Ako se i vi osjećate kao da samo čitate loše novosti, evo nekoliko pozitivnih vijesti kako bi vam zadnji dan vikenda bio optimističniji

Rijeka uvodi Zdravstveni odgoj u osnovne škole

Kako prenosi Novi list, kroz dvije godine riječki će osnovci prvi u Hrvatskoj u ponudi izvannastavnih programa imati Zdravstveni odgoj. Upravo su ovu vijest najavili zamjenici riječkog gradonačelnika Sandra Krpan i Goran Palčevski, koji su pojasnili da će ovaj predmet biti uveden prema modelu uspješnog riječkog programa Građanskog odgoja i obrazovanja, koji su od Rijeke preuzeli mnogi hrvatski gradovi.

Djevojčica i dječak jedu užinu

“Želimo otvoriti vrata Zdravstvenom odgoju u školama kakav moderno doba zahtijeva i kakvim možemo kvalitetno utjecati na zdrav odnos djece i mladih prema tijelu i psihi,” pojasnila je Krpan. “Tijekom iduće godine proučit će se sva relevantna i dostupna istraživanja vezana za temu te započeti s procedurom okupljanja stručnjaka koji bi sudjelovali na izradi programa koji će rezultirati priručnicima za učenike i smjernicama za rad za učitelje.”

Zdravstveni odgoj bavit će se zdravim navikama koje uključuju kretanje i pravilnu prehranu, prevenciju vršnjačkog nasilja, ovisnosti te ostalog sadržaja iz Građanskog odgoja i obrazovanja te reproduktivnog zdravlja mladih.

Osim ove vijesti, Rijeka je prvi grad u Hrvatskoj koji će u sve svoje škole uvesti besplatne menstrualne higijenske potrepštine. Nadamo se da ćemo uskoro čuti još ovakvih pozitivnih praksi iz drugih gradova.

Psi i mačke pomažu u liječenju usamljenosti uzrokovane pandemijom

Terapija životinjama, osmišljena za liječenje ljudi kroz kontakt sa životinjama, širi se Japanom usred pandemijske krize. Sveučilište u Tokiju studentima je predstavilo pse za terapiju kako bi ublažili njihovu usamljenost koja se pripisuje dugotrajnoj krizi s novim koronavirusom.

Sveučilište je organiziralo terapije životinjama nakon što je jedan broj studenata rekao savjetovalištu da su sve više izolirani. Udruga za potporu Animal Therapy Kokoro, opća udružena udruga sa sjedištem u Fujisawi, Kanagawa, poslala je trenirane i spašene životinje i educirala ih o brizi za pse i mačke.

Mačke i psi pomažu u nošenju s depresijom uzrokovanom pandemijom

Rezultati su pokazali vrlo pozitivne rezultate, no u kulturi Japana je terapija životinjama već skoro pa uvriježena. Japansko udruženje bolnica za životinje otprema terapijske pse od 1986. godine i oko 1000 životinja dobiju svoje osobe koje brinu o njima. Usluge terapijskih kućnih ljubimaca mogu biti toliko popularne da ponekad nemaju dovoljno životinja i volontera za slanje. 

Ministarstvo okoliša također posvećuje veliku pozornost inicijativama za terapiju životinjama jer one mogu imati ključnu ulogu u smanjenju broja odstreljenih životinja u Japanu. S obzirom na to da sve ukazuje na velike benefite i opći boljitak kako za ljude, tako i za životinjice, ministarstvo će sljedeće godine započeti s istraživanjem ovog pitanja, a spašeni psi i druge životinje vjerojatno će imati prilike igrati aktivne uloge. Odlično!

Švedski trgovački centar prodaje korištene artikle kako bi potaknuli na odgovornu kupnju

ReTuna - prodavačica u second-hand trgovačkom centru

Iako u trgovačke centre uvijek idemo po nešto novo, zamislite da možete otići u centar koji ima rabljenu odjeću, ali i namještaj i elektroniku. E pa, švedski centar ReTuna je upravo to. Ondje lokalci ostavljaju svoje neželjene artikle, a tvrtke koje su ih proizvele – poput IKEA-e – kao i majstori i vlasnici trgovina ih popravljaju i preprodaju. Često traže i usluge malih obrtnika koji ponude svoj mali doprinos i učine određeni predmet unikatnim. Odlična ideja!

Riječ je o savršeno upotrebljivim predmetima kojima je vraćen izvorni sjaj, a osim što je povoljnije, odličan je primjer cirkularne ekonomije kojoj bismo svi trebali težiti. Očito nešto dobro za planet i podršku malim proizvođačima nije komplicirano, zar ne? 

Foto: ReTuna; iStock/Getty Images; Unsplash