Strije u trudnoći nisu nimalo neuobičajena pojava, stoga nema potrebe da se opterećujete. No, želite li ih svesti na minimum (ili liječiti i izblijediti strije koje već imate), u nastavku vam otkrivamo najbolje savjete stručnjaka kako ih spriječiti tijekom trudnoće.

Prema Američkoj akademiji za dermatologiju, strije su vrsta ožiljaka koji nastaju kada se koža skuplja ili rasteže vrlo brzo. Najvjerojatnije ćete dobiti strije tijekom naglog rasta, trudnoće, razdoblja brzog gubitka ili dobivanja na težini ili razdoblja brzog rasta mišića, kao što je tijekom treninga s utezima. Što se tiče načina na koji strije nastaju, koža sadrži proteine ​​(koji se nazivaju kolagen i elastin) koji je podupiru i omogućuju joj rastezanje. Ali kada se koža vrlo brzo proširi ili rasteže, ti proteini mogu puknuti, što dovodi do strija.

Ovisno o boji kože ili o tome koliko dugo imate strije, one mogu izgledati crvenkaste, ljubičaste, srebrne, bijele, tamnosive ili crne. Kod svjetlije kože obično se isprva čine crvene, a zatim izblijede u bijelu ili svjetliju boju, dok kod tamnije kože mogu početi kao vrlo tamne ili hiperpigmentirane linije i izblijedjeti u svjetliju smeđu boju.

Zašto se javljaju strije u trudnoći?

Strije su česte tijekom trudnoće zbog kombinacije fluktuirajućih razina hormona, istezanja kože i genetike. Najčešće se javljaju u trećem tromjesečju trudnoće, kada je koža najviše rastegnuta. Tijekom trudnoće tijelo proizvodi veće razine hormona, poput estrogena i progesterona, koji mogu oslabiti elastičnost kože i učiniti je sklonijom strijama. Osim toga, povećanje tjelesne težine tijekom trudnoće može pridonijeti razvoju strija, osobito na područjima gdje je koža najviše rastegnuta, poput trbuha, grudi, bokova i bedara. Strije mogu biti nasljedne, tako da postoji veći rizik da ih dobijete ako netko u vašoj obitelji ima strije.

Mogu li spriječiti pojavu strija?

Ne postoji način da 100% spriječite pojavu strija tijekom trudnoće, ali postoje stvari koje možete učiniti kako biste smanjili njihovu vjerojatnost — i ublažili njihov izgled kada se pojave. Strije tijekom trudnoće teško je ili nemoguće spriječiti – 50-90% svih trudnica prijavljuje neki oblik strija. To je zato što drugi čimbenici povezani s razvojem strija – uključujući genetiku, hormonske promjene, tip kože i činjenicu da se koža na vašem trbuhu mora istegnuti kako bi napravila mjesta za vašu bebu koja raste – svi utječu na to hoće li se rastegnuti ili ne. Srećom, imate brojne mogućnosti da smanjite vjerojatnost strija i ublažite njihovu pojavu.

Ostanite hidrirani

Pijenje puno vode može vašu kožu održati hidratiziranom, podatnom i mekom, što može smanjiti vjerojatnost nastanka strija. Održavanje kože što je više moguće hidratiziranom pijenjem puno tekućine, smanjenjem kofeina i zadržavanjem hidratacije može pomoći jer je manja vjerojatnost da će se hidratizirana koža popucati kada se istegne.

Koristite ekstrakt centella asiatica

Isprobavanje proizvoda koji sadrži ekstrakt azijske centele može spriječiti strije. Ekstrakt Centella asiatica dolazi iz male biljke iz obitelji Mackinlaiaceae koja potječe iz azijskih močvara. Ovaj je ekstrakt popularan u ayurvedskoj medicini i koristi se za liječenje kožnih bolesti stotinama godina. Sprječava napredovanje i pojavu strija, a također potiče proizvodnju stanica i fibroblasta koji pomažu u izgradnji tkiva kojih nedostaje na mjestima strija.

Hijaluronska kiselina i strije u trudnoći

Nanošenje proizvoda koji sadrže hijaluronsku kiselinu može strije učiniti manje uočljivima, pogotovo ako to učinite ubrzo nakon što strije nastanu. Hijaluronska kiselina može imati i hidratantni i protuupalni učinak na kožu. Kao molekula koja se prirodno nalazi u koži, pomaže u zacjeljivanju i ublažavanju, a oboje može biti korisno u procesu prevencije ili liječenja strija.

Probajte retinoid

Nakon trudnoće, retinoidi mogu pomoći u liječenju strija povećanjem proizvodnje kolagena i elastina, kao i ubrzavanjem izmjene stanica. Imajte na umu da retinoidi nisu sigurni za korištenje tijekom trudnoće i smiju se koristiti samo nakon toga. Također se ne preporučuju za osjetljivu kožu, stoga budite oprezni i razmislite o testiranju proizvoda ako niste sigurni kako će vaša koža reagirati.

Ciljajte na sporo i stabilno povećanje tjelesne težine

Strije se često pojavljuju tijekom trudnoće jer brzo debljanje može uzrokovati rastezanje kože. Nastojte svoju težinu držati što stabilnijom jer to može biti od pomoći u minimiziranju strija. Ravnomjerno povećanje tjelesne težine može pomoći u sprječavanju strija smanjenjem stresa na koži. Razgovarajte sa svojim liječnikom o tome koji je raspon zdravog povećanja tjelesne težine tijekom trudnoće.

Strije u trudnoći i vježbanje

Redovita tjelovježba može poboljšati cirkulaciju i pomoći održati kožu udravom. Vježbanje vam također može pomoći u održavanju zdrave težine i izbjegavanju posebno brzog debljanja, što može zaštititi od strija. Ako niste sigurni koja je razina vježbanja sigurna tijekom trudnoće, razgovarajte sa svojim liječnikom.

Probajte microneedling

Ako želite smanjiti pojavu postojećih strija, microneedling je izvrsna opcija. Microneedling djeluje tako da potiče kožu da proizvodi više kolagena i elastina, što zauzvrat može popraviti neke pukotine koje se mogu pojaviti na koži tijekom trudnoće. Vjerojatno će vam trebati nekoliko tretmana prije nego što rezultati budu vidljivi.

Foto: Pexels