Znate li kada je počela Noć muzeja, događanje koje s kauča u muzeje i galerije “digne” one i koji cijele godine nogom ne kroče na izložbu? 

Hrvatsko muzejsko društvo organizira manifestaciju Noć muzeja u Hrvatskoj od 2005. godine. Idejne začetnice manifestacije Noć muzeja u Hrvatskoj i autorice koncepcije programa i voditeljice projekta su mr.sc. Vesna Jurić Bulatović i mr.sc. Dubravka Osrečki Jakelić, koje u prosincu 2005.g. pokreću akciju kao gradski pilot projekt sa šest zagrebačkih muzeja. Od 2007. Noć muzeja prerasta u nacionalnu manifestaciju u koju se uključuje sve više muzeja i gradova, svake godine brojka sve više raste i raste.

Muzeji su važni

Zadnjih godina porasla je svijest o važnosti održivog razvoja, kroz očuvanje prirode, društva i ljudske civilizacije, koja je ovim pojavama nepovratno ugrožena. U svim ovim procesima, muzeji imaju svoju važnu ulogu, imaju veliku moć, kako je svjetska muzejska zajednica izrazila u ICOM-u, pa i nova definicija muzeja objavljena uz Međunarodni dan muzej 18. svibnja ove godine, potvrđuje ovo određenje – odgovornost muzejske zajednice za prirodne , kulturne i ekonomske procese u društvu, za očuvanje materijalne i nematerijalne baštine za budućnost, za izgradnju zajednice i pojedinca. Za svekoliki ljudski razvoj.

Vršilnica, Zaprešić

Ovogodišnje izdanje, 18. Noć muzeja održat će se na zadanu temu “Muzeji su važni” i vjerujem da će potvrditi moć muzeja, kao i svih prethodnih godina, svojim programima, događanjima, suradnjama, dostupnošću i radošću sudjelovanja i dijeljenja spoznaja, edukacije i informacije tisućama posjetitelja, koji će 27. siječnja 2023. posjetiti hrvatske muzeje, galerije, arhive, knjižnice, zbirke i brojne obrazovne institucije. Jer ponovimo: muzeji su važni.

Popis muzeja, galerija i ostalih lokacija koji sudjeluju u manifestaciji možete pregledati na linku. Pretraživanje možete napraviti prema lokaciji, temi/kategoriji i vrsti programa što uvelike olakšava izbor što posjetiti.

Muzej grada Rijeke

Naša preporuka je nekoliko možda neobičnih lokacija, no sigurno vam nisu na listi posjeta kroz godinu tako da je ovo sada idealna prilika. Preporučila bih posjet Klinike za psihijatriju Vrapče, Muzej grada Rijeke, Muzej moderne i suvremene umjetnosti Rijeka, Muzej grada Splita tj. Dioklecijanove podrume, Zvjezdano selo Mosor – znanost, kultura, umjetnost, MSU Zagreb, Zbirka Richter u Zagrebu, Oldtimer klub Classic 99 Nova Gradiška te Vršilnicu u Zaprešiću!

No, svakako, kliknite na filtre i odaberite bar par lokacija i provedite večer u muzeju. Nećete zažaliti.

Nacionalni muzej moderne umjetnosti

Fotografije: službene Facebook/web stranice potpisanih muzeja