Film “Stric” punokrvni je triler mračne atmosfere, s elementima apsurdnog humora i groteske u kojem naslovnu ulogu tumači legendarni srpski glumac Miki Manojlović, a uz njega glume Ivana Roščić, Goran Bogdan i Roko Sikavica. Riječ je o bizarnom božićnom obiteljskom filmu u kojemu zapravo ništa nije onako kako se naoko čini.

Radnja “Strica” odvija se u vrijeme Božića u Jugoslaviji, krajem 1980-ih. Obitelj; majka, otac i sin, sretni dočekuju svog voljenog strica koji se vraća kući za blagdane iz Njemačke. Stric dijeli poklone te slijedi tradicionalni hrvatski božićni ručak; purica s mlincima i francuskom salatom. Obiteljsku idilu prekida zvonjava najnovijeg pametnog telefona. Ubrzo postaje jasno da vrijeme radnje nisu osamdesete, da nije 25. prosinca i da se za prepunom blagdanskom trpezom nožem može rezati i napetost.

“Stric” će svoju svjetsku premijeru imati u sklopu novog natjecateljskog programa Proxima, u subotu, 2. srpnja, na 56. izdanju Međunarodnog filmskog festivala u Karlovim Varima. Program Proxima je posvećen uzbudljivoj suvremenoj kinematografiji u kojem se predstavljaju radovi nadolazećih filmaša te novi filmovi već renomiranih autora. Međunarodni festival u Karlovim Varima jedan je od najstarijih i najprestižnijih europskih filmskih festivala na kojem se prikaže preko 200 novih filmskih naslova. Ovogodišnji festival održat će se od 1. do 9. srpnja, a festival se zatvara dodjelom nagrada Beniciu del Toru i Geoffreyu Rushu.

Ostatak ekipe čine direktor fotografije Miloš Jaćimović, montažer Tomislav Stojanović, skladatelj Miro Manojlović, dizajner zvuka Frano Homen, scenografkinja Ivana Škrabalo, kostimografkinja Ana Savić Gecan, majstorica maske Silvija Bradica. Producenti filma su Ivan Kelava i Tomislav Vujić.

Ove kasne jeseni i zime u kinima će nas čekati uzbudljiv, mračan i pomalo pomaknut triler domaće produkcije i jako nas zanima kako će izgledati! Dok čekamo trailer, donosimo prve vizuale iz filma, izgleda obećavajuće. Napokon ćemo u kinima gledati hrvatski božićni film!