Pukotine je nova platforma za mlade i sve one kojima treba psihološka pomoć. Ma sve one koje žive u strahu od vlastitih misli i emocija.

Nakon svih neočekivanih događanja, od pandemije do potresa, Hrvatska napokon sve više i više shvaća važnost mentalnog zdravlja, kako djece, tako i odraslih. Dok je nekada davno psihoterapija bila nešto što smo zamišljali kao situaciju u kojoj ležimo na kauču i prepričavamo djetinjstvo nekom starom muškarcu s naočalama, danas svjedočimo sve više i više platformi koje ne da su samo lake za konzumaciju, nego potiču na traženje pomoći, ali prvenstveno razbijanju tabua – svih onim misli i tema o kojima se bojimo pričati naglas.

Pukotine su nastale kao suradnički projekt Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, kolektiva BoliMe i organizacije FamilyLab, uz podršku Ureda UNICEF-a za Hrvatsku, a ideja je bila osnivanje sigurnog virtualnog  mjesta koje olakšava procese i faze tijekom odrastanja u današnjem izazovnom okruženju, društvu i zajednici. Nova platforma obrađuje teme koje opterećuju mlade, poput usamljenosti, prekida, anksioznosti, straha od neuspjeha, preopterećenosti i nesigurnosti, a njima se bavi interdisciplinarni tim znanstvenika, psihoterapeuta, stručnjaka i kreativaca koji prate potrebe mladih, njihovih roditelja i nastavnika.

Osim što ćete već dolaskom na stranicu pronaći niz tema i provesti vrijeme čitajući ih, Pukotine su odlučile kroz odlično snimljeni video sadržaj još više približiti psihologiju i psihološki pomoć mladima. Tako trenutno traju video priče FIXER – serijal kratkih dokumentaraca u kojima različite skupine pojedinaca koji se međusobno ne poznaju otvoreno progovaraju o svojim strahovima, strepnjama i problemima, o svemu onome što jesu, što bi htjeli biti kao i onome kako ih društvo i okolina vidi. Autorica serijala FIXER je redateljica Judita Gamulin.

”Fixer je dokumentarni serijal koji mladima daje mjesto na kojem artikuliraju ono što ih muči kako bi shvatili što trebaju proraditi. Samim time otvara dijalog na teme potpuno zanemarene u javnom prostoru i istovremeno služi kao primjer introspekcije i razgovora kakvim bismo i sami trebali težiti u svakodnevici. Dijalog ćemo nastaviti produbljivati i govoriti o svemu onome što uvelike utječe na kvalitetu naših života, a što često uzimamo zdravo za gotovo.”, o serijalu kaže redateljica Judita Gamulin.

”Pukotine su zamišljene kao simbolička ogledala na putu odrastanja. Ta ogledala uz doslovnu tjelesnost, zrcale i emocije, misli, više potrage za smislom pa se čitatelji precizno i cjelovito mogu prepoznati. Ogledala postavljamo uz svaki metar odrastanja, kroz osobno iskustvo proživljene mladosti i stručnost za njegovo razumijevanje. Idemo polako, precizno i odmjereno kako bismo s vremenom pokrili sve važne metre na putu boljeg razumijevanja i prihvaćanja sebe.” o Pukotinama kaže urednica Marina Vitković.

Pored video priča, platforma Pukotine kontinuirano i redovno donosi sadržaj iz perspektiva stručnjaka i mladih – okupljajući one koji kroz profesiju pokušavaju ponuditi rješenja i pružati podršku kao i one kojima je olakšanje puta kroz odrastanje i formativne godine, kao i podrška, svakako potrebno.