Publika iz svih krajeva svijeta uživala je u izložbi hrvatske suvremene umjetnosti, radionicama i performansima. U tih sedam dana Vrsar je postao gradom slavljenja suvremene umjetnosti, a VAF odlična sadržajna platforma turističke ponude.

Zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta, VAF je otvorio svoja vrata 21. svibnja 2019., nekoliko dana nakon predviđenog početka. Umjesto glavnog trga, nova lokacija održavanja glavne izložbe, Romanička bazilika Sv. Marije od Mora potvrdila se kao predivan povijesni i arhitektonski prostor za integraciju s djelima suvremenih hrvatskih slikara. U tom ambijentu publika je mogla uživati u djelima I. Taritaša, Z. Milakovića, D. Sobote, Orsona, D. M. Shreima, M. Fernežir, A. Guberine i M. Galić. Veliki doprinos postavu je bila i sekcija “mladih” autora čiji radovi već osvajaju publiku.  Sa Zagrebačke likovne akademije svoja su djela predstavili Lorena Almaši i Monika Milas, kao i Riječani Stjepan Pranjković, Karmen Delač i Nikola Gačić. Tradicionalno okruženje sakralnog objekta samo je istaknulo svu posebnost izričaja naših autora.

Interes inozemne publike za umjetnost i inovativne programe

VAF je privukao inozemnu i tuzemnu publiku iz svih Istarskih mjesta, te tako pokazao kako kulturna događanja mogu biti adut, kao i budućnost sadržaja vezanih uz turizam. Popratni program prvog VAF-a bio je osmišljen tako da prati svjetske trendove i zadovolji različite ukuse te potakne interakciju između umjetnosti i posjetitelja. Svi zainteresirani za sam kreativni proces nastajanja umjetničkog djela mogli su promatrati nastanak instalacije mlade umjetnice Lorene Almaši, kao i svjedočiti live performansu nastanka apstraktnog djela. Najmlađi ljubitelji umjetnosti, ali i oni malo stariji, mogli su se okušati u stvaranju vlastitih slika kroz radionice pod iskusnim vodstvom i uz brojne praktične savjete. Prve prijave za sudjelovanje na radionicama su počele stizati već tri mjeseca prije održavanja festivala, dok su se posljednjeg dana manifestacije dojmovi sabirali uz ugodno druženje i razmjenu iskustava na umjetničkom domjenku. Važno je napomenuti kako su sve aktivnosti za posjetitelje bile potpuno besplatne.

Suradnja kao ključ novih ideja u turizmu

Kako bi glavnu riječ doista vodila umjetnost, pobrinuli su se sponzori Vrsar Art Festa. FuzeTea je osigurala osvježenja na kreativnim punktovima dnevnih radionica, dok su Stanić grupacija i Moje malo zlato svojim slasticama vraćali energiju posjetiteljima i umjetnicima. Svoju podršku pružilo je i Međunarodno sveučilište Libertas, kao i Maistra grupa čiji su hoteli tijekom trajanja festivala nudili boravak po promotivnim cijenama. Bez Općine Vrsar, kao ni podrške Turističke zajednice Vrsar i župe Vrsar cijela manifestacija ne bi ni bila moguća, zbog čega organizatori zahvaljuju lokalnoj zajednici na pomoći i suradnji. Upravo je otvorena suradnja svih aktera, ali i publike, ključna za razvoj, održavanje i rast ovakvih događanja, te promoviranje hrvatske kulturne baštine i umjetnosti kao aduta naše turističke ponude. Direktor festivala Goran Milaković, vlasnik marketinške agencije Bijela rukavica, potvrđuje da je razrada planova za Vrsar Art Fest 2020. već u tijeku. Uz provjereni koncept koji se pokazao uspješnim, VAF će iduće godine ugostiti neka međunarodna imena, kao i pripremiti brojne nove aktivnosti za sve ljubitelje umjetnosti, ali i Vrsara.