Proces umjetničkih, kulturnih i participativnih akcija započetih prije dva desetljeća, kroz Community Art  (Umjetnost zajednice), nastavlja se projektom Q’art i u 2020. godini, u svojoj vitalnosti potrebniji nego ikad, u razdoblju novih devastacija života i grada, pogotovo njegove povijesne jezgre i ranjenoj „glavnoj“ ulici.

Upravo nam je sada, više nego ikad, potrebna ne socijalna distanca, već socijalna solidarnost, kohezija i bliskost, poručuju organizatori te nastavljaju Zato i ove godine, unatoč ovom vrlo specifičnom trenutku u vremenu i prostoru, organiziramo festivalski dio Projekta Ilica: Q’ART koji će se održati 7. lipnja 2020. kada će Ilica biti zatvorena za promet i opet postati mjesto susreta građana. Oživjet će ranjena Ilica, te će se kroz solidarnost onih koji su uz Ilicu najviše pogođeni, a to su umjetnici, ispuniti bogatim i raznovrsnim umjetničkim i kulturnim programom: umjetničkim akcijama, urbanim kolažima, izložbama, glazbom, plesnim izvedbama i performansima, uličnim revijama, buvljakom i drugim pop-up događajima iznenađenja. Ove godine glavni je partner projekta kazalište Gavella čija je devastirana zgrada dobila crvenu oznaku nakon potresa pa će svoje programe, iznimno ovom prilikom, preseliti u prostor Q’ART-a.

Inicijatori i autori projekta su Aleksandar Battista Ilić i Ivana Nikolić Popović, koji kroz participativni model godinama na projektu okupljaju građane, institucije, umjetničke i društvene organizacije te udruge, u misiji poboljšanja kvalitete života građana.

Ove nedjelje, od 9:30 pa sve do 14:30, na potezu od Frankopanske do Primorske ulice očekujte puno svega;

Gavellin program na ulici

Kazalište Gavella čija je devastirana zgrada dobila crvenu oznaku nakon potresa, glavni je kluturni partner projekta koji će svoj program preseliti na Ilicu. Dolazimo publici kad već ona sada ne može doći k nama“, izjavili su glumci iz Gavelle i osmislili raznovrsni program.

Različiti izlagači na ulici će pokazati što sve znaju

RoUm je prvi azil za odbačene predmete u kojem Romi i umjetnici spašavaju i prenamijenjuju otpad u predmete za unutarnji dizajn. Na koji način su iskoristili otpad i što sve imaju u svojoj ponudi dođite pogledati na Ilicu u sklopu Potresno dobrog tuluma. Prava mala umjetnička djela će izlagati i Earth Wind Desire i mnogi drugi.

Popijte kavicu na Ilici

U projekt se, kao i prošle godine, uključilo dvadesetak kafića i ugostiteljskih objekata koji se nalaze u Ilici pa će se dobra kava piti na privremenim terasama kafića Bonk, Mali Caféé, AG caffe, Bagy Caffe Ilica 65, Društvo Podravec, Elly’s caffe, Kak Se Šika, Caffe bar Kutak, Caffe bar Ljevaonica, Pivnica Medvedgrad Ilica, Regular.Bar, Ro & Do, Swanky Monkey Garden i Victory Art Caffe.

Muzej iluzija i igre na ulici

Svijet iluzija izlazi na ulicu i priključuje se Potresno dobrom tulumu! Iskušajte se u različitim igrama i zagonetkama koje će za ovu priliku biti dostupne u sklopu pješačke zone Ilice.

Upoznajte Ulične fajtere

Mile Mrvalj i njegovi fajteri iz Udruge Fajter bit će dio Potresno dobrog tuluma u Q’artu. Prijateljstvo i dobrota ne poznaju granice, a samo zajedništvo zajednice može pomoći u poboljšanju kvalitete života beskućnika i svih socijalno ugroženih građana grada Zagreba. Projekt Ilica ponosno najavljuje Udrugu Fajter kao partnera u ovom događanju koje ćete i osobno moći upoznati.

 

Foto: Q’art Ilica