Kanadska vlada dozvolila je legalnu konzumaciju psihodeličnih gljiva

Prema postojećem Zakonu o kontroliranim drogama i tvarima, konzumacija psihodeličnih gljiva nije moguća. No, prošli je tjedan jedna žena dobila izuzeće od ove odredbe i zakonski joj se dozvolila konzumacija inače ilegalnih supstancija za liječenje trajnih trauma. “Godinama se borim s anksioznošću, depresijom i ovisnošću”, izjavila je Mona Strelaeff za VICE, vlasnica dozvole koja potencijalno otvara vrata budućim terapijama.

Korak po korak

Psilocibin, aktivni sastojak gljiva, ilegalno je proizvoditi, posjedovati i prodavati u Kanadi; obično je jedina iznimka odobrena istraživačka svrha. No, prošle su se godine stvari počele mijenjati. Health Canada, odjel vlade koji je odgovoran za zdravstvenu politiku zemlje, odobrio je izuzeća ljudima s terminalnim bolestima, omogućujući im posjedovanje i konzumiranje gljiva.

Prije mjesec dana, isto su omogućili ženi na palijativnoj skrbi, a sada i osobi s kroničnom depresijom. TheraPsil, neprofitna organizacija koja se zalaže za psihodeličnu terapiju za skrb u terminalnoj fazi života, smatra da je ovo veliki korak naprijed. “Naša je misija pomoći Kanađanima kojima je potreban pristup medicinskom psilocibinu”, objasnio je Spencer Hawkswell, izvršni direktor TheraPsila.

“Započeli smo terapiju s palijativnim Kanađanima iz više razloga. Prvi je taj da imate pravo na smrt u Kanadi, pa biste zasigurno trebali imati pravo isprobati psilocibin. Drugi je da naprosto nemaju vremena čekati. Identificirali smo neke umiruće Kanađane koji su imali nekoliko tjedana ili mjeseci života. Morali smo im pomoći olakšati bol. “

Tu nije kraj novostima koje mnogi nazivaju ‘’shroom boom’’ zbog navale interesa. Do siječnja sljedeće godine, TheraPsil namjerava pokrenuti prvi program pravne edukacije za liječnike i terapeute koji žele prakticirati psihodeličnu terapiju.

Pravila na prvom mjestu

Iako interes privlači velika novčana ulaganja (kao što je to čini i legalizacija konoplje u sve više država), TheraSphil smatra da je ovaj tip terapije potrebno ponuditi u sklopu kanadskog univerzalnog zdravstvenog sustava. Nedavna klinička istraživanja pokazala su da psilocibin pokazuje obećanja u liječenju depresije, anksioznosti i PTSP-a, i to, naravno, u kontroliranim količinama jer su psihodelici poznati po svojim halucinogenim svojstvima, ali njihovi učinci na promjenu stanja uma mogu također koristiti osobama s depresijom.

Prema Nacionalnom institutu za mentalno zdravlje, oko 17,3 milijuna odraslih u Sjedinjenim Državama doživjelo je barem jednu depresivnu epizodu. Trenutno su zlatni standard za liječenje kliničke depresije psihoterapija ili antidepresivi, koji ponekad nemaju učinka.

U malom kliničkom ispitivanju, pacijenti s velikim depresivnim poremećajem koji su dobili dvije doze psilocibina zajedno s psihoterapijom pokazali su smanjenje simptoma depresije. Terapeutski učinci psihodelika trajali su do 4 tjedna uz minimalne nuspojave.

Upravo su iz tog razloga i dozvolili ove promjene, koje su, čini se, dio aktualnih pitanja i u drugim državama. Na primjer, Oregon je 3. studenoga izglasao legalizaciju terapije potpomognute psilocibinom u cijeloj državi, dok je Washington izglasao dekriminalizaciju gljiva. Prošli mjesec je i tvrtka za psihodeličnu medicinu sa sjedištem u Velikoj Britaniji Compass Pathways pozvonila na vrata burze, a njihovi proizvodi sastoje se od patentiranih derivata psilocibina za liječenje niza bolesti, s naglaskom na depresiju otpornu na liječenje.

 

Foto: Unsplash