Kako pronaći sigurnost u danima dok tlo ispod nas podrhtava? Prizvati realnost i smiriti um?

Sigurnog odgovora na pitanja o potresima nema. Postoje predviđanja struke, tip tla na kojem se nalazimo i statistika. No, kako se radi o prirodi, garancije nema. I dok realno znamo kakva nam mogu biti očekivanja (da će tlo ispod Zagreba i Petrinje još oko godinu dana podrhtavati, da su najveći mogući potresi na ovim područjima oko magnitude 6), teško se nositi s nepredvidljivosti i nesigurnom budućnosti. Priroda nam je pokazala svoje zube, možda nismo baš i tako zaslužili, ali svakako nas je uzdrmala kao društvo, dajući nam do znanja da nismo ni približno bitni koliko mislimo.

Ono što svakako možete učiniti po pitanju trenutne situacije je pobrinuti se da živite u zgradi ili kući otpornoj na potrese, ako ne, nađite rješenje ili potražite pomoć. Nažalost, grad i država nisu se očito pobrinuli da živimo sigurni na ulicama ovog grada, tako da se za to sada moramo pobrinuti sami. Tako ćete barem znati da je fizika na vašoj strani, a onda vam ostaje smiriti um od projeciranja onog najgoreg. Slijedi nekoliko tekstova koji su se pojavili online i koje vam svakako predlažemo da pročitate, ako treba i po nekoliko puta.

Možete ponovno pogledati video o traumi koji je napravilo Zagrebačko psihološko društvo, nalazi se ovdje.

Tri psihologice iz udruge ZAMisli, napravile su kratku e-knjigu “Potres – kako (psihološki) preživjeti”, možete je pronaći ovdje.

Odličan tekst objavio je psihijatar Marin Kovačević Hora pod naslovom ‘Potres i stres – može li se nadvladati strah?’, pročitajte ga ovdje.

BoliMe je pokrenuo novi projekt – pktn.hr, a jedan od mnogih tekstova na webu je i ‘Bojim se, umirem od straha’, pročitajte ga ovdje.

Ako imate djecu i ne znate kako njima pomoći da se nose sa strahom, više pronađite u tekstu na stranici Mentalno zdravlje, a link na tekst je ovdje.

Na Facebook stranici Psihološka pomoć objavljen je video o tome što možete učiniti u situacijama vezanim uz stres, pogledajte ga ovdje.

Foto: Unsplash