često okretao tinti i grafitu, a mnoge njegove skice i slike dostupne su za pogledati u nedavno ažuriranom odjeljku na web stranici Tolkien Estate. Svim dosljednim fanovima svidjet će se ovaj bliski ulazak u svijet genijalnog pisca koji je epskim fantastičnim romanom oformio kult izmišljenog svijeta. Sada je njegov rad približen publici kroz slike, nacrtane mape vlastitom rukom autora te drugim dokumentima koji se odnose na njegov osobni život i napore kao crtača karata, kaligrafa i umjetnika. Debitirajući 26. veljače, datum na početku druge knjige „Gospodara prstenova“ na kojem je nakon Boromirove smrti prekinuta Prstenova zajednica, nova web stranica uključuje i slike rađene za njegovo četvero djece, za koje su nastale prve priče koje su kasnije postale „Hobit“ i „Gospodar prstenova“.

Novi audio odjeljak također je posebno zanimljiv. “Tolkiena je prvi put s magnetofonom upoznao njegov prijatelj George Sayer 1952. Bio je toliko impresioniran kvalitetom zvuka da je sjeo i čitao odlomke iz svog rukopisa Gospodara prstenova”. Sada se ti ulomci mogu preslušati i na web stranici. Više o tome istražite ovdje.

Priča „Gospodara prstenova“ je započeta kao nastavak Tolkienovog ranijeg djela, Hobita, ali se razvila u mnogo veću i kompleksniju priču. Pisana je u fazama između 1937. i 1949. godine, a velik je njezin dio nastao tijekom Drugog svjetskog rata. Filmska ekranizacija pod redateljskom palicom novozelandskog redatelja Petera Jacksona, napravljena kroz tri fantastična filma početkom 2000-ih također je doživjela veliki uspjeh.

Foto: Facebook official Lord of the Rings