Ovog je vikenda završio Filmski festival u Veneciji, prvi takav filmski događaj održan pred publikom od početka globalne pandemije.

Žiri kojim je predsjedala australska glumica Cate Blanchett odlučio je dodijeliti Zlatnog lava američkom filmu “Nomadland” koji je režirala Amerikanka kineskog porijekla, Chloé Zhao. Ona je ujedno napisala scenraij te ga koproducirala, a nakon 10 godina ova važna filmska nagrada otišla je u ruke ženi.

Drama “Nomadland” inspirirana je publicističkim izdanjem iz 2017. “Nomadland: Surviving America in the Twenty-First Century” autorice Jessice Bruder, a prati udovicu u svojim šezdestima koja odluči uoči krize 2008. živjeti nomadskim životom. Svoj kombi pretvara u putujući dom te kreće na put američkim srednjim zapadom usput radeći honorarne sezonske poslove. Glavni lik je utjelovila fantastična Frances McDormand, a uz nju se u glavnim ulogama pojavljuju David Strathairn, Linda May, Charlene Swankie i Bob Wells.

Kritičar Hollywood Reportera David Rooney, napisao je kako je film impresivna studija ljudskog karaktera, baš kao i u ranijim radovima redateljice Zhao. Također, suradnja redateljice i glavne glumice proglašena je iznimno uspješnom pri čemu su portretirale potrebu pojedinca da napusti društvo i civilizaciju tražeći vlastiti smisao. Film se u kinima očekuje krajem godine, 4. prosinca.

Srebrnog lava osvojio je meksičko-francuski triler “New Order” koji je režirao meksički redatelj Michel Franco. Srebrnog lava za režiju dobio je japanski redatelj Kiyoshi Kurosawa za povijesnu dramu “Wife of a Spy”. Nagradu za scenarij dobio je indijski filmaš Chaitanya Tamhane za film “The Disciple”. Posebna nagrada žirija dodijeljena je ruskom filmu “Dear Comrades!” redatelja Andreja Končalovskog. Britanka Vanessa Kirby osvojila je nagradu za najbolju glumicu za film “Pieces of a Woman”, a najboljim glumcem proglašen je Talijan Pierfrancesco Favino za ulogu u filmu “Padrenostro”.

U ovim specifičnim uvjetima gosti projekcija nosili su maske, a polovica je gledališta ostavljena praznim. Također, svega nekoliko filmaša i poznatih lica je doputovalo u Veneciju.

 

Foto: Screenshot, official Nomadland